label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Középpontban a Farkas utca

Létrehozva: 2011. december 09. 00:43

F. ZS.A Hantz Lám Irén és László Miklós által összeállított A templom arcai – A kolozsvári Farkas utcai református templom képben-szóban című kötetet ismerhették meg a kolozsváriak szerdán délután az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában. Az esemény résztvevőit elsőként Tőkés Erika, a Stúdium Kiadó vezetője köszöntötte, majd Fazakas Zsolt, a Farkas utcai református templom lelkipásztora szólt néhány szót. – A Farkas utcában benne van minden, ami iskola, ami kultúra, ami egyház, ami Kolozsvár... Ezt az utcát látja a templom, a benne élőket és a rajta áthaladókat szemléli a köztünk lakozó Isten is – hangsúlyozta a lelkész. László Miklós fotóművész elárulta: a 2000-es évek legelején kereste meg őket Hantz Lám Irén, hogy érdemes lenne kötetben is megjelentetni az édesapjuk, László Dezső dolgozószobájában összegyűjtött képeket.

Hantz Lám Irén ekként emlékezett vissza: – Éva néni egyszer behívott a belső szobába, és megmutatta ezt a gyűjteményt. A képek sűrű egymásutánban sorakoztak. Hirtelen elámultam, és akkor jött az ötlet, hogy ezt a gyűjteményt közkinccsé kellene tenni – mondta. Az elmúlt 12 év során, mialatt László Miklóssal már számba vették a dolgozószobában rejlő kincseket, több olyan érdekes képre figyelt fel ismerőseinél, barátainál járva-kelve, amelyek a Farkas utcai református templomot ábrázolják. A gyűjtemény ennek nyomán többek között Fülöp Antal Andor, Györkös Mányi Albert, Nagy Endre, Feszt László, Veress Pál, Starmüller Géza, Berde Amál munkáival egészült ki.

A kötet tartalmazza továbbá Gálfy Zoltán református teológiai professzornak a Farkas utcai templomban 1986-ban elmondott ünnepi beszédét, valamint azokat a verseket, amelyekre utalt a szerző igehirdetésében (köztük Áprily Lajos és Dsida Jenő egy-egy költeménye). Az est folyamán közreműködött László Kinga, László Miklós unokája, a zenei élményekről pedig Balázs Ágnes (zongora) és Gyenge Balázs Zoltán (hegedű) gondoskodott.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap