label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Muvelodes

« Vissza a főoldalra


Horváth Szőke Gyöngyvér grafikai világa

Létrehozva: 2012. november 10. 04:05

TIBORI SZABÓ ZOLTÁN

Horváth Sz. Gyöngyvér: Áradás után
Horváth Sz. Gyöngyvér: Áradás után
A kolozsvári és a közép-erdélyi újságolvasók jól ismerik Horváth Szőke Gyöngyvér nevét, hiszen az egyetemi tanulmányai utáni évtizedes ipari modelltervezői tevékenységet követően, 1987-ben, az Igazság napilaphoz került, 1989 után pedig, 2002-ben bekövetkezett nyugalomba vonulásáig, a Szabadság grafikai – és emellett közéleti – szerkesztője volt. Mostani grafikai kiállításának a megrendezése a Minerva és a Szabadság részéről ennek a háznak a Cs. Gyimesi Éva termében egyben köszönetnyilvánítás is kíván lenni azért a tevékenységért, amelyet Horváth Szőke Gyöngyvér lapunknál grafikusként és szerkesztőként több évtizeden át kifejtett.


A sokféle művészeti tehetséggel megáldott családban született Horváth Szőke Gyöngyvér Kolozsváron látta meg a napvilágot 1952. február 9-én. Édesapja sokak által tisztelt muzsikusa volt ennek a városnak, a dzsessz egyik felejthetetlen pártolója és művelője. Nem is csoda, hogy lánya előbb az előadóművészet, a színészi szakma fele kacsingatott, hogy aztán mégis a rajzolás mellett döntsön, és a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafika szakán kössön ki, ahol 1977-ben szerzett diplomát. A főiskolán Feszt László, Ioachim Nica és Ioan Horvat Bugnariu voltak a mesterei, akiktől minőségi tudást, pontos és jól hasznosítható elméleti és gyakorlati ismereteket szerzett.

A tehetségén kívül talán leginkább ennek a tudásnak a birtokában volt képes megalkotni azokat a munkáit, elsősorban rézmetszeteket, amelyekből már 1979-ben a Korunk Galériában rendezett egyéni tárlatot, és amelyek a művészetkritikusokra és a művészetpártoló közönségre egyaránt mély benyomást gyakoroltak. Határozott, férfiasan szigorú vonalvezetésről és erőteljes kompozíciós készségről árulkodtak már azok a munkái is, továbbá teljesen újszerűnek ható tematikáról, amelyben fő helyet kapott az elmúlás fájdalma és elviselésének a kínszenvedése, de nemkülönben az erőteljes reménye is annak, hogy nekünk itt, ezen a földön, van még jövőnk, dolgunk, hivatásunk. Ez a hangvétel akkoriban, az erdélyi nagy exodus időszakában, híven tükrözte a szülőföldön maradás mellett döntők lelkiállapotát.

Olyan sötét évek következtek, amelyekbe kevés fény szorult, csak az abszurd helyzetek sokasodtak megállíthatatlanul, az önmagukat kinevető jelenetek kavalkádjaként. Azokban az években Horváth Szőke Gyöngyvér, aki egy másik grafikusóriás, a szintén rendkívül tehetséges Turós László örökébe lépett az Igazság szerkesztőségében, szinte mindenki máshoz hasonlóan, a történések súlya alatt görnyedezve tette a dolgát: címeket, kliséket, kezdőbetűket rajzolt a lapba, s vasárnapi számaiba egy-egy tollrajzot is, ha éppen volt rá igény és hatalmi engedély. Nem csoda tehát, hogy a nyomasztó hangulat alkotói kedvét szegte, és a művész csak akkor talált ismét önmagára, amikor nyugdíjba vonulását követően, a napi taposómalomból kiszabadult.

Innen kezdve azonban már nem volt megállás: Horváth Szőke Gyöngyvér már az első nyilvános szereplésein ámulatba ejtette a közönségét. Visszatért az alkotó- és a kísérletező kedve, visszatalált a kollográfiához, később pedig olyan sajátos vegyes technikát dolgozott ki, amelyik mondanivalójának a leginkább megfelelt, és olyan stílust, amelynek köszönhetően munkái azonnal felismerhetőkké váltak. Kolozsvár, Nagyenyed, Beszterce, Nagybánya, Margitta, Szováta, Zsobok kiállítóhelyiségei mellett rendre svédországi, amerikai, indiai, egyiptomi, olaszországi, magyarországi és németországi galériák és kiállítócsarnokok fogadták be munkáit.

A most kiállított munkák – kollográfiák és vegyes technikával készült művek – legfrissebb, idei termésének legjavát alkotják. Mélyen érzelmi és lírai hangvételű alkotások ezek. A vegyes technikájú művek főképpen a fekete-fehér párbeszédre alapoznak, meg persze a kettő közötti sok száz szürke árnyalatra, és ebben a regiszterben a páraködös, titokzatos árnyékos, sejtelmes hangulatokat a vonal, a lavírozott tus és a pasztellkréta összejátszása biztosítja. Hangsúlyosan megjelenő motívumai között ott vannak a régi házak részletei, ablakai, kőkeretei, vasalásai, kilincsei.

Kollográfiái ezzel ellentétes, fölöttébb gazdag forma- és színvilágban mozognak. A színek itt sem harsognak, de a pazar formákat nem is egyedül ők hivatottak érvényre juttatni. Ezeknek a munkáknak a textúrája is egészen kivételes és változatos, ami pedig a kompozícióknak nagyszerű belső ritmust kölcsönöz. Tematikailag is sajátos művészi skálán helyezkednek el ezek az alkotások: természeti elemek váltakoznak mély filozófiai értelmet és üzenetet hordozó lapokkal. Foglalkoztatja a művészt a szemiotika éppúgy, mint a legendák világa, a páva és a totemábrázolás, a fény csakúgy, mint a sötétség, az élet és természetes velejárójaként az elmúlás is.

Horváth Szőke Gyöngyvér kiforrott, révbe ért, megtalálta a tehetségéhez legjobban illő tematikát, azt a legjobban kifejezésre juttató forma- és színvilágot, valamint a mindezeket hatásosan közvetítő technikákat is, amelyeken magabiztosan uralkodik. Még akkor is, amikor absztrakcióba hajlik, amikor a kompozícióba bekerül egy csipetnyi Matisse vagy Klimt, egy késhegynyi muzsika és annyi filozófia, amennyit csak ez a massza felvenni képes.

(Elhangzott október 25-én, a kiállítás megnyitóján. A tárlat november 16-ig látogatható a Minerva Egyesület székházában, a Jókai/ Napoca utca 16. szám alatt, munkanapokon 11 és 15 óra között).


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap