label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Magyar állami elismerés Tellmann Jenőnek

Létrehozva: 2012. június 15. 01:36

(dézsi)

ROHONYI D. IVÁN fotója
ROHONYI D. IVÁN fotója
Tellmann Jenő, a Báthory István Elméleti Líceum nyugalmazott fizikatanára személyében erdélyi magyar pedagógust tüntettek ki tegnap Eötvös József-díjjal. Az életműdíjat az idei pedagógusnap alkalmából ítélték oda a természettudományok jeles képviselőjének, de mivel egészségügyi állapota miatt nem lehetett ott a budapesti díjkiosztó ünnepségen, ezért tegnap Kolozsváron vehette át az elismerést Füzes Oszkártól, Magyarország romániai nagykövetétől. – Csak azt tettem, amit pedagógusként, tanárként tennem kellett: szerettem azokat a diákokat, akiket a sors hozzám rendelt – mondta szerénykedve köszönőbeszédében a kitüntetett, aki úgy hiszi, a fizika iránti szerelmét olvashatták ki arcából tanítványai. Az Eötvös József-díj a magyar oktatási miniszter által adományozott kitüntetés a kiemelkedő oktató-nevelő munkát végző pedagógusok számára.


A kitüntetett egykori tanítványa, Tőkés László EP-képviselő az Eötvös József-díj társalapítójaként elmondta: Füzes Oszkár jelenléte utal a díj súlyára és fontosságára. Az egykori püspök a tálentumok példázatára hivatkozva az ajándékozóról és a megajándékozásról értekezett. Elmondta: Tellmann Jenő jól sáfárkodott a tálentumokkal, nem rejtette el azokat, így megajándékozott és ajándékozó minőségében is ki tudott teljesedni. Tőkés hangsúlyozta: Tellmann Jenő eszményi tanártípus, hiszen kincseit nem rejti el, hanem kamatoztatja azokat.

A Báthory-líceum reneszász együttesének műsorát követően Szilágyi Mátyás főkonzul arról beszélt, hogy sok esetben a magyar közösség megmentője, mozgatórugója a pedagógus. – A kiváló erdélyi magyar pedagógus elkötelezettségét, szakmai munkáját ismertük el ezzel az életműdíjjal – mondta Szilágyi Mátyás. – Tellmann Jenő nagyon sok generációra volt hatással, fizikaórái már-már legendásak, nyugdíjba vonulásáig elhivatottsággal nevelte tanítványait. Az erdélyi magyar természettudományra gyakorolt hatása ma is kiemelkedő – tette hozzá a főkonzul.

Dobó Attila levelét – az ő kezdeményezésére alapították az Eötvös József-díjat – Laskay Adrienne nyugalmazott karnagy olvasta fel. – Mindannyiunknak vannak szép emlékei, de azok a kiemelkedőek, amelyek nyomot hagynak bennünk, és a Tellmann Jenőhöz fűződő emlékek ilyenek. Tellmann tanár úr az önmagával szemben igényes ember példája. Felmutatjuk őt, hogy mások számára is követendő példaként szolgáljon – állt a kolozsvári díjátadásra íródott levélben.

– Engedjék meg, hogy legalább gondolatban magamhoz szorítsak mindenkit – szólt az egybegyűltekhez kissé meghatódottan az ünnepelt, aki a sok magasztaló beszéd hallatán viccesen megjegyezte: egy pillanatig azt hitte, hogy egy másfajta ceremóniának a főszereplője. – Nekem nem volt olyan iskolám, ahol csak tanár voltam, a hivatalos pedagógusi státus mellett kicsit mindig tanítványként okultam. És egy percig sem hiszem azt, hogy amit tanárként elértem, sikerülhetett volna a kollégáim nélkül. Ezért hálás szívvel gondolok mindazokra, akik segítettek abban, hogy szerelmes legyek a fizikába – mondott köszönetet a kitüntetett.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap