label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Beszterce-Naszód megye

Magyar nyelvtanfolyam mindenkinek
Létrehozva: 2012. október 30. 02:55

S. B. Á.

Intenzív magyarnyelv-tanfolyamot indítana november 15-től az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete. Décsei Attila megyei elnök lapunknak elmondta: szeretnék elősegíteni, hogy a vegyes házasságban született gyermekek ne veszítsék el a magyar nyelvet.


– Szórványvidék vagyunk, errefelé sokan élnek vegyes házasságban. A gyermekek esetleg magyar óvodába járnak, de aztán, első osztálytól szinte biztos, hogy román osztályba kezdenek járni. A történelmi egyházaink is jelezték, hogy sok olyan gyermek jár hozzájuk – református vagy római katolikus gyülekezetbe –, akik kellene hogy konfirmáljanak, bérmálkozzanak, de nem tudnak, nem értenek magyarul. Egy-két imádságot talán megtanítanak nekik a nagyszülők, de egyebet nem értenek meg. Ezért arra gondoltunk, hogy elsősorban ezeknek a gyermekeknek, fiataloknak ajánljuk fel a tanulás lehetőségét. De a tanfolyam nyitott, jöhet bárki, akár vegyes házasságban élő felnőttek is, akik szeretnék ismerni a házastárs anyanyelvét – részletezte az elnök.

Az oktatást a besztercei Andrei Mureşanu Főgimnázium magyar szakos tanárai vállalták magukra, a helyet pedig az RMDSZ biztosítja a Magyar Házban. Az elnök elmondta: ez az első alkalom, hogy nyelvtanfolyamot indítanak, de más módon próbálták még ösztönözni a szülőket, hogy magyar osztályba írassák gyermekeiket: – Mi már három éve minden szeptemberben felszerelt iskolatáskát ajándékozunk azoknak a kicsiknek, akik magyar osztályban kezdik iskolai tanulmányaikat. Sajnos, a számok sokat elárulnak: tavalyelőtt 109, tavaly 106, idén pedig már csak 89 elsősünk volt megyei szinten – ismertette az elnök. Hozzátette: nemrég felhívta egy magánszemély Nagybányáról, aki gratulált neki a magyar nyelvtanfolyam ötletéhez, és elmondta, hogy Nagybányán 20 évvel ezelőtt sikeresen működött hasonló kezdeményezés, de néhány év alatt megszűnt. Besztercén egyelőre abban bíznak, hogy nagy lesz az érdeklődés, és szükség esetén akár több csoportot is indítanak, korosztályonként vagy szintenként besorolva. A pedagógusok ingyen tartják az órákat, ezért az RMDSZ sem kér részvételi díjat, hogy a valóban nehéz anyagi helyzetben élők se maradjanak ki emiatt. Jelentkezni folyamatosan lehet a 0263-236-105-ös telefonszámon, valamint a beszterce@rmdsz.ro e-mail címen, a helyek számát nem korlátozzák.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap