label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

Füvek, fák, csillagok – tele derűvel és humorral
Létrehozva: 2012. június 12. 02:32

F. ZS.Veress Zoltán Füvek, fák, csillagok című gyermekverskötetét mutatták be pénteken délután az Apáczai-líceum galériájában, az 55 éves Napsugár és a 20 esztendős Polis Könyvkiadó közös rendezvényén. A nagysikerű Tóbiás és Kelemen című verses mese szerzőjéről szólva, aki már az első Napsugár-számban megörvendeztette az olvasókat, Zsigmond Emese főszerkesztő kifejtette: nemcsak nézi, de látja is a világot, világnézete jól kitapintható, figyelmének központjában Isten és a természet is előkelő helyen szerepel. – Azok a gyerekek pedig, akik ezt a könyvet forgatják, sok mindent megtudhatnak a természetről, és óvni fogják azt – hangsúlyozta a főszerkesztő, hozzátéve: a szerzőre jellemző formai fegyelem, továbbá derű, humor és belülről fakadó vidámság uralja a könyvet.

Veress Zoltán költeményeihez Müller Kati, a Napsugár képszerkesztője rajzolt illusztrációkat, a kötetet pedig Unipan Helga tervezte; közös munkájuk révén válik igazán értékessé a könyv, tartalmában és kivitelezésében egyaránt. A kötetből Komáromy Zsuzsa, a gyermekirodalmi folyóirat hűséges barátja olvasott fel verseket, majd Dávid Gyula, a Polis igazgatója köszöntötte a Napsugarat. – Fantasztikus teljesítmény ez az 55 év: amellett, hogy szerencsésen átvészelte a diktatúrákat, a rendszerváltás után pedig immár 22. esztendeje keresi fel havonta a gyerekeket, minden korszakban meg tudta őrizni a tartását, és olyan nyelven szólalt meg, amelyet éppen akkor tudtak és értettek az olvasók, gyerekek és szülők egyaránt – mondta Dávid Gyula. Említést tett ugyanakkor arról is, hogy Veress Zoltán jóvoltából, aki honoráriumát ajánlotta fel a nemes célra, a Füvek, fák, csillagok című kötetet 60 óvodába juttathatják el a következő időszakban.

Szász Réka marosvásárhelyi tanítónő állította össze a Napsugár Könyvek sorozatban megjelent Kerek esztendő című kötetet, amelyet a délután folytatásában Egyed Emese, valamint „fogadott unokája”, a széki Eszter ajánlott a jelenlévők figyelmébe. A hónapokhoz kapcsolódó néphagyományokat, közmondásokat, jeles napokat bemutató, ugyanakkor kultúránk jeleseire is emlékező kiadványt Bak Sára, Csillag István, Fazakas Csilla, Müller Kati, Soó Zöld Margit, Szilágyi Tosa Katalin és Tomos Tünde illusztrálta.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap