label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Ellesett és megörökített pillanatok

Kádár Tibor kiállítása a Stars Galériában
Létrehozva: 2012. november 06. 02:49

FERENCZ ZSOLT

Kádár Tiborral Egyed Emese beszélgetett a megnyitón - HORVÁTH LÁSZLÓ
Kádár Tiborral Egyed Emese beszélgetett a megnyitón - HORVÁTH LÁSZLÓ
– Egyfajta összegzés ez a mostani kiállítás: eredménye annak az élménycsomagnak, amit az idei táborozások jelentettek a művész számára.


A 2012-es nyár művészi hozadékát láthatjuk tehát: Bálványos, Zsobok, Borospataka-Gyimesközéplok és a rangidős Szárhegy ihlette az alkotásokat – magyarázta Németh Júlia műkritikus vasárnap délután a Stars Galériában, Kádár Tibor Kolozsvárról elszármazott festőművész tárlatának megnyitóján. A Veszprémben élő művész 1988-ban, a diktatúra szorításában, sorozatos zaklatások nyomán hagyta el szülővárosát, ahol korábban 11 éven át tanított rajzot és festészetet a képzőművészeti líceumban. Kádár Tibor sziporkázik, állapította meg Németh Júlia a megnyitón, kifejtve: jól érzi magát a művész „a számára otthonos, kalotaszegi tájak, emberek világában, az arannyal nemesített, túlburjánzó vörös izzásában, s a puritánságában megkapó Gyimesek vidékén, Borospatakán, a spontánul támadt esztétikai szigor öntörvényével tájba pötyögtetett, tökéletes arányaival megkapó, aprócska házak és lakóik világában”. Utalt arra, hogy olajba és pasztellbe fogalmazott pillanatfelvételeket vehetnek közelebbről szemügyre a mostani kiállítás látogatói, ellesett és megörökített pillanatokat, amelyek önmagukban is egységes egészet alkotnak; kifejező, autonóm műalkotások ezek, idővel pedig egy nagyobb méretű kádári kompozíció részeiként szolgálhatnak.

A méltatás után Egyed Emese költő, irodalomtörténész beszélgetett Kádár Tiborral, aki elmondása szerint ma is ott tart, ahol pályája kezdetén, csak éppen több technikával és tapasztalattal műveli mindazt, amit művészetnek nevezünk. – Elérkezett egy olyan pillanat az életemben, amikor nagyon sok mindenből elegem lett, és vissza akartam térni a gyökerekhez. Igyekszem mellőzni a nagyon bonyolult megfogalmazásokat, hogy az emberek megértsék, amit festek – hangsúlyozta a festőművész. Hozzáfűzte: képei révén szépet szeretne adni az embereknek, hogy szeressék a látottakat, ennek érdekében próbál olyan nyelvezetet találni, amelynek révén üzenete eljuthat hozzájuk.

Kalotaszeg cifrább részét tárja ezúttal a nagyközönség elé. – Mindazok, akik ismerik a képeimet, tudják, hogy az én Kalotaszegem nem erről szól. Súlyosabb, barnább és nehezebb, mint ezúttal, most azonban ezt a szépet kívántam megmutatni – részletezte Kádár Tibor, továbbá megjegyezte: a műteremből a természetbe való kilépés minden évben feltölti, szívesen részt vesz a nyári alkotótáborokban.

Az est folyamán Márkos Albert és Szép Bálint hegedűművészek muzsikáltak a szép számban egybegyűlteknek. A tárlat november 25-ig tekinthető meg a kolozsvári Stars Galériában, a Farkas/Kogălniceanu utca 13–15. szám alatt.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap