label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Riport

« Vissza a főoldalra


Ünnepélyes nyakkendőátadás

Létrehozva: 2008. március 01. 08:06

Puskás Anamária, XII. osztály

Hagyományt ápoló ceremónia
Hagyományt ápoló ceremónia
A kolozsvári Pázmány Péter Római Katolikus Gimnázium ismételten tanúságot tett a keresztény értékrend melletti elhivatottságáról, fölelevenítette ezúttal is a katolikus eredethez való kötődését, az immár hagyománnyá vált nyakkendő-átadási ünnepség keretében. Az iskola apraja-nagyja ünneplőt öltött, hiszen ezúttal legújabb tagjaira figyelt, akik átvehették a piarista jelvénnyel díszített, a történelmi scholát fémjelző iskolanyakkendőt.


Az ünnepség emelkedett hangulatát jelezte már a zsúfolásig megtelt Katolikus Nőszövetség díszterme is, ahol az idei gazdag lelkiségű esemény zajlott. Ez is jelzésértékű, hiszen a katolikus tanintézmény életét figyelemmel követik társadalmunk polgárai, elöljárói, intézményei.

S, hogy az idei eseményt minél ünnepélyesebbé varázsolják, változatos műsor keretében mutatkoztak be az iskola kicsinyei-nagyjai. Elsőként az iskola kórusa lépett fel Majó Julianna karnagy vezetésével, majd ezt követte Végh Gergő XI. osztályos tanuló szavalata, Dsida Jenő: Te harangozol című művével. Bemutatásra került a piarista címer szimbólumrendszere: a piarista címer három görög szava, pontosabban ezek rövidítésének jelentése: Mária Isten Anyja. A görög nagybetűs írásból ered melyet feliratokon használtak ahol vésni, róni kellett a betűket. A rend névadója Szűz Mária és néhány címeren koronát is találunk a Szűzanya monogramja felett, hiszen ő a Kegyes Iskolák Királynője.

Az első osztályosok zenés-verses, nagyon lelkesen előadott, rövid összeállítása kedves színfoltja volt az ünnepségnek.

Schuller Hajnal igazgatónő beszédében kiemelte a jezsuita, majd piarista eszmény fontosságát, ennek jelentőségét az iskola életében, korszerű üzenetét a mai „kegyetlen modernizmus sodrásában” is. A diákokhoz intézett üzenetében kiemelte: „Ad maius pietatis incrementum, a kegyesség, – és tehetnénk hozzá, a tudományosság – nagyobb gyarapodásáért vagyunk itt, erre törekedjetek ti is, kedves diákok, hiszen kereszténységünk erre is kötelez...”

Fodor György konfráter, piarista provinciai megbízott, hangsúlyozta, hogy a rend címere fölötti kereszt nem csak a megpróbáltatások, Krisztus szenvedésének a szimbóluma, hanem a feltámadás, az élet és több mint kétezer éves kereszténységünk győzelmi jele. Felhívta figyelmünket arra, hogy korunk kihívásaira csak minőségi tanulásunkkal, felkészültségünkkel válaszolhatunk eredményesen.

Majd az iskolát bemutató kisfilm kockáinak pörgése alatt, az igazgatónő két végzős diák segítségével átadta az elsős, másodikos, és kilencedikes diákoknak, illetve az intézmény támogatóinak a piarista nyakkendőt.

Az iskola életében nagy fontossággal bírnak a nagy múltú hagyományokra épülő ünnepségek, keresztény identitásunknak, minőségi nevelésünknek kifejezői.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap