label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Eletmod

« Vissza a főoldalra


Gondolj, beszélj és tegyél jót

A szellemi úton történő gyógyulás terjedése
Létrehozva: 2012. január 20. 02:22

S. B. Á.

Gröning gyógyító tevékenysége révén került be a köztudatba
Gröning gyógyító tevékenysége révén került be a köztudatba
November óta Románia több városához hasonlóan Kolozsváron is megkezdte tevékenységét a Bruno Gröning Baráti Kör, amely 1979-ben azzal a céllal alakult meg világszerte, hogy gyógyulásra vágyó betegeken segítsen. Tagjai önkéntesen dolgoznak, senki sem kap közülük semmilyen anyagi juttatást: azért vállalnak részt a munkából, mert személyesen győződtek meg a módszer hatékonyságáról, segítséget kaptak, betegségekből gyógyultak ki. Hálából ők maguk is segíteni szeretnének mindazokon, akiknek szükségük van rá. Az itteni közösség vezetésével Tamás Kingát bízták meg. A Kolozsvárról tíz évvel ezelőtt elszármazott pszichológus először 2001-ben, egy orvosi információs előadás keretében hallott Bruno Gröningről, majd 2007-ben pszichológia szakos egyetemistaként Berlinben csatlakozott az ifjúsági körhöz.


– Nem gyógyulást kerestem – mondja –, de külföldi diákként különféle nehézségekbe ütköztem Németországban. Itt új barátokra találtam, a kör és Bruno Gröning tanítása adott erőt és hitet megküzdeni a mindennapi nehézségekkel. Újra tudtam kezdeni és be is fejezni egyetemi tanulmányaimat, és megértettem, hogy van értelme harcolni. Ezért is vállaltam, hogy Romániában, és főleg szülővárosomban segítsek meghonosítani Bruno Gröning eszméit – mesélte Kinga.

Hogy ki is volt Bruno Gröning, és pontosan miben áll az ő tanítása, arról is beszélgettünk Tamás Kingával decemberben, amikor éppen a közösség találkozójának megszervezésére látogatott haza. Bruno Gröning 1906. május 30-án született Danzigban (akkoriban Német-, ma Lengyelország), munkás családban, sokadik gyermekként. Már egészen kis korában megmutatkoztak nem mindennapi képességei: emberre-állatra egyaránt pozitív hatást gyakorolt, betegek gyógyultak meg a közelében, vagy legalábbis jelentős mértékben javult az egészségi állapotuk. Az első világháború miatt csak öt osztályt végezhetett, később sokféle munkát végzett, sokféle emberrel ismerkedett, különféle életkörülményeket tapasztalt, például a katonáskodást és a hadifogságot is. Hamarosan azonban gyógyító tevékenysége révén került be a köztudatba: 1949-ben Herfordban egy 9 éves izomsorvadásos fiú gyó­gyult meg általa. A gyermek édesapja megosztotta az örömhírt a sajtóval, ennek hatására napi mintegy 3000 gyógyulni vágyó zarándokolt hozzá. Hamarosan el kellett hagynia Herfordot, mivel gyógyítási tilalmat kapott. Rosenheimben telepedett le, oda már 30 ezres tömegek kísérték és keresték fel nap mint nap. A tömeges gyógyulásoknak hamar híre ment, és hamarosan ott is betiltották a tevékenységét. A tilalmak ellenére mindent megpróbált, hogy segíthessen, egészen 1959. január 26-án Párizsban bekövetkezett haláláig.

Gröning: Isten a legnagyobb orvos

Bruno Gröning már életében megalapította az első baráti köröket, gyakorlatilag ez lett az egyetlen módja annak, hogy továbbra is segíteni tudjon az embereken. De mindig azt vallotta, hogy ha már nem lesz jelen a földi világban, akkor is elküldi gyógyító energiáját mindazoknak, akik kérik.

– Gröning gyakorlatilag semmi újat nem hozott, hiszen már Paracelsus is kijelentette, hogy nincs gyógyíthatatlan betegség, csak gyógyíthatatlan emberek vannak. Gröning ehhez még hozzáteszi: Isten a legnagyobb orvos – mondta Tamás Kinga, kiemelve, hogy a tanítás három lényegi elemből áll: gondolj a jóra, beszélj a jóról, cselekedj jót. – Bruno Gröning azt tekintette küldetésének, hogy segítsen az embereknek. Nem ő gyógyított igazából, hanem az isteni erő: ő abban segített, hogy ezt a hitet át tudta adni – magyarázza a kör kolozsvári vezetője.

Gyógyulások már az első, még Gröning által alapított baráti körökben történtek, de mindenki azt hitte, hogy a halálával ennek vége is szakad. A munkát azonban folytatta Grete Häusler, aki 1950-ben részt vett Bruno Gröning egyik előadásán, és miután több gyógyíthatatlan betegsége is megszűnt, közeli munkatársa lett. Bruno Gröning halála után pedig, miután megtapasztalta, hogy a gyógyulások folytatódnak, 1979-ben végül megalapította a napjainkig is működő és terjedő baráti köröket. A kör alaptevékenységei az úgynevezett közösségi órák, háromhetente ismétlődő alkalmak, amelyek keretében mélyebben foglalkoznak Gröning tanításával, és közösen veszik fel az isteni erőt, hogy bele tudják vinni azt a hétköznapokba. Ugyanakkor orvosi információs előadásokat is tartanak a világ számos pontján. Ilyen alkalmakon az orvosi tudományos szakcsoport munkatársai és maguk az egykori betegek is beszámolnak a gyó­gyulásokról, és ezeket orvosi szemszögből kommentálják. A szakcsoport tagjai a gyógyulásokat dokumentálják és felülvizsgálják, hogy valóban az isteni energiának tulajdoníthatók-e.

– A technika egyszerű, bárki meg tudja tanulni – vallja Tamás Kinga. – A Bruno Gröning által emlegetett isteni erő nem új dolog, Indiában pránának, Kínában csínek nevezik. Az univerzumban teljes bőségében körülvesz minket, csakhogy az emberek nagy többsége már elvesztette vele a kapcsolatot, és nem tudja felvenni. Ennek azonban van egy egyszerű módszere: az einstellenezés (Bruno Gröning einstellennek nevezi azt a folyamatot, amikor az ember ráhangolódik az isteni erőre, és magába fogadja azt). Ezt a bevezető előadások és a köri tevékenységek alkalmával tanulják meg a résztvevők, fontos, hogy a művelet alatt az emberek ne keresztezzék kezüket-lábukat, nyitott testtartással üljenek, nyugodt lelkiállapotban legyenek, és szép dolgokra gondoljanak, amelyek boldoggá teszik őket.

– Az sem fontos, hogy valaki feltétlenül személyesen jelen legyen – részletezi a körvezető. – A szellemi úton (Bruno Gröning elnevezése szerint a Heilstrom felvétele által) történő gyógyulás ugyanis emberi ésszel nem fogható fel. Nincs kivizsgálás, nincs kezelés. Elég az is, ha valaki szívből kívánja másnak a gyó­gyulását, és ehhez felveszi az erőt, amely ott hat, ahol a leginkább szükség van rá.

Tereljük gondolatainkat pozitív irányba

A tanításban ugyanakkor fontos szerepet játszik a gondolatok uralása: mivel nem csak isteni, azaz jó erőforrás létezik, hanem gonosz is: a rossz, negatív erőből jön minden nehézség, így a betegségek is. Az ember gondolatai által kapcsolatban van mindkét erővel, a cél pedig az, hogy megtanuljunk minél kisebb jelentőséget tulajdonítani a rossz erőnek, és gondolatainkat egyre inkább a jó felé irányítani. A gyó­gyulás folyamata nem ritkán fájdalommal jár, ezt Bruno Gröning a Regelung megnevezéssel illette. Ez nem egyéb, mint az alternatív gyógyászati körökben használt gyógyulási krízis (healing crisis) fogalma. Hite szerint ez a fájdalom a gyógyulási vagy tisztulási folyamat első jele.

Romániában tavaly novemberben a baráti kör tagjai hat város érintésével (Râmnicu Vâlcea, Brassó, Marosvásárhely, Kolozsvár, Arad, Temesvár) tartottak orvosi információs körutat. Ennek nyomán több új helyi közösség is alakult. A kolozsvári kör vezetésére egyrészt kötődése okán is Tamás Kingát jelölték ki, aki tolmácsként is évek óta segíti a nemzetközi szervezet munkáját. – Évek óta a tanítás szerint élek. Bár személyesen nem éltem meg gyó­gyulást, de találkoztam gyó­gyultakkal, és fontosnak tartom, hogy részt vegyek az üzenet közvetítésében – magyarázza a közösségvezető.

Bővebb információkat a 0744-766552-es telefonszámon vagy www.bruno-groening.org/magyar honlapon találhatnak az érdeklődők.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap