label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Itt az idei Kísérletszombat!

Létrehozva: 2012. március 12. 02:16

Lukács János IstvánMéhek táncának vizsgálata, csúcstechnológiás gondolatolvasás, mesterséges vulkánkitörés – ilyen és ehhez hasonló érdekességek várják mindazokat, akik március 17-én 10–16 óra között ellátogatnak a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) főépületébe, a negyedik alkalommal megszervezett Kísérletszombatra. Az előző évekhez képest újdonságnak számít, hogy a fizikusokhoz és geológusokhoz a biológusok is csatlakoztak, így mindhárom tudományág rejtelmeibe bepillantást nyerhetnek az érdeklődők.

Sárközi Zsuzsa egyetemi adjunktus, a rendezvény egyik szervezője elmondta, a Kísérletszombat legfontosabb célja a természettudományok megszerettetése, így gyerekeket, fiatalokat és szüleiket egyaránt szívesen látják. „A Kísérletszombat nem kimondottan játszóház, de nem is tudományos kísérletezés, hanem valahol a kettő között, kipróbálható és bemutatott kísérleteken keresztül szeretne lehetőséget teremteni a kíváncsi fiataloknak arra, hogy rácsodálkozzanak a természettudományok szépségére” – magyarázta a szervező.

A BBTE Farkas utcai főépületében ennek megfelelően számos izgalmas kísérlet megtekintésére nyílik majd alkalom. Az idei rendezvény egyik legérdekesebbnek ígérkező darabja az Emotiv nevet viselő csúcstechnológiás gondolatolvasó lesz. Mivel a készülék – egy rövid „tanítási folyamatot” követően – képes értelmezni az agy által kibocsátott elektromágneses hullámokat, a virtuális tárgyak mozgatását pusztán a gondolat erejével megvalósíthatja az az ember, akinek a fejére megfelelően rászerelték és beállították az Emotivot. Természetesen nem maradnak el a korábbi évekből ismert közönségkedvencek sem, mint a bizalominga vagy a mágnespuska. A biológia iránt érdeklődő közönség többek között a méhek táncával, a madártollak szerkezetével, illetve az ujjlenyomatok vizsgálatával ismerkedhet, miközben a geológusok mesterséges vulkánkitöréssel és cunamival, mikroszkóp alatt bemutatott ásványokkal, őslénykereséssel csalogatják a kíváncsiakat. A Kísérletszombat ideje alatt látogatható lesz az épületben található ásványtani és őslénytani múzeum is.

A Kísérletszombatot a BBTE Fizika, illetve Biológia és Geológia Kara szervezi, partnerségben az EmpirX Egyesülettel. A belépés ingyenes.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap