label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Kolozsvár régen és ma a képzőművészetben

Létrehozva: 2012. augusztus 17. 02:05

FERENCZ ZSOLT

A kiállítást Gaal György és Székely Sebestyén György ajánlotta az érdeklődők figyelmébe - ROHONYI D. IVÁN
A kiállítást Gaal György és Székely Sebestyén György ajánlotta az érdeklődők figyelmébe - ROHONYI D. IVÁN
„Kolozsvár történelmi, építészeti, etnikai és kulturális sokszínűségének bemutatását tűzte ki célul a mostani válogatás, amely ugyan nem törekszik a teljességre, de a nagyközönség elé kívánja tárni a multikulturalitásáról méltán híres múltbeli és jelenlegi várost” – hangsúlyozta Székely Sebestyén György művészettörténész szerdán délután, a Quadro Galériában szervezett tárlatmegnyitón. Mint mondta, az 54 művész 68 alkotását felvonultató Kolozsvár a képzőművészetben elnevezésű kiállítás ötlete a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság (KLMT) berkeiben fogalmazódott meg, a munkák pedig magángyűjteményekből származnak. Minden művésztől egy-egy alkotást vehetnek közelebbről szemügyre az érdeklődők, olyanokat is, amelyek korábban nem szerepeltek kiállításon.


A művészeti érték mellett a dokumentumjellegre is fontos hangsúly került a szervezés során, hogy egy igazán jelentős Kolozsvár-képet mutassanak be a művészetkedvelő közönségnek. – Hasonló címmel több alkalommal rendeztek már kiállítást, így például Ditrói Ervin is 1959-ben, a szocialista realizmus végén, helyszínként pedig a Művészeti Múzeum szolgált – tette hozzá a galériaigazgató, majd Gaal Györgynek, a KLMT elnökének adta át a szót.

– A kacskaringós kis utcák, a lámpaoszlopok, a gyárkémények stb. egyaránt hozzátartoznak egy város műemlék jellegéhez. Különösen aktuális ez Kolozsvár esetében, talán egyetlen olyan erdélyi város sincs, amely ennyire gazdag lenne műemlékekben. A kincses város megmenekült a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek nagy pusztításaitól, történelmi városrésze aránylag épen maradt – magyarázta Gaal György, hozzáfűzve: a művészeknek a múltban és a jelenben egyaránt szerencsés dolguk van, ha Kolozsvár megörökítésére vállalkoznak.

A 19. század hetvenes éveitől a 21. század első évtizedéig látott, érzett Kolozsvárt bemutató kiállítás jövő péntekig látogatható a Quadro Galériában (Jókai/Napoca utca 2–4. szám), a hét minden napján 11 és 14, valamint 15 és 19 óra között.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap