label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


A középkortól a reneszánszig

Létrehozva: 2011. december 10. 02:23

S. B. Á.

FOTÓ: FARKAS BÁLINT – Guttmann Szabolcs és Zsigmond Ilka a bemutatón
FOTÓ: FARKAS BÁLINT – Guttmann Szabolcs és Zsigmond Ilka a bemutatón
Zsúfolásig töltötték az érdeklődők a Györkös-Mányi Albert Emlékházat csütörtökön délután, a Kolozsváros.


Milyen város?sorozat Fedezd fel a reneszánsz Kolozsvárt! című, főként iskolások számára hasznos, de minden korosztálynak ajánlott kötet bemutatóján. A Passaggio együttes reneszánsz táncait követően a szerzők – Koros-Fekete Zsuzsánna és Zsigmond Ilka – elmondták: nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint hogy az első, Kolozsvár középkori arcáról szóló nagysikerű kiadványt követően, időben és térben is tovább haladva, ezúttal a reneszánsz stílusjegyeit kutassák fel a kincses városban, és tegyék mindenki számára elérhetővé, élvezhetővé, játékos feladatok segítségével. Zsigmond Ilka a bemutatót követően lapunknak kifejtette: jóval nehezebb volt ezt a korszakot feldolgozni, mint az előzőt: – A reneszánsz hihetetlenül gazdag időszak, mégis azzal kellett szembesülnünk, hogy alig-alig maradt látható, kézzelfogható nyoma Kolozsváron. Esetleg egy-egy ajtó- vagy ablakkeret, az épületek egyik eldugott sarkában mintegy véletlenül ottfelejtve, elrejtve szem elől, vagy egy rémesen modernizált bank árnyékában. Az erre vonatkozó szakirodalom azonban hatalmas és lenyűgöző, több mint hat hónap alatt több tucatnyi könyvet és dokumentumot olvastunk és dolgoztunk fel, könyvtárak és levéltárak anyagában mélyülhettünk el, és még így sem mondhatjuk, hogy a végére jutottunk volna – mondta el a szerző-szerkesztő.

A kötetet ezúttal is Kürti Andrea karakteres, gyönyörű illusztrációi és Magdó Eszter fotói teszik még értékesebbé, és persze a hátsó borítóba csúsztatott matricák és mellékletek, amelyek a felfedezés izgalmát és örömét kínálják mindazoknak, akik szeretnének többet megtudni Kolozsvár múltjáról. A könyv beszerezhető a könyvesboltokban, a templomoknál, a Ghibu-líceumban, de megrendelhető közvetlenül a kiadást magára vállaló Donát Alapítványtól is. A bemutató helyszínén a kiállított példányok nagyrésze el is fogyott, hosszú sorok kígyóztak dedikálásért. Guttmann Szabolcs műépítész méltatásában úgy vélekedett: ha több ilyen kiadvány látna napvilágot, valószínűleg jobban odafigyelnénk értékeinkre, és sokkal inkább meg tudnánk becsülni mindazt, amink van.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap