label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Összetartozik Szamosújvár és Balánbánya

Létrehozva: 2011. december 13. 01:58

FODOR EMŐKE

Hazavitték Balánbányára az összefogás erejének üzenetét
Hazavitték Balánbányára az összefogás erejének üzenetét
Különleges találkozóra érkeztek Szamosújvárra balánbányai felnőttek és gyerekek december elején: a Téka Alapítvány vendégeinek programjába kastély- és múzeumlátogatás, kézműveskedés, népzene és néptánc, mikulásjárás is belefért. A Hargita Megyei Tanács Összetartozunk nevű szórványprogramjának keretében a szamosújváriaknak sikerült megmutatniuk, hogy erős akarattal, szervezett összefogással szórványban is nagy dolgok születhetnek.


Lassan másfél évtizedes múltja van a szamosújváriak és a balánbányaiak kapcsolatának: a Téka Alapítvány és a balánbányai Botorka Művelődési Egyesület kiválóan együttműködik rendezvényszervezés terén, a szamosújvári Kaláka és a balánbányai Ördögborda táncegyüttesek és utánpótláscsapatainak tagjai között kialakult személyes kapcsolatok sokasága bizonyítja az együttműködés hatékonyságát.

Ezen együttműködést segítette az idén magasabb szintre emelni a Hargita Megyei Tanács Összetartozunk nevű szórványprogramja. Ezáltal lehetőség nyílt régóta tervezett találkozókra, mint a balánbányaiak december eleji szamosújvári látogatása is. A 23 fős vendégsereg bekukkanthatott a Téka munkatársai segítségével az általunk ismert kézműves technikák rejtelmeibe. Karácsonyi jellegű quilling, gyöngy-, fonalgrafika és agyagtárgyak születtek. A gyöngyfűzésnek sokan még az esti program előtt sem tudtak ellenállni, saját tervezésű krokodil is helyet kapott a gyöngyöskosárban, az angyalok és csillagok közt.

A bonchidai kastélylátogatás és a válaszúti Kallós Múzeum megtekintése is szerepelt a programban. Siettek ám vissza, főleg a kisgyerekes barátaink, mert látták, hogy a bonchidai hegyen keresztül Szamosújvár felé sietett a Mikulás. A délután kezdődő Prücskök játszóházba meg is érkezett, s bár kicsit felcsíkiasan beszélt, nagyon örült neki a közel 50 gyerek, akik tánccal-énekkel köszönték meg ajándékait.

Ezután a vendégek izgatottan készülni kezdtek, szépen előkészítették a gyönyörű viseleteiket, és kicsitől nagyig levonultak a Gödörbe (Téka táncterem). A szamosújváriak az első sorból figyelték a Mihály Csaba által bekonferált és Sándor Csaba által betanított táncokat. Ajándékkal is meglepték vendéglátóikat: a két fotó Balánbányán a Kalákásokról készült 2000-ben és 2004-ben. A bemutatott felcsíki táncrend különleges hangulatot teremtett, mert pedagógusok és szülők táncolták gyerekeikkel együtt, az előadók a nézők közül is bevontak néhányat. A felcsíki viselet számos változatát mutatták be, nem is előadás volt az, hanem igazi jó kis mulatság. A közös vacsorát táncház követte, ahol a Kontrabanda húzta a mezőségi és felcsíki talpalávalót.

Utolsó nap a városlátogatás és az Iskola (az épülőben levő Kemény Zsigmond Mezőségi Szórvány Iskolaközpont) megtekintése volt a program, majd búcsú a hazautazó barátoktól, akiknek szavai erőt adnak a szamosújvári hétköznapokra is: „Egyesületünk nagyra értékeli a Téka Alapítvány tevékenységét. Egy működő, példaértékű, gyakorlati megoldásokat tartalmazó modellt kínálnak a szórványmagyarok identitástudatának megőrzésére. Munkásságuk üzenete, hogy kis emberek összefogással nagy dolgokat tudnak elérni. Ezt a hozzáállást, szemléletet szeretnénk a balánbányaiakkal megismertetni. Ugyanakkor feladatunknak tekintjük a Téka Alapítvány Szórványprogramjának megismerését és megismertetését, ennek népszerűsítését a Székelyföldön.”


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap