label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Négynapos magyar filmünnep: csütörtöktől Filmtettfeszt

Létrehozva: 2012. október 02. 01:16

FERENCZ ZSOLT

Forgatókönyvírói kerekasztallal, az elmúlt két évben készült filmekből szervezett válogatással, a szakmában tevékenykedő alkotókkal és elmaradhatatlan tortabontással várja az érdeklődőket a 12. Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok október 4-e és 7-e között Kolozsváron. A Filmtett Egyesület munkatársai – Buzogány Klára főszerkesztő, Zágoni Bálint menedzser, filmtörténész és Jakab Benke Nándor rendező – által tegnap délben tartott sajtótájékoztatón kiderült: a kincses város három helyszíne – Sapientia EMTE, Győzelem mozi, Insomnia kávéház – mellett három hazai városban zajlik a program: a nagyváradi Moszkva kávézóban, a nagyszebeni Magyar Kulturális Központnál és a székelyudvarhelyi városi könyvtárban. A rendezvényeken való részvétel, akárcsak az előbbi években, ezúttal is ingyenes.


A Filmtettfeszt kolozsvári programjának kiemelt eseményei között szerepel a Sárga Csikó Díj ünnepélyes átadása, amelyre csütörtökön délután 6 órakor, a megnyitó keretében kerül sor a Győzelem moziban. Az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett életműdíjat idén alapította a Filmtett Egyesület, és évente egy-egy olyan filmes személyiséget tüntetnek ki vele, aki jelentős mértékben segíti a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. Az elismerést idén Durst György producer, Balázs Béla-díjas gyártásvezető veheti át, aki pályája során többek között Bán Attila Szufla, Iványi Marcell Iphigeneia Auliszban és Dyga Zsombor Kész cirkusz című filmjének elkészítésében vett részt. Durst volt a producere a Mészáros Péter által 2004-ben rendezett A disznó útja című hatperces kisjátékfilmnek is, amelyet a megnyitó résztvevői az ünnepség után láthatnak.

Az erdélyi amatőr filmgyártást bemutató szekcióban a legendás Schnedarek Ervin által irányított marosvásárhelyi Cineclub tevékenységébe tekinthetnek be az érdeklődők vasárnap délután 3 órától, megismerhetik a klubvezető munkásságát, valamint az „aranykor” egyik amatőr filmesének, Miholcsa Gyulának a négy rövidfilmjét – vetítik Simonffy Katalin, Keresztes Pál, Antall Miklós és Bereczky Réka Búcsú Schnedarek Ervintől című filmjét, valamint Miholcsa Gyula alkotásait, a Quo Vadis, Utazás, Kihívás, Egy unalmas levél című produkciókat.

Érdekesnek ígérkezik a Sapientia EMTE Óváry termében szombaton délelőtt zajló kerekasztal-beszélgetés, amelynek keretében a mai magyar forgatókönyvírásról értekeznek a meghívottak, a moderátori szerepkört Zágoni Balázs látja el. Köbli Norbert, a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének elnöke és Rácz Erzsébet Németországban élő forgatókönyvíró beszél szakmájuk aktuális helyzetéről, illetve az is kiderül, hogy miként érvényesülhet ebben a munkakörben valaki külföldön. Köbli Norbert fordította egyébként magyarra Syd Field Forgatókönyv című kötetét, és forgatókönyvíróként jegyzi A vizsga, a T. Ú. K. – Tanár úr kérem!, a Made in Hungária, a 9 és 1/2 randi stb. filmeket, Rácz Erzsébet neve pedig több más mellett az idei Filmtettfeszten is vetítendő Szülőföld, szex és más kellemetlenségek című Kincses Réka-filmhez kapcsolódik, és ő írta a Für Elise című német filmdráma forgatókönyvét is.

A szervezők idén sem feledkeznek el a fiatalabb korosztályok képviselőiről: a vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődő gyermekmatinén levetítik például a Magyar népmesék Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack epizódját, valamint A Négyszögletű Kerek Erdő Vacskamati virágja című részét. Ugyancsak vasárnap vágják fel a tortát, s bár pontos kezdési időpontot egyelőre nem árultak el, egy biztos: a finom pillanatokra a 11. Filmtett alkotótábor filmjei után kerül sor.

A fesztivál ideje alatt egyebek mellett Bergendy Péter A vizsga, Jankovics Marcell Az ember tragédiája, Pálfi György Final Cut – Hölgyeim és Uraim, Sas Tamás S. O. S. Love!, Gyöngyössy Bence Utolsó rapszódia, Török Ferenc Isztambul, Novák Emil Ideje az öregségnek és Szabó István Az ajtó című alkotását láthatják az érdeklődők a Győzelem moziban, emellett kisjátékfilmek (Iszlai József és Bántó Csaba: Eleven tördekék, Simonyi Balázs: Finálé stb.), dokumentumfilmek (Papp Gábor Zsigmond: A szovjet levelezőpajtás, Lakos Nóra: Magyar bajusz) és animációs filmek (Ágói Krisztina: Ez titok az ilyesmi… stb.) is várják a közönséget. Ami pedig az Insomniában zajló vetítéseket illeti, válogatást láthatunk a BuSho és a Jameson Cinefest filmfesztiválok legjobb filmjeiből, a BBTE tévészakán és a Partiumi Keresztény Egyetemen készült vizsgafilmekből, továbbá a felvidéki Mphilms Határok témájú nyári műhelyében készült produkciókból is. A fesztiválon jelen lesznek többek között Kincses Réka, Somogyvári Gergő, Novák Emil és Török Ferenc rendezők, Köbli Norbert forgatókönyvíró, Garas Dániel operatőr, Lemhényi Réka vágó, velük közönségtalálkozón is ismerkedhetnek a jelenlévők. A részletes program a filmtett.ro oldalon tekinthető meg.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap