label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


KISHÍREK

Létrehozva: 2012. május 16. 02:24
GAZDA JÓZSEF A HARMADIK ÁG. MAGYAROK A SZÉTSZÓRATTATÁSBAN című kötetét mutatják be az Erdélyi Múzeum-Egyesület Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya rendezvényén május 18-án, pénteken délután 4 órakor az EME Székházában (Jókai/Napoca utca 2–4. sz.). A Budapesten kiadott kétkötetes munkát Egyed Ákos történész ismerteti. Ugyanakkor bemutatkozik a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület, közreműködik Gazda József, az egyesület elnöke, valamint Boér Imre.

„CSAK A DERŰ ÓRÁIT SZÁMOLOM” címmel zajlik Czigány György és Simon Erika irodalomról, zenéről szóló szerzői estje a Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely, a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligája közös szervezésében május 17-én, csütörtök délután 6 órától az evangélikus-lutheránus püspökség Reményik Sándor Galériájában, a Kossuth Lajos/1989. December 21. út 1. szám alatt. Házigazda: Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus-lutheránus püspök, beszélgetőtárs: László Noémi költő, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke.

VII. BAROKK NAPOK KOLOZSVÁRON A KATOLIKUS EGYETEMI LELKÉSZSÉG SZERVEZÉSÉBEN– A program: május 18-án, pénteken, este 8 órakor a Csillagvizsgálóban, felhős égbolt esetén a Szentháromság (Piarista) templomban találkoznak a résztvevők, ahol különböző előadások hangzanak el. Május 19-én, szombaton este 7 órától a Szentháromság templomban tart előadást Farmati Anna irodalomtörténész (Milyen a barokk lelkiség a korabeli liturgia alapján?) és Hegedűs Enikő művészettörténész (A Könnyező Szűz kegyképei Erdélyben. Melyik az eredeti? A mikolai vagy a kolozsvári? Melyek a másolatai?). Este fél 9-től történelmi játékok és barokk zenei hangulat várja az érdeklődőket az Agapé vendéglőben (Szentegyháza/Iuliu Maniu u. 6. sz.), közreműködnek: Butyka Alíz és Kertész Adél hegedűművészek. Május 20-án, vasárnap délután 5 órától a Karolina téri ferences templomban folytatódik a program, ahol Kató Dalma zenepedagógus hallgató Rózsafüzér-szonáták – Rózsafüzér-imádság Heinrich Ignaz Franz Biber szonátáiban címmel értekezik, a rózsafüzért vezeti: Kiss Kamill ferences testvér.

KÉPZELETBELI UTAZÁS címmel I–IV. és V–VI. osztályos diákok részvételével zajlik képzőművészeti verseny az Apáczai Napok keretében május 18-án, pénteken délután 4 órától az Apáczai-líceumban. A résztvevők (általuk hozott, megfelelő munkaeszközeik révén) egy szabadon választott erdélyi népmese, rege vagy ballada világában utazva készíthetik el alkotásaikat. Képzeletbeli utazásuk alapján megjeleníthetik Erdély kulturális, szellemi és történelmi örökségének valamely vonását, megfogalmazva erdélyiségünk jelenét és jövőjét, a különböző élethelyzetekben rejlő örömeinket és megpróbáltatásainkat. Az alkotásokat szakemberekből álló zsűri értékeli és díjazza.

CSINÁLJ EGY KÉPET A FEJEDBEN! címmel nemzetközi művészetterápiás kiállítás nyílik ma a Budapesti Román Kulturális Intézetben. A rendezvény a május 15. és 18. között tartó Dívány a Dunán – IX. Európai Pszichiátriai és Pszichoanalitikai Találkozó részét képezi. A tavalyi után a román intézet idén is befogadja ezt a nemzetközi művészetterápiás kiállítást, amely romániai, magyarországi, franciaországi, olaszországi és japán pszichiátriai rehabilitációs központokban készült alkotásokat vonultat fel – mondta Brânduşa Armanca, a román intézet igazgatója kedden az MTI-nek. Mint kifejtette, a művek kiválasztásakor nem a terápiás, hanem a művészi szempontok voltak elsődlegesek, ily módon nemcsak tudományos, hanem művészi értéket is képviselnek. A kiállítás kurátora Forró Ágnes kolozsvári képzőművész, művészetterapeuta, aki kilenc éve irányítja a romániai Kolozs megyében található Kolozsborsai Elmegyógyintézet művészetterápiás műhelyét, valamint önkéntes munkatársa a Fehér megyei Alsógáldi Elmegyógyintézetnek. A kiállítás június 18-ig látható.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap