label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Gazdasag

« Vissza a főoldalra


Biomasszából energiát, japánul, Erdélyben

Létrehozva: 2011. november 25. 01:37

Ö. I. B.

Kolozs, Bihar és Szatmár megyei magyar agrárszakemberek, mezőgazdasági gépkereskedők, polgármesterek találkoztak tegnap délután a Mikó étteremben Yasujuki Takagival, Japán bukaresti nagykövetségének gazdasági tanácsosával, és Kobe Matsushitaval, aki a legjelentősebb bioenergiát hasznosító technológiát gyártó vállalat tulajdonosa. Utóbbi ismertette az érdeklődőkkel azokat a lehetőségeket, amelyekkel Erdélyben is áramfejlesztésre lehet fordítani sok mezőgazdasági mellékterméket.


A biomassza lehet szalma, faforgács, kukoricaszár stb., melyből évente átlagosan 11 tonnányi feldolgozásával 1000 KWh villamos energiát termelnek a kis erőművek. Japánban egy-egy ilyen üzem működéséhez 15 km-es körzet növényi hulladéka elegendő.

A berendezés felépítése egyszerű, 7 év alatt amortizálódik, kezeléséhez egyetlen ember elegendő, a személyzet három váltásban dolgozik. Költsége áfástól 4 330 000 euró. Mivel Japánban nincs országos áramhálózat, kisebb energiafüggetlen közösségeket látnak el ezekkel a központokkal. És nyersanyagban nincs hiány, mert a legtöbb ház fából épül, amelyek lebontásával sok fahulladék keletkezik.

A találkozót az Magyar Polgári Párt (MPP) szervezte meg, melynek kolozsvári elnöke, Keizer Róbert a sajtónak elmondta: olyan együttműködést szeretnének kiépíteni a japán féllel, amelyből az önkormányzatok, a kis közösségek nyernének a legtöbbet.

Uniós pályázással Erdélyben 6 bioüzemet építenének, az erdélyi viszonyokhoz igazítva, melyek költségének 70 százalékát az EU, 5– 10 százalékát a japán befektető, a többit pedig helyi önkormányzatok és vállalkozók állnák. A távol-keleti vendég decemberben visszatér, és konkrét tárgyalásokba bocsátkozik a jelentkező önkormányzatokkal a pályázatok kidolgozásáról.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap