label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Székely legendák, nem csak székelyeknek

Létrehozva: 2012. március 31. 02:57

FERENCZ ZSOLT

Kicsiknek és nagyoknak, székelyeknek és nem székelyeknek is mesélt a kezdeményezésről Fazakas Szabolcs - VISKY ANNA
Kicsiknek és nagyoknak, székelyeknek és nem székelyeknek is mesélt a kezdeményezésről Fazakas Szabolcs - VISKY ANNA
Térképpel indult, időközben interaktív honlappal bővült, múlt hét óta pedig könyv formájában is elérhető: a Székelyföldi Legendárium már jóval több, mint egyszerű projekt, mozgalommá vált, és a tervek szerint tovább terjeszkedik az elkövetkező időszakban. Készül a zenés cédé és az egészestés rajzfilm, s ha minden jól megy, néhány éven belül élménypark létesül Székelyudvarhely mellett, a klagenfurti Minimundus és a brüsszeli Mini-Europe mintájára. A nem csak székelyeket megcélzó kezdeményezés részleteiről Fazakas Szabolcs televíziós operatőr, a program ötletgazdája mesélt az érdeklődőknek csütörtökön délután, a kolozsvári Gaudeamus könyvesboltban.


A „főszereplők” azonban nem a „mindent folyton tudni akaró” felnőttek voltak, hiszen a találkozás apropóját a tízezer példányban napvilágot látott Székelyföldi Legendárium című gyermekkönyv ismertetője szolgáltatta, amely elsődlegesen a legfiatalabbakat szólítja meg, a történetek és az azokhoz kapcsolódó illusztrációk tekintetében az ő nyelvükön szól. A mostani közönség pedig – a Bambi-óvodások, Mátyás Noémi óvónő vezetésével, valamint a János Zsigmond Unitárius Kollégium I. B.-sei, Bárdos Réka tanítónővel az élen – remekül érezte magát: elsőként Spitzer Judit televíziós szerkesztő tolmácsolásában hallgathatták meg a Tordai-hasadékhoz fűződő Szent László-legendát, majd – miután kis ajándékaikat átadták a vendégnek –, kedvükre rajzolgathattak tovább az üzlet hátsó részében.

A székelyudvarhelyi Visus Kulturális Egyesület csapatát, az adatgyűjtésben segítségükre lévő szakembereket és a bőkezű támogatókat dicséri, hogy – három és fél év kitartó munkájának eredményeként – 224 oldalon 155 monda és legenda olvasható ebben az igényesen kivitelezett kötetben. Az Orbán Balázs, Benedek Elek, Ambrus Lajos és mások által összegyűjtött történeteket Kudelász Nóbel író „faragta” a gyermekek számára is közérthetővé, befogadhatóvá, az illusztrációkat Márton Erika képzőművész készítette, majd a rajzokat Cseke Tímea és János Levente digitalizálta. S történt mindez azért, hogy egyrészt újra felfedezzék saját mondáikat, legendáikat a székelyek, másrészt pedig, hogy a mesék révén messze földön megismerjék őket. Időközben „túllépték” Hargita megye határait, a projekt egész Székelyföldre kiterjedt, sőt még aranyosszéki történetek is megelevenednek a könyvben és a honlapon. A kezdeményezés nagyszerűségét tapasztalva fogtak hozzá Magyarországon az Alföldi Legendárium elkészítéséhez, ugyanakkor kárpátaljai, vajdasági és felvidéki – s ha a Kolozsváron és környékén élők is kedvet kapnak, akár kalotaszegi – változata is lesz/lehet a legendáriumnak – ki-ki a maga környezetét „térképezi fel”, s ha sikerül, összeállhat egy Kárpát-medencei legendárium is.

Ami pedig a most bemutatott gyűjteményt illeti, a román és az angol nyelvű fordítás már elkészült, és hamarosan a honlapon is elérhető lesz. Bőrkötésben, mindössze hét példányban adják majd ki a rovásírásos változatot, és a világ 6 kontinensére juttatják el, ott élő székely leszármazottaknak, egyet pedig a székelyudvarhelyi könyvtárban őriznek meg, derült ki az est folyamán. Mindaddig pedig, amíg ezek a kiadványok elkészülnek, valamint a tatárjárásos történeteket az Asterix és Obelix mintájára feldolgozó rajzfilm megszületik, a www.legendarium.ro oldalt és a kolozsvári iskolákba is eljuttatott könyvet forgathatják az érdeklődők, kicsik és nagyok, székelyek és nem székelyek egyaránt.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap