label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Eletmod

« Vissza a főoldalra


Jóga – keleti spiritualitás Európában

Beszélgetés Tímár Lajossal, aki több irányzat ismerője
Létrehozva: 2008. március 28. 03:25

SÁNDOR BOGLÁRKA

Néhány héttel ezelőtt Kolozsváron megrendezték az első ezoterikus kiállítást, amelynek keretében több spirituális irányzat és termék is bemutatkozott a széles közönségnek. A rendezvény látogatók sokaságát vonzotta, bizonyítva ezzel az emberek érdeklődését az ilyen jellegű megmozdulások iránt. Tímár Lajosra a Sahaja Jóga Egyesület standjánál figyeltem fel: nagy átéléssel magyarázott a mellette állóknak valamiről, amiben ő maga mélységesen hisz. Később kiderült: 28 éve műveli és tanulmányozza a különböző jóga-irányzatokat. Ezekről beszélgettünk.


Engedjük, hogy szeressenek
Miért övezi ennyi félreértés és negatív előítélet a jógát?

– Az európai államokban a kereszténység az elterjedt életforma, a jóga pedig Keletről származik. A kettő között van egy szakadék, ezért nem tudják ezt elfogadni. Sok olyan irányzat jelent meg Európában, amely nem hiteles, pénzközpontú, vagy visszaéléseket követ el, így veszít hitelességéből. A sahaja jóga teljesen beillik az anatómiai idegrendszeri felépítésbe. Az evolúció alapja a kundaliní, amely a keresztcsontban található, a kozmikus energiapontban, az anyai szeretet hordozója, amely vigyáz ránk és segít. Persze, egyéntől függ, ki mennyire tudja megengedni, hogy szeretve legyen. Ártatlanság kell ahhoz, hogy ez az anyai szeretet megnyilvánuljon. Az ártatlanság pedig éppen a kundaliní alatt található, mintegy megtámasztja, őrzi azt. Ha sikerül elég ártatlannak maradnunk, nem érezzük magunkat hibásnak és tudunk megbocsátani, akkor a kundaliní felkúszik. Ha pedig teljesen átadjuk magunkat ennek a folyamatnak, azt érezhetjük az ujjbegyünkben, hiszen minden erőközpontunk levetülése megjelenik az ujjbegyben. Pl. a szívcsakra a bal kéz kisujjához kapcsolódik, megfigyelhető, hogy szívinfarktus esetén ez elkékül. A többi pedig csak fejlődés kérdése: mennyire tudjuk megengedni, hogy a kundaliní felkússzon a fejtetőig, és ott biztosítsa védettségünket. Az élet problémái szükségesek a fejlődésünkhöz. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a kundaliní maga a kozmikus anyai szeretet. Tudjuk, miből áll a Szentháromság: atya, fiú, szentlélek. A szentlelket azonban igazán el sem tudjuk képzelni. Leginkább azt mondjuk: Istennek ereje, az én tapasztalataim szerint is. De senki nem mondja, hogy az anya, amely teremtette a világot, kozmikus szeretetbe foglalta a világot azért, hogy a szeretet megnyilvánuljon az emberek által, és ebben létezzen az élet. Ezt persze nem könnyű megérteni, mert a szeretet szót már agyoncsépelték, szinte el is veszítette az erejét. De ha engedjük, hogy ez megnyilvánuljon, és megérintse a szívet, akkor ez érezhetővé is válik, és utána képesek leszünk mi magunk is szeretni, kivétel nélkül bármit. Szinte szerelmesek leszünk a világba. Ez az agapé, amire azonban nagyon kevesen képesek: arra, hogy mindenben és mindenkinek meglássuk a szépet és jót. Kölcsönösen át tudjuk adni és át tudjuk venni a szeretetet, de ez csak egy esetben fordulhat elő: amikor kapcsolatban vagyunk Istennel. Fontos, hogy mindezt az életben alkalmazzuk: a mentális szintet kell átalakítani. Mentálisan anyagi befolyások alatt állunk, ez az alapja minden cselekedetünknek, ebből értelmezünk mindent, tehát ettől függünk. Ezt nem születésünk pillanatától hozzuk, később alakítja ki bennünk a nevelés, a környezetünk, a minket érő hatások. Ha azonban megtaláljuk saját valónkat, akkor többé nem függünk semmilyen külső tényezőtől, csak a szeretet fog bennünk megnyilvánulni.

Soha nem volt gurum
Hogyan került kapcsolatba a jógával? Egyáltalán mi indította el ezen az úton?

– Nagyon sok feszültség és gátlás volt az életemben, amelyektől nem tudtam szabadulni. Elvégeztem a balettiskolát, és a temesvári operában dolgoztam, de az emotív szorongások miatt nem voltam képes színpadra állni. Nem tudtam beilleszkedni a világba, kisebbségi érzetem volt, a gondolataim nem voltak tiszták. Nem éreztem magam méltónak ahhoz, hogy elfoglaljam a helyem a társadalomban, holott megvolt hozzá a hajlamom és adottságom. Számomra egészségileg és mentálisan is a hatha jóga jelentette az alapot: segítségével egy hónap alatt sikerült legyőznöm önmagam, és három hónap alatt sokkal jobb állapotba kerültem. Születésemtől bennem volt az önmegvalósítás hajlama, így gyorsan tudtam fejlődni. Addig azonban nem fejlődött ki bennem az élettel szembeni megértés: nem tudtam, hogy miért élek, miért vagyok a földön, miért szükséges a társ, akivel kapcsolatba kerülök, miért kell történnie köztünk bárminek is, miért kell a szeretet. Most már tudom. A hatha jóga a szimpatikus idegrendszert tisztítja, és az enyém meg is tisztult, mivel nagyon rendszeresen végeztem. Nem volt gurum sem, csak egy könyv alapján, illetve emlékezetből, az előző életeim nyomán gyakoroltam.

A 28 évvel ezelőtti Romániában hogyan lehetett egyáltalán hallani bármit is a jógáról?

– Csak véletlenül. Kaptam egy könyvet, amelyre sikerült ráhangolódnom. Aztán néhány hét múlva megkaptam Selvaraja Yesudian könyvét, amelyből megtanultam a légzést és egyéb alapvető dolgokat.

Úgy tartják, Yesudian volt az, aki a jógát a nyugati ember életstílusához igazította.

– Így van. Én ki is próbáltam, szóról szóra úgy, ahogyan azt a könyvében leírta. Szerencsém volt ezzel. Nem volt szükségem gurura. Soha nem is volt gurum. Megismertem ugyan egy jógit, aki régóta foglalkozott ezzel, és mutatott bizonyos gyakorlatokat, de nem tekintettem gurunak. Aztán jött a mantra jóga, a jantra, laja és még sok minden más. Megértettem Patandzsali szútráit, hogy hogyan kell viszonyulni az élethez, de az élet működését, a motorját nem értettem meg. Ezt már a sahaja jóga által sikerült megérteni: teljesen átengedtem magam ennek, műszerré váltam azért, hogy megértsem az élet motorját, a választ a sok miértre. Nem voltak válaszaim, de kértem, és megkaptam őket.

Hogyan talált rá erre az irányzatra?

– Ez is a véletlennek köszönhető. Akkoriban gyógyítással is foglalkoztam. Találkoztam egy hölggyel, akinek gondja volt a lábával, és rájöttem arra, hogy ez a karmájából ered, így nem tudtam rajta segíteni. Ezt meg is mondtam neki, ő pedig mesélni kezdett a sahaja jógáról. Először nem érdeklődtem iránta, mert már annyiféle jógát kipróbáltam, de ő megmutatta, hogyan művelik ezt: a jobb kezet rá kell tenni a csakránkra, és kérünk valamit. Akkor úgy éreztem, mintha valami megnyílt volna előttem. És hirtelen világossá vált, hogy ez az én utam, ezentúl csak ezzel fogok foglalkozni. Nagyon vágytam ebbe a közösségbe, és azóta itt vagyok. Mintegy 15–20-an vagyunk, volt időszak, hogy 60-an is voltunk, most csak az erősek vannak, akik érzik ezt a vérükben és a szívükben, és ez alapvető lételemük.

Minden irányzat szorosan kapcsolódik egy személyiséghez?

– Ezt konkrétan nem tudom. A hatha jógát gyakorlatilag bárki végezheti, ha jó az egészségi állapota. A sahaja jóga, amely a kundalinít használja, a paraszimpatikus idegzettel foglalkozik, ennek biológiai tünetei az ellazulás, a pupilla és az erek kitágulása. Békét és nyugalmat, elégedettséget hoz. Mindezt pedig más irányba is lehet használni: az emberek, a természet irányába, hogy értékelni tudjuk azt, amit a Teremtő tett értünk. Hiszen olyan gyönyörű Földet teremtett, örvendenünk kell ennek.

A sahaja jóga használ ászanákat (testhelyzeteket)?

– Nem használ semmit, és a kezdő is ugyanazt végzi, mint a legfejlettebb sahaja jógi.

Megbocsátani
Ez fontos, hiszen a hatha jógában lépésről lépésre kell elsajátítani a gyakorlatokat...

– És ez nem is könnyű, adottság is kell hozzá. A sahaja jógához azonban bárki hozzáfoghat, ha elszánta magát arra, hogy megtalálja önmagát, akkor a lehetőség adott. Mindenkinek joga van az önmegvalósításhoz. Az viszont tény, hogy ha valaki úgy kerül ide, hogy előzőleg már elmélyült más irányzatokban, az a gyorsabb és hatékonyabb fejlődés érdekében el kell hogy felejtsen mindent, amit előzőleg megtanult. Nekem is ezt kellett tennem. Az évek hosszú során, amíg jógáztam, nagyon sok mentális felkészültség gyűlt fel bennem, ami belém vésődött. Ettől nem tudtam szabadulni, a sahaja jógában pedig nem tudtam fejlődni. Egyszer valaki azt mondta nekem: „Nem a kundaliní kapcsolatában vagy, hanem nagy az egód.” Igaza volt, mert gátolt a többi jóga-irányzat, amelyet már ismertem. Hat évet tartott, amíg sikerült megszabadulni mindentől. Ez idő alatt nem olvastam sahajával kapcsolatos irodalmat sem, csak imádkoztam, mondván: „Shri Mataji, én csak egy kezdő vagyok a Te kezedben mindent elfelejtettem, csinálj belőlem igazi jógit!” Hat évig ezt csináltam nap mint nap, és ez sokat segített.

Van egy olyan érzésem a jógával kapcsolatban, hogy egész embert követel, egyfajta társadalmon kívüliséget. Nehéz munkás embernek, családtagnak maradni, ha az ember teljes értékű jógi akar lenni.

– Én éppen arra törekszem, hogy a közéletbe, a mindennapokba is bevigyem a meditáció élményét. Amíg hatha jógával foglalkoztam, addig megnyitottam a csakráimat, és akkor jól éreztem magam. Most viszont megbocsátok. Ha valami jön, és nem tudom elkönyvelni, akkor megbocsátok úgy, ahogyan azt Jézus Krisztus is tette. Ez nagy előnye a sahaja jóginak: tud tiszta szívből megbocsátani, és a szemgyöknél, ahol kereszteződik a két szimpatikus idegrendszer, kinyílik, a kundaliní pedig felemelkedik, és megvéd. De mitől is kell megvédenie? A gondolatoktól, mert ezek az ellenségeink, amelyektől kegyetlenül tudunk szenvedni, és amelyek bebörtönöznek a duál világba. A sahaja jóga technikája meditációval indít, amelynek során megbocsátunk a gondolatoknak. A meditáció azzal foglalkozik, hogy ezek mikor jelennek meg, mikor tűnnek el. Hiszen ki figyeli a gondolatokat? Valami, ami a szívből ered, az az énünk, az a figyelmünk, amely a szellemből indul, tehát isteni dolog. Ez az egyetlen, ami emel minket. A mentálunk elkezd elmélkedni, és az egóból meg a szuperegóból előjönnek a felhalmozódott dolgok, élmények. Ha azonban megbocsátunk a gondolatoknak, akkor már nem jön semmi, gondolat nélküli állapotba kerülünk, ami fantasztikus. Az Isten birodalmának közelébe kerülünk, meg tudunk pihenni. Álomközeli állapotba jutunk, ezt pedig a vágynélküli állapot követi, amikor mély álomszerű érzést élünk át, persze, éber tudattal. Mindezt pedig be lehet építeni a közéletbe, mert így könnyebb megvalósítani a békét, a szeretetet, könnyebb felfedezni azt az anyai szeretetet, amit ki kell árasztanunk a szívből.

Bízzunk a saját tökéletességünkben
Soha nem gondolt arra, hogy oktató legyen?

– Nem, mert az oktatónak nagy a felelőssége. Meg kell hallgatnia a panaszokat, és tudnia kell, hogyan segítsen. Hatalmas szeretet és együttérzés kell hogy legyen benne. Ezek nélkül nem tud segíteni, mert nem láthatja át igazán a dolgokat, És akkor mit tesz? Az általa olvasottakból próbál valamit tanácsolni. Ha azonban nyitott a szíve és átérzi, hogy mire van szüksége a másiknak, akkor már könnyű oktatni.

Mennyire foglalkozik kiegészítő tudományokkal, asztrológiával, kristályokkal?

– A kristályok függőséget okozhatnak. Ha nincs nálunk a kristályunk, már aggódunk, hogy mi történik a csakránkkal. A sahaja jógában nincs szükség ilyesmire: arra törekszünk, hogy bízzunk a saját tökéletességünkben, hiszen bennünk minden tisztán a helyén van. A kristályok szépek, megvan a maguk esztétikai értéke, de gyógyításra használni ezeket nem helyes, mert ezáltal megsértjük a teremtést. Hiszen hogyan kerüljünk egyensúlyba, ha különbséget teszünk például egy fa és egy kristály között, és utóbbit ekkora hatalommal ruházzuk fel?!

Elsősorban kinek lehet ajánlani azt, hogy kezdjen el jógázni?

– A hatha jógát nem ajánlom nagybetegeknek. A rádzsa jógát nem ajánlom olyan embernek, akinek nincs rendben az élete. A jantra, a látás jógája bárkinek élményt és hangulatot tud nyújtani, ez meghatározott ábrákkal dolgozik. A sahaja jógát azonban bárki veszély nélkül gyakorolhatja. Ha nem akarom, hogy bármi is történjen, akkor nem fog történni semmi. De ha akar valamit, akkor az megtörténik. Ha kéri, hogy saját maga legyen, akkor fogja érezni. Persze, csak ha nem érzi magát hibásnak, és tud megbocsátani.

De erre az emberek nagy része nem képes.

– Az egyház nagyon ráállt a bűnösség sugallására: bűnben születtünk, bűnösök vagyunk. Ha valaki ebben él, akkor nagyon nehéz ez alól felszabadulni. Pedig ha csak kétszer elmondanánk együtt és mélyen a Miatyánkot, már meg tudjuk találni önmagunkat, az újjászületést, ami csak a szentlélektől jöhet. Akkor pedig a szentlélek maga az isteni erő, vagy az, aki adja az önmegvalósítást. Vagy Shri Mataji.

Róla mit kell tudni?

– Shri Mataji teljesen a kundaliní magasságában született, egységben az isteni mivolttal. Kísérletezett az emberi természettel és az orvostudománnyal, hogy lássa, hogyan működik. Csoda történt vele 1970-ben, amikor megtalálta az önmegvalósítás lehetőségét, a világegyetem szintjén, és azóta minden ember megkaphatja ezt tőle. Engem is ő tanított megbocsátani.

Az ezoterikus kiállításon milyen hozzáállást tapasztalt az emberek részéről?

– Újdonságként, meglepően nyitottan, csillogó szemmel viszonyultak ahhoz, amiről meséltem nekik. Voltak, akik arról beszéltek, hogy megnyugodtak, feltöltődtek, és kellemes közérzettel távoztak. Számomra ünnep volt átérezni más emberek boldogságát.

Mekkora az igény az emberekben a spiritualitásra?

– Az utóbbi három évben nagyon megnőtt az igény, és remélem, hogy nagyon sokan fogják majd elsajátítani az önmegvalósítást.

Nincs ebben veszély is? Nem juthatunk tévútra?

– Ha az önmegvalósítás által kialakul a rezgésrendszer, akkor az ember önmagától is tudja, hogy valami jó, vagy sem, attól függően, hogy hideget vagy meleget érez a tenyerében. Ezt mindenki maga fogja megtapasztalni.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap