label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Magyar Nobel-díjasokra emlékezve

Létrehozva: 2008. február 23. 06:21

PÁLFI KINGA

A magyar Nobel-díjasokról szóló előadást hallgathattak meg az érdeklődők szerdán este, a Római Katolikus Nőszövetség Szent Rafael Körének rendezésében. A meghitt, családias est a Szentírás szövegéből való idézéssel indult, az esemény meghívottai Szilágyi Pál és Vizi Ildikó voltak.


Elsőként Szilágyi Pál egyetemi tanár lépett pódiumra, előadva a magyar származású Nobel-díjasokról szóló összefoglalóját, megemlítve Békési György, Gábor Dénes, Kertész Imre, Harsányi János és sok más magyar Nobel-díjas nevét. Még mielőtt részletekbe bocsátkozott volna, feltárta Alfred Nobel, dinamit feltalálójának tevékenységét, elmondván, hogy a róla elnevezett díj csak konkrét teljesítményért, életében adható valamely személynek vagy szervezetnek, kiemelkedő munkássága miatt. Részletesebben Gábor Dénes, fizikai Nobel-díjas munkásságára tért ki, hisz ő volt az a sokoldalú, kitartó kutatómérnök, aki feltalálta a holográfot, amelynek segítségével háromdimenziós kép hozható létre. Habár Nobel-díjat fizikai, kémiai, orvostudományi, irodalmi és közgazdasági munkásságért adományoznak, Szilágyi Pál befejezésképpen kitért a matematikatudomány kiemelkedő személyiségeire és díjaira, hisz, mint mondta, „nehéz egy matematikusnak matematika nélkül befejezni beszédét”.

Ezt követően Vizi Ildikó, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem tanára dr. Békési György orvostudományi Nobel-díjas biofizikus munkásságát részletezte, aki a fül belső csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusát fedezte fel. Neki köszönhetően ma már sikeres műtéteket hajtanak végre hallássérült egyéneken, egészen 10 éves korig. Az első klinikai beültetést 1961-ben végezték Amerikában, így dr. Békési Györgynek megadatott az az élmény, hogy felfedezését gyakorlatban is láthassa. 2000-től Bukarestben is végeznek ilyen jellegű műtéteket.

Az estet Kolcsár Péter zongoraművész Schubert Impromptu című műve zárta, amelyet a hallgatóság hálás figyelemmel fogadott.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap