label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Kastélymánia: filmes pár az épített örökségért

Létrehozva: 2012. augusztus 02. 02:53

(dézsi)

Erdély épített örökségének népszerűsítése, a helyi szervezetek és önkormányzatok együttműködésének ösztönzése örökségvédelem terén, valamint egy folyamatosan frissülő blog létrehozása a célja a Pont Csoport 22 nap alatt a kastélyok körül elnevezésű projektjének, amelyet tegnap sajtótájékoztató keretén belül indítottak útjára. Kardos Kinga projektfelelős elmondta: a terv szerint az előzetesen pályázati úton kiválasztott Püsök Botond és Demeter Zsuzsanna négy megye – Beszterce-Naszód, Kolozs, Maros és Szeben – 40 kastélyát térképezi fel. Kardos a filmes pár kapcsán megjegyezte: tökéletesnek tűntek a feladatra, hiszen filmes múlttal, jó kommunikációs készséggel és igazi kastélymániával rendelkeznek. Hozzátette: a projekt augusztus 25-én zárul a Félsziget fesztiválon, ahol beszámolnak élményeikről.


A pályázati feltételek között szerepelt, hogy a jelentkezők rendelkezzenek saját gépkocsival, fényképezőgéppel, kamerával, de a kalandvágy és kreativitás is fő szempont volt a nyertes pályázók kiválasztásánál. – Egy folyamatosan frissülő blog (22nap.egologo.transindex.ro) segítségével lehet nyomon követni a kolozsvári filmes múlttal rendelkező párt – mondta a projektfelelős, aki szerint a meglátogatott kastélyokról fotók, rövid leírás, saját élmények, a kastélyokhoz fűződő legendák is felkerülnek a blogra. – A nyertes pályázók ugyanakkor felmérik a meglátogatott kastélyok állapotát, jogi-közigazgatási helyzetét és videókat is készítenek, amelyekkel utólag egészítik majd ki a naponta feltöltött tartalmat – részletezte Kardos Kinga.

A Sapientia Egyetem film, fotó, média szakán végzett Püsök Botond elmondta: gyerekkora óta érdeklik és lenyűgözik a kastélyok, és mivel a feladat a szakmájába vág, számára egyszerre hobby, munka és kikapcsolódás lesz az elkövetkező huszonkét nap. Demeter Zsuzsanna hangsúlyozta: azt szeretnék elérni, hogy leírásaik nyomán az emberek kedvet kapjanak a kastélyok meglátogatásához. – Úgy terveztük, hogy különböző műfajú filmeket készítünk, mert minden kastély egyedi, és nem szeretnénk feltétlenül a dokumentarista stílushoz ragaszkodni – beszélt a műfaji sokszínűség kiaknázhatóságáról Demeter Zsuzsanna.

A kastélytúrára dél körül indult útnak a két kalandvágyó filmes Bánffyhunyad irányába, tegnapi utolsó állomásuk pedig az egeresi Bocskai-kastély volt. És hogy a tájékozódás is könnyebb legyen, GPS-rendszert kaptak ajándékba a projektet támogató Smailo cégtől.

A kastélymentő program céljainak megvalósítása érdekében különböző kisebb projekteket valósított már meg a Pont Csoport. Ilyen a WEBkastély vetélkedő, amelynek célja felhívni a figyelmet az erdélyi kastélyok, kúriák állapotára, bekapcsolni azokat a turisztikai körforgásba. Hasonló projekt a Kastélynaptár, amelynek nyári szakasza jelenleg is tart. A verseny során fotókat lehet beküldeni kastélyokról, kúriákról, várakról, annak érdekében, hogy egy 365 oldalból álló naptár kerüljön kiadásra a 2013-as évre.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap