label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Blanka birodalma: ahol a pónilovak és a jégmanók is megférnek

Létrehozva: 2012. november 10. 03:11

FERENCZ ZSOLT

Dedikál a szerzőcsapat: Balázs Imre József, Blanka és Keszeg Ágnes – A SZERZŐ FELVÉTELE
Dedikál a szerzőcsapat: Balázs Imre József, Blanka és Keszeg Ágnes – A SZERZŐ FELVÉTELE
Három évvel ezelőtt, amikor a Hanna-hinta elkészült, és a verseket közösen elolvasták, az illusztrációkat pedig gondosan megnézegették, két probléma fogalmazódott meg a kötet kapcsán: Hanna szerint túl rövidre sikeredett, bátran lehetett volna még folytatni, míg Blanka azt nehezményezte, hogy jóval több lovacskát és csacsit kellett volna „beleírni”. S mivel az ember költőként és édesapaként egyaránt igazságosan próbál eljárni, eleget téve családtagjai elvárásainak is, Balázs Imre József, kis idő elteltével hozzálátott egy következő kötet megtervezéséhez. Kisebbik lánya játékosabb, mozgalmasabb versciklus írására ihlette, amelyben a táltos csikók és a pónilovak mellett a pocakos griffmadár, a korcsolyázó jégmanók, sőt még a boszorkány cicája is megjelenik; ebbe a különleges világba tekinthettek be mindazok, akik csütörtökön délután a Kolozsvár Társaság székházába látogattak.


A Koinónia Kiadó gondozásában megjelent Blanka birodalma című könyvet méltatva Demény Péter író kifejtette: a gyerekek „úgy születnek, hogy másként látják a világot, mint mi, éppen ezért ihletet, fantáziát, kreativitást, szabadságot kölcsönözhetünk tőlük”. – Ötletet adnak nekünk, amit aztán tovább kell fejlesztenünk. Ezt teszi nagyon ügyesen Balázs Imre József, aki Hanna után a Blanka lelkét írja le – magyarázta Demény. Hozzáfűzte: az illusztrációkat illetően Keszeg Ágnes megőrizte a költő és a kislány egyéniségét, miközben saját egyéniségét is belevitte a kötetbe. Végezetül azt kívánta Demény Péter: „legyen minél több gyerek körülöttünk, mert azt már kívánni sem kell, hogy ötleteket adjanak”.

Így született meg az eddigi két társszerzős kötet, a lányok „mondatainak, ötleteinek, villanásainak” hatására is, hangsúlyozta Balázs Imre József. Ha ugyanis odafigyelünk ezekre a kisebb-nagyobb megnyilvánulásokra, rögtön elindul a versírás folyamata. Például A ménes című költemény esetében, amelynek első versszaka így hangzik: „Távoli ménes felnyihhan: / jöjj, kicsi gazdánk, jöjj nyomban! / Barna csikósunk fáradt már, / s néha a pónink elcsászkál.” Míg édesapja gyermekkorában egymással és az indiánokkal harcoló cowboyokat látott lovasfiguráiban, addig Blankánál az ágyneműs láda tetején és az ágyon legelésző ménes jelent meg a játékban, s ihlette ily módon a versírást. Annak kapcsán, hogy a lányoknak voltaképpen mely versek tetszenek igazán, a költő elárulta: egyelőre az illusztrációk segítik a költeményekkel való barátkozást, ilyen tekintetben pedig ő is mindig izgalommal várja Keszeg Ágnes rajzait. – Időnként vannak kedvenc színeim, ilyen például a piros vagy a barna – magyarázta az illusztrátor, hozzátéve: miután egyik-másik verset elolvassa, általában látja maga előtt a színeket és a képet, amelyet aztán már csak meg kell rajzolnia.

A felolvasásokkal és szavalatokkal tarkított hangulatos rendezvény moderátora, Zágoni Balázs kiadóigazgató zárásként megjegyezte: a Blanka birodalmát, valamint a Koinónia más új köteteit a november 15-én kezdődő Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár résztvevői is megismerhetik.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap