label_szabadsag
1 USD 3.8  1 EUR 4.65  100 HUF 1.5
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Beszterce-Naszód megye

Létrehozva: 2012. január 07. 04:12
KÉTEZER KOLDUST ÉRTEK TETTEN

A Besztercei Polgármesteri Hivatal honlapján közzétett adatok szerint a helyi rendőrség alkalmazottai tavaly 2000 személyt értek tetten koldulás közben a város területén. A lefülelt személyek több mint fele kiskorú volt, pontosabban a 2196 koldus közül 1224-en nem lépték át a nagykorúság határát. A többség a belvárosban, a zöldségpiacok, a templomok és az útkereszteződések környékén, továbbá intézmények bejáratánál kéregetett. A koldusok közül 68-ra róttak ki összesen 8880 lej pénzbírságot, egy személyt pedig „csak” figyelmeztettek. A koldusok egy része nem rendelkezett besztercei lakhellyel, hanem különböző Beszterce-Naszód megyei községek lakosai, illetve más megyékből érkeztek a városba.

KEGYTÁRGYAKAT KOBOZTAK EL

Két, nagyszebeni illetőségű személytől több mint 150 kegytárgyat koboztak el a besztercei rendőrök, mivel azok a város utcáin, engedély nélkül árulták azokat. A 80 nagyobb és 74 kisebb szentképet árusító férfiakat még új év előtt fülelte le a rendőrség. A tetteseket bekísérték a besztercei helyi rendőrségre, ahol azonosították őket, és összesen 2000 lejes pénzbírságot róttak ki rájuk. A kegytárgyakat elkobozták, és átadták a megyeszékhelyen működő ortodox esperesi hivatalnak.

CSÖKKENŐ MUNKANÉLKÜLISÉG

Négy Beszterce-Naszód megyei vállalkozás több mint 1100 személyt alkalmazott 2011-ben – derül ki a Beszterce-Naszód Megyei Munkaerő-közvetítő Ügynökség (AJOFM) adataiból. A megkötött munkavállalási szerződések többsége azonban meghatározott időtartamra szólt. A legtöbb munkaszerződést, több mint 700-at, a Leoni román–német vegyesvállalat kötötte meg, amely huzal- és gépkocsifelszerelés-gyártásra szakosodott. Ezen cég esetében minden új munkavállalási szerződés meghatározott időre szólt, a cég által megkötött rendelésektől függően. Az új szerződések számát illetően a második helyen áll a RAAL Rt. 200 új alkalmazottal; ezt a céget a naszódi Stewo Plastic követte 137 új alkalmazottal és a Comelf Rt. 82 alkalmazottal. Jelenleg a megyében csak 76 betöltetlen állást tart nyilván a szakhatóság: főleg középfokú végzettséggel rendelkező személyeknek kínálnak munkát, mint biztonsági őr, eladó, gépkocsi-szerelő, sofőr. A felsőfokú végzettséggel rendelkező személyek állásajánlatai mérnököknek, könyvelőknek, könyvvizsgálóknak és építészeknek szólnak. 2011 novemberében a megyében a munkanélküliek aránya 4,62 százalék volt: a szakhatóság nyilvántartásaiban több mint 6000 álláskereső szerepelt. Adina Sigartău, a Szilágy megyei AJOFM szóvivője szerint a legtöbb munkanélkülit Naszódon (2420 személy), Besztercén (2381 személy) és Bethlenben (1156 személy) tartják nyilván.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap