label_szabadsag
1 USD 3.89  1 EUR 4.58  100 HUF 1.51
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Turistákat hívogatna Torockó

Gazdasági-turisztikai fellendülés a Székelykő árnyékában
Létrehozva: 2012. szeptember 01. 02:09

BAKÓ BOTOND

A szépen felújított házak is bőven kínálnak látnivalót - A SZERZŐ FELVÉTELE
A szépen felújított házak is bőven kínálnak látnivalót - A SZERZŐ FELVÉTELE
Látványos fejlődés történt az utóbbi évtizedben Torockón és Torockószentgyörgyön: a szépen felújított házak, a sokasodó panziók, az ízletes koszt és a helyiek kedvessége mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a turisták szívesen eltöltsenek itt egy-két napot. A helyi vendéglátók azonban úgy vélik: megfelelő, gazdagabb programokkal, fejlettebb infrastruktúrával el tudnák érni azt, hogy a napok akár hosszabb időre is kinyúljanak, és a látogatók a következő években is szívesen térjenek vissza. A környék hírnevét öregbíti az Europa Nostra–díj, vonzóvá teszi a Székelykő és egyéb természeti kincsek, az utak állapota azonban bőven hagy maga után kívánnivalót.A torockói turisztika mintegy másfél évtizedes múlttal rendelkezik. 2001 januárjában megalakult a Torockói Vendégfogadók Egyesülete. Kezdetben csak a bátrabbak vállalták a vendégfogadást, aztán felzárkóztak az óvatosabbak, a követő típusúak is. Ma már sokaknak nem csak megélhetést, hanem jelentős életszínvonal emelkedést, felemelkedést jelent. Akik benne vannak, azok tudják, hogy mindez kemény munka eredménye. Ha nem lenne ez a lehetőség, munkahely hiányában sokkal kevesebb fiatal maradna itthon. Talán már csak elemi iskola volna, és ködbe veszne a jövő. Gondok persze akadnak a turisztika körül is, de Torockó keresi a megoldások lehetőségeit.


Mire kíváncsi a turista?

Egy röpke látogatás a panziókban, a Székelykő Kúriában, vagy a telefonbeszélgetések meggyőztek arról, hogy a gazdasági válság a torockói turisztikát is érinti. Az utóbbi tíz évben fellendülő vendégfogadást becslések szerint 20-25%-os, vagy helyenként ennél is jelentősebb visszaesés jellemzi. Ez nemcsak az idelátogatók számbeli csökkenésében, hanem az itt eltöltött napok számának fogyásában és a jövedelem csökkenésében is nyomon követhető. Akaratlanul is felvetődnek azok a lehetőségek, amelyek nem a válságon, hanem a hozzáálláson, a falu általános fejlődésén, a turistáknak ajánlott programokon múlnak, vagyis a minőségen, amit ajánlani tudnak.

Amikor a turista először látogat ide, a kíváncsiság vezérli. Sokat számít a jó koszt, a kedvesség és az előzetes információk a csodálatos vidékről. Első nap tesznek egy sétát a faluban, megcsodálják a Néprajzi Múzeumot, a felújított torockói házakat, az emléktáblákat, a korán kelők megszemlélik a kettős napfelkeltét, a Székelykőt, az Ordaskőt. Meghallgatják a történeteket, mondákat. A merészebbek, ha éppen kedvük tartja megmásszák a Nagy Árkon át az 1129 méter magas Székelykő csúcsot, és erről oklevelet is kaphatnak a Forrás kocsmában. Idén a tartós kánikula ezt a fizikai próbát sokszor megakadályozta.

Kérdés az: mindez elég-e ahhoz, hogy másodszor, esetleg harmadszor is idelátogassanak, és akár több időt is eltöltsenek itt.

Lehetőségek, megoldások

Sok turista azért nem marad hosszabb ideig, mert igyekszik pl. Székelyföld felé, ahol sokféle program várja őket, nagyobb és erősebb magyar közösséggel. Torockónak jelenleg kevés a programajánlata. Ötletek pedig volnának, csak valahogy nehezen valósulnak meg. Király Melinda panzióvezető, helyi tanácsos véleménye szerint rendbe kellene hozni a vasbányákhoz vezető turistautakat. Távlatokban bemutatókat is lehetne tartani a vaskitermelés és feldolgozás ősi módozatairól. Gyógynövény-ismereteket nyújtó, környezetvédő jellegű sétákat is lehetne szervezni, hiszen a környéken gyönyörű, egyedi flóra található. Annyi szép kirándulóhely van, jó volna megoldani a szakszerű túravezetés kérdését is. Akadna alkalmas vállalkozó. Az Aranyos Panzió tulajdonosa, Tulit Levente, amikor csak lehetséges, a régi kenyérsütés érdekes fortélyaival szórakoztatja a vendégeit. Véleménye szerint több gondot kellene fordítani a terek rendbetételére, ezzel vonzóbbá lehetne tenni az esti sétákat, pl. pihenő-, szórakozóhelyek létesítésével, a kocsmákon kívül is. Továbbá nagyobb gondot kellene fordítani a falu régi formájának ápolására. Varga Magdi, az Alpin Utazási Iroda vezetője a gazdasági okok mellett a hozzá nem értést, a törvényesség hiányát említi, mint a turistaszám csökkenésének fő okait. A Gyopár turista központban jelentősen növekedett a sátoros helyeket igénylők száma, tehát megváltoztak az arányok.

A szentgyörgyi Székelykő Kúria tartja a formáját. Itt a vendégfogadás jellege is más, mint Torockón. Lukács Márta tulajdonos szerint az utóbbi időben örvendetesen megnőtt a magyar turisták száma. Természetesen mindenhol felvetődik a jövedelmezőség kérdése, amin a vendégfogadás jövője múlik.

A fejlődés irányai és kerékkötői

Nyáridőben gyakran lehet találkozni elszármazottakkal, hazalátogatókkal, akik szívesen mondanak véleményt az itthon tapasztaltakról. Szinte egybehangzó a megállapítás, miszerint Torockón, Szentgyörgyön látható jelei vannak a fejlődésnek. Mindkét falu házaiban jelentősek a változások. Ilyenkor szóba kerül az Europa Nostra érem, amivel 138 torockói tulajdonost tüntettek ki, az értékvédő program keretében (2000). Irányítók, támogatók a Transylvania Trust Alapítvány és a budapesti V. Kerület Önkormányzata. A program sikeréért sokat tett Furu Árpád építészmérnök. Mindez jó irányba terelte Torockó építészetét és a turisztika alakulását. Ma a látvány valóban minőségi.

Van azonban még egy terület, ahol még igen sok a tennivaló. A minap egy hasonló adottságú és a turisztika irányába fejlődő faluban, Kalotaszentkirályon, Ady falujában, első tanárságom helyszínén sétáltam. Rövid idő alatt is meggyőződtem arról, milyen haladást értek el az infrastruktúra fejlesztése terén. A vízprobléma megoldott, a szárazságban sem volt vízhiány, hiszen rákapcsolódtak a bánffyhunyadi vezetékre, így a panziótulajdonosoknak nincs gondjuk a fürdőszobák működtetésével. A csatornahálózat is működik, persze mindenért fizetni kell a használat mértékében. A mellékutakat is leaszfaltozták, ottjártamkor éppen a járdákat kövezték. Szentkirályon, Zentelkén esőben is nyugodtan sétálhat a turista, elmehet a programokra, nem lesznek gondjai. Manapság ez is számít, ha a mai, egyre igényesebb turista jó közérzetére, marasztalására gondolunk.

Mennyivel más volna Torockón a sokak által látogatott télutói farsangtemetés, ha más volna az utak állapota. Nagy öröm a jó út Nagyenyed felé, de sokan aggódnak, vajon bírni fogja-e a hatalmas súlyú, fát szállító óriás kamionok napi rohamait. Vajon erre tervezték a teherbírását? És még befejezetlen az út pl. a Kőközbe, ahol az árkok szép lassan megtelnek kőtörmelékkel, mert a sziklás oldal tervbe vett levédése nem valósult meg. A kijelölt és valamennyire elkészített parkolók közül csak egyet, a muzsnafalvit aszfaltozták le. Borév felé az ígéretek ellenére sem történt semmi a Kolozs megyei útszakasszal, ami egyre rosszabb állapotba kerül, és a turistabuszok itt érkeznek Torockóra.

Úgy tűnik, a torockói turisztika válaszúthoz érkezett: belenyugszik a szerény eredményeket felmutató átmeneti turizmusba, vagy újabb lépéseket tesz abba az irányba, hogy ezen a téren is pozitív példa lehessen. A csodás környezet, a jelentős helyi történelemi és néprajzi értékek mellett a gazdag turistamarasztaló programok és a fejlett infrastruktúra is hozzájárulhat ahhoz, hogy kiemelkedő központtá fejlődjön. A Torockói útikalauz (1998) hátsó borítólapján Egyed Emese néhány gyönyörű gondolata mindennél többet mond: „A sziklák körül eleven világ: ne legyen csak a múlté. Vonzza hát a kút, a kő, a rejtőzködő régi város – farsangon – farsang temetésén túl is – az otthonteremtő emberek sokaságát! Ezt kívánom a könyv szerzőjével együtt.”


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap