label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Úttörő orvosprofesszorra emlékeztek

Létrehozva: 2012. június 02. 03:30

FODOR GYÖRGY

Brandt professzor és felesége portréja, Gaal György társaságában FODOR GYÖRGY
Brandt professzor és felesége portréja, Gaal György társaságában FODOR GYÖRGY
Dr. Brandt József – Erdély első, európai hírű sebészprofesszora halálának 100. évfordulója alkalmából szerveztek teltházas megemlékezést a Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetségnél. Köszöntőjében Fábián Mária kifejtette: a legtöbb orvosnak vagy ápolónak az a legnagyobb kívánsága, hogy embertársainak gondját viselje, e nemes cél ellenére azonban az egészségügyben dolgozó emberekről ritkán lehet hallani.


Kovács Sándor főesperes-plébános bevezető beszédében megköszönte Gaal György irodalom- és művészettörténész közreműködését. „Nem a véletlen műve, hogy éppen ő értekezik dr. Brandt József sebészprofesszorról, hiszen nemcsak a téma alapos ismerőjeként, hanem a híres Gyergyay orvos- és orvosi szakíró család tagjaként is feljogosítja erre” – hangsúlyozta.

A vetített képes előadásból megtudhattuk, hogy Brandt József 1839-ben született a Medgyes környéki Pócstelkén (Păucea), szász családban. A kolozsvári unitárius kollégiumban érettségizett, majd 1859 és 1864 között a bécsi orvosi egyetemen szerzett „sebész-, szülész- és szemészmesteri” fokozatot. 1866–67-ben már főorvosként a hadikórházakban teljesített szolgálatot. 1867-ben elnyerte a kolozsvári helyettes sebésztanári állást. 1869–1882 között sikeres, Európa-hírű műtétek kötődnek nevéhez. Kontinensünkön másodikként hajtott végre veseműtétet. Mindent operált, sőt még arcplasztikát is végzett. 1878–79 és 1891–92 között a kolozsvári Magyar Királyi Tudományegyetem orvosi karának prodékánja, 1893–94-ben pedig az egyetem rektora, egyben az arisztokrácia „háziorvosa” volt. 1870-ben Kolozsváron önkéntes mentőegyletet alapított, és ő volt a vezető orvosa az 1890-ben alakult Országos Vöröskereszt Kolozsvári Választmányának, amely 1895–96-ban az akkori Magyar utcában a Vöröskereszt-kórházat létesítette, Brandt közreműködésével. Nevéhez fűződik a Mikó utcai új sebészeti klinika létesítése, amely száz ágyával akkor óriási megvalósításnak számított. 65 éves korában nyugdíjazták. 1912. június 12-én halt meg. A kolozsvári lutheránus-temetőben nyugszik.

Gaal György előadásában számos érdekes, új tudnivaló hangzott el az erdélyi orvosképzés történetével kapcsolatban is. A megemlékezésen részt vettek dr. Brandt József oldalági rokonai (Szabó-Brandt Katalin és férje, Péter), akik ebből az alkalomból kiállították a díszteremben Vastag György festőművésznek az orvosprofesszorról és feleségéről (született Gyarmathy Laura) készített alkotásait. A rendezvényt a Bedő Ágnes tanárnő által vezényelt Kolozsvári Pedagógusok Kamarakórusának éneke tette bensőségessé. Befejezésként Kovács Sándor főesperes nyomatékosította: legyünk bátrak megemlékezni nemzetünk már-már a feledés homályába merült nagyjairól: ez mind a mai, mind az elkövetkező nemzedékek erkölcsi kötelessége, feladata.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap