label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Műemléképületek az idők sodrában

Létrehozva: 2012. augusztus 17. 02:07

GYŐRI TAMÁS

Gaal György,
Gaal György,
A Szabók bástyájában rendezett Kolozsvári ablakok és ablakrészletek című fotókiállítás szerdai megnyitóján, a helyi lakosság (újra)felfedezhette a város műemlék épületeinek legapróbb részleteit. A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság (KLMT) immár hagyományosnak tekinthető fotópályázatának idei legjobb fényképei, amellett hogy a fotóművészet nyelvén szólaltatták meg építészeti remekeinket, egyben fokozatos átalakulásukra is ráirányították a figyelmet.


Gaal György, a társaság elnöke, megnyitóbeszédében hangsúlyozta: fotópályázataiknak nem titkolt szándéka a leginkább veszélynek kitett műemlék épületek megóvása. A kor igényeit és preferenciáit szem előtt tartó építészeti trendek (ez esetben például a termopán ablakok), sokszor a finom esztétikai értéket áldozzák fel a funkcionalitás vagy gazdaságosság érdekében.

A zsűri által elbírált nyolcvan fénykép közül, negyven került kiállításra, ebből három dicséretben, három pedig díjazásban részesült. A legjobb képek kiválogatásánál – a megörökített műemlék építészeti értékétől függetlenül – kevésbé a dokumentarista jelleg, inkább a fotótechnikai megoldások számítottak. Dicséretben részesült Görög Mária Román Nemzeti Bank épülete, Szigeti Ildikó Egyetem utca 4. szám, Szabó Tamás Benkő-ház, Ferenc József út 23. című fényképe. Ami a díjakat illeti, 3. díjat kapott Essig József Romkertre néző ablak a Farkas utcában, 2. díjban részesült Tóth Klára Aranyműves ház című felvétele, és 1. díjat érdemelt ki Kalló Márta Ferenc-rendi kolostor című fotója.

A kiállítás záróakkordjaként Maksay Ádám, a KLMT alelnöke kihirdette a műemlékvédő társaság következő évi pályázatát, ami a kolozsvári műemlék épületek kovácsoltvas és bádogos munkáinak fényképezésére buzdítja a lakosságot. A pályázat pontos feltételeiről és leadási határidejéről a www.klmt.ro honlapján olvashatnak az érdeklődők.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap