label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Lőrincréve

Lovasterápiás évzáró: élmény és eredmény
Létrehozva: 2012. október 02. 01:54

BAKÓ BOTOND

Nyugodtan, félelem nélkül ülték meg a lovat a kicsik - A SZERZŐ FELVÉTELE
Nyugodtan, félelem nélkül ülték meg a lovat a kicsik - A SZERZŐ FELVÉTELE
Idén első ízben szervezett évzárót a lőrincrévi lovasterápiás központ. A bensőséges hangulatú rendezvényen főként az érintett szülők és gyermekek vettek részt, akik öt hónapon keresztül aktív részesei voltak ennek a sajátos gyógymódnak. Az 52 beiratkozott gyermekből harmincan szerepeltek a bemutatón. A szülők nemcsak nézőként voltak jelen, hanem mindenben segítettek a központ vezetőinek, Balog Csillának és Csabának, de meglepetésre – a nap szellemiségének megfelelően – lovaglással és önálló gyakorlatokkal, majd versenyzéssel is bemutatkoztak. Balog Csilla elmondta: az volt a céljuk, hogy bebizonyítsák, munkával, kitartással sok minden sikerülhet, még a lehetetlennek látszó dolgok is. A hosszú hónapok munkája után ezúttal lehetett egy kicsit ünnepelni. Ez annál is könnyebben ment, mert a gyakori találkozás, a hasonló sors szinte észrevétlenül közösséggé alakította az idejáró gyerek- és felnőttsereget.


Az ideérkezők, akik nem gyakran fordulnak meg a Maros menti kis faluban, meglepetéssel vették tudomásul, hogy autóikkal immár aszfaltos úton juthatnak el a központba. Mostmár csak a romantikus Maros-híd felújítása volna hátra és néhány útjelző tábla, amely jobban eligazítaná a lovasközpont felé az erre járókat. Ezúttal is sokfelől érkeztek a résztvevők: legtöbben Gyulafehérvárról, Nagyenyedről, de voltak Kolozsvárról, Magyarlapádról és Csombordról is. Részt vett a bemutatón Nicolae Bucur tompaházi (Rădeşti) alpolgármester és említésre méltó, hogy maga a polgármester is komoly támogatója a központ tevékenységének.

Öröm és izgalom a pályán

Szeptember 29-én, délelőtt 10 órakor a gyermekek – köztük a legtöbben sérültek – bemutatójára került sor. Látszott, hogy sok voltizsálást (speciális voltizs hevederen zajló gyakorlatok) gyakoroltak az elmúlt hónapokban, mert a gyakorlatok gördülékenyen sikerültek. A legtöbb gyermek arcán öröm tükröződött, és nyugodtan, gyakorlottan, félelem nélkül bántak a lovakkal. Csak elvétve akadt drukkos gyerek. A nyugalomhoz a türelmes lomha ló, Emese is nagyban hozzájárult. A gyermekek a megszokott közösségben, a társakkal, az együttműködő lovakat is idesorolva, felszabadultan, nyitottan viselkedtek. A csapatmunka maradéktalanul érvényesült. Az öthónapos rendszeres gyakorlásnak megvolt az eredménye, és ennek, a szülőkön kívül Balogh Csaba és Csilla örült a legjobban. Bennük is fokozatosan oldódott a feszültség, és nőtt a bizalom, hogy ez a bemutató sikerrel és balesetmentesen zajlik majd. Az ügyességi próbák is igen jól sikerültek. A nagyobbak az előre elrendezett ügyességi pályán lépésben, majd ügetésben is kiválóan teljesítettek. Néhányan a csak lovagolni járó egészséges gyermekek közül rövid vágtát is kipróbáltak, és ilyen körülmények között is uralták a lovat.

Segítő és örvendező szülők

A szülők már a bemutató előtt, a pályára vezető lépcsők kiöntésében is sokat segédkeztek, majd a finom gulyás elkészítésében is jeleskedtek. Végig ott voltak a pályán, egy-egy gyakorlatozó gyermek után gyorsan visszarendezték az akadályokat, karikákat, labdákat, játékokat, hogy zökkenőmentesen jöhessen a következő kis lovas. Nem csak a saját csemetéjüknek, hanem a hasonló sorsú, ismerős gyermekek sikerének is ugyanúgy drukkoltak és örültek. Csak akkor kellett egy kis biztatás, amikor az ő fellépésük következett. Így is megalakult két csapat, a narancssárgák és a vörösök. Összemérték erejüket az ügyességi feladatok és az ajándékba kapott fiákerkocsi húzása terén is. A férfiak húzták, a nők pedig gyermekeikkel belehelyezkedtek a régi fiákeres kényelembe. Úgy tűnt, hogy a narancsszínűek bizonyultak jobbnak és erősebbnek. Ezekben a felemelő, őszinte pillanatokban megérezhették, hogy nem is olyan könnyű a lovon gyakorlatozni, majd a nyeregből kihajolva ügyeskedni. Biztos, hogy így jobban megértik gyermekeiket, akiknél egy aprócska eredmény is nagy öröm és remény a gyógyulás, a teljes emberi élet felé.

A csaknem négyórás aktív program után mindenki megéhezett. Addig is volt kávé, édesség és kedves kínálás a helybeliek és a szülők részéről. A szakszerűen elkészített, igazi magyar gulyás azonban mindenkit elbűvölt és jóllakatott.

A rendezvény fő támogatója a Mol Románia, de a helyi polgármester és a szülők is nagyban hozzájárultak a sikerhez. Balog Csilláék Pascani-ba készülnek, ahol bemutatóra kérték fel őket. Itt minden valószínűség szerint alkalmuk lesz közkincsé tenni rövid idő alatt elért úttörő munkájuk eredményeit.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap