label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Magyar állami díjakat adtak át

Létrehozva: 2008. március 21. 04:44

KÖLLŐ KATALIN

Magas állami díjak átadására került sor tegnap délben a kolozsvári Magyar Főkonzulátuson: a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést négy személynek adományozták Március 15-e alkalmából. – Megtisztelő számunkra, hogy a kolozsvári művészeti és tudományos élet négy kimagasló személyiségének itt adhatjuk át a dr. Sólyom László köztársasági elnök által adományozott kitüntetést – kezdte beszédét Cseh Áron főkonzul a tegnapi ünnepségen. – Gergely István szobrászművész, dr. László Ferenc zenetörténész, egyetemi tanár, Csíky András és Bogdán Zsolt Jászai-díjas színművészek különböző művészeti ágak kimagasló és kiváló képviselői, alkotásuk az összmagyar kultúra és művészet számára is maradandó értéket teremt – hangsúlyozta a főkonzul. Felvételünkön a három kitüntetett, valamint Cseh Áron főkonzul látható, a negyedik szék sajnos üresen maradt – Gergely István tíz nappal ezelőtt távozott el az élők sorából, a díjat özvegye, Gergely Istvánné Tőkés Erzsébet vette át.


– Gergely István nem érhette meg a kitüntetés átadását. Atyai jóbarátomként tisztelt Pityu bácsit azonban volt szerencsém élete utolsó napjaiban értesíteni a kitüntetés adományozásáról, amelynek nagyon örült, és a jó hír tudatában távozott el közülünk – mondta el beszédében Cseh Áron, majd átadta Gergely István özvegyének a díjat. Az oklevélen ez áll: „A Magyar Köztársaság elnöke Gergely István szobrászművésznek, az erdélyi magyar történelem és művelődéstörténet jeles személyiségeinek szobrászati alkotásokban és plakettekben való, magas művészeti színvonalú megjelenítéséért, a magyar történelmi kulturális érték, és a népi művészeti hagyományok ötvözésével sajátos formavilágot teremtő életművéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozom”. Kelt Budapesten, 2008. február 29-én, aláírás: Sólyom László. Gergely Istvánról Németh Júlia műkritikus mondott laudációt.

A következő oklevelet László Ferenc zenetörténésznek nyújtották át, rajta ez olvasható: „A Magyar Köztársaság elnöke dr. László Ferenc zenetörténésznek, a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémia nyugalmazott egyetemi tanárának, a magyar, a román, és az egyetemes zeneművészet és zenetudomány szolgálatában végzett munkássága, művészi és tudományos életműve elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozom”. Laudációt mondott Almási István népzenekutató, zenetörténész.

Csíky András következett, oklevelén ezt olvashatjuk: „Csíky András Jászai Mari-díjas színművésznek, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagjának, a magyar és az egyetemes színházművészetben egyaránt maradandót alkotó, öt évtizedes művészi páltafutása elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozom”.

Végül Bogdán Zsolt vehette át a díjat, az őt megillető oklevél szövege pedig így hangzik: „Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas színművésznek, sokoldalú művészi munkássága elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozom”. Mindkét színművészt Visky András dramaturg méltatta.

A meghitt hangulatú ceremónia végén Cseh Áron főkonzul megköszönte a részvételt, áldott húsvéti ünnepeket kívánva mindenkinek, az ünnepi esemény pedig beszélgetéssel és koccintással zárult.

A díjazottakról szóló laudációkat szombati lapszámunk Művelődés rovatában közöljük.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap