label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


3D navigációs rendszerek a CeBIT világkiállításon

Első ízben Hannoverben a kolozsvári Codespring
Létrehozva: 2008. március 10. 08:17

KISS OLIVÉR

(Helyszíni tudósítás)


Mint ismeretes, a GPS (Global Positioning System – Globális Helymeghatározó Rendszer) technológiát az amerikai kutatók elsősorban katonai célokra fejlesztették ki. Idővel a felhasználás a nagyközönség számára is elérhetővé vált, és ezáltal mondhatni teljesen új iparág született: a navigáció. A kis kézi számítógépekbe előre betáplált adatok alapján vagy a GPS technológiát alkalmazó műholdak segítségével a rendszer pontos adatokat szolgáltat a sofőrnek arról, hol tartózkodik, és milyen irányban kell haladnia a cél elérése érdekében. Ilyen alkalmazásokat Kolozsváron a Suncart forgalmaz, és egyre elterjedtebbé válik. A sokak által kóválygásgátlónak nevezett rendszert tovább fejlesztették annak érdekében, hogy a felhasználók még könnyebben el tudjanak igazodni: három dimenziós (3D), műholdról készített felvételekre telepítik rá a térképeket. Ily módon a kormány mögött ülő felhasználó az utcán levő épületeket is látja. Ez viszont nagy kapacitású eszközöket igényel, ezért köztes megoldást találtak: berajzolják az épületeket a navigációs térképre.

A TomTom cég tovább ment: a GPS-alapú navigációs rendszerét „okos” vezérlővel látta el, amely a napszak és a hét napja függvényében más-más útszakaszra tereli át a sofőrt. Például hét közben és hétvégén más-más útvonalat jelöl meg annak függvényében, hogy adott időpontban hol, milyen sűrű a forgalom. Mi több, a forgalomfigyelő rendszerekre rákapcsolódva a TomTom szoftvere a bizonyos útszakaszon áthaladó személygépkocsik számának függvényében képes előre látni azt, hogy rövid időn belül hol alakul majd ki forgalmi dugó. Ebben az esetben más útvonalra tereli a vezetőt. Jelenleg ez a rendszer potom 100 euróba kerül.

A TomTom az utazás során a nevezetességek felől érdeklődőket sem felejtette el: bejelzi, hol találhatók a turisztikai attrakciók, melyik múzeumban éppen milyen kiállítás tekinthető meg. A rendszer a nyitvatartási időről, a sajátosságokról is információval szolgál, akár bármelyik turisztikai infó központ.

Arra voltunk kíváncsiak, mi a helyzet a romániai cégek számára fenntartott standon, a négyes csarnokban. Ott tartózkodásunk idején gyér volt az érdeklődés. A bukaresti Tremend Kft. részéről Marius Hanganu arról számolt be, a 3 évvel ezelőtt alapított cég első ízben jár CeBIT-en. „Outsourcingban érdekelt németországi és nyugat-európai ügyfeleket keresünk. Mi fejlesztettük ki a hotnews.ro portált. A CeBIT elején kevesen látogattak meg bennünket, az érdeklődés csütörtökön és pénteken jelentősen megnőtt. Öt komoly együttműködési szándékot regisztráltunk” – jegyzi meg.

Érdekes megjegyezni, hogy erőteljes az erdélyi, és ezen belül a kolozsvári cégek jelenléte. Összehasonlításképpen: Bukarestből 8, Erdélyen kívülről pedig összesen 11 cég van jelen a romániai standon. Ezzel szemben csupán Kolozsvárról 9 cég képviselteti magát. Ehhez még hozzáadódnak a más erdélyi városokból jelenlevő cégek, így a régiónkból összesen 19 vállalat várja az ügyfeleket.

A kolozsvári Codespring Kft. szintén első ízben van jelen a CeBIT-en. Mihály Ágoston, a Codespring üzletfejlesztő igazgatója lapuknak elmondta: több olyan ügyfél kereste meg őket, akik pontosan körülírt elvárásokat fogalmaztak meg. „Video- és médiatechnikai alkalmazásokat szeretnének cégünkkel kifejleszteni. Nagy előnyt jelentett, hogy a weben előre egyeztetett találkozókat lehetett összehozni, így a helyszínen már a konkrétumokról lehetett tárgyalni az ügyfelekkel. Nekünk 20 ilyen megbeszélést sikerült kieszközölni, ami legalább egy-két konkrét szerződést jelent. Ez számunkra megfelelő, így mindenképp érdemes itt lennünk” – fogalmazott Mihály Ágoston.

***

A Szabadság tudósítója útjának, szállásának és ellátásának költségeit a CeBIT szervezője (Deutsche Messe AG), valamint a kolozsvári Evoline Kft., az Electroworld Kft. és a Pronovo Kft. támogatta.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap