label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Vidékfejlesztési lehetőségekről Kolozsvár vonzáskörében

Létrehozva: 2011. október 25. 02:04

H. Zs.

Miként lehet a vidék gazdasági lehetőségeit kihasználni a 2013-ban lejáró támogatások segítségével – ez volt a témája a Kolozsvár Társaság pénteki találkozójának, ahol Kalotaszeg falvainak véleményformáló személyiségei, az önkormányzatok, illetve a gazdasági és a civil szféra képviselői gyűltek össze, mintegy hatvanan. A beszélgetés a Kolozsvár Társaság Kolozsvár vonzáskö­rében című új programjának a része.


A vidéki gazdálkodástól általában tartanak az emberek, mivel közigazgatási szempontból gyakran veszteséges. Előadásában Kolumbán Gábor azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a közös vállalkozás eredményesebb több szempontból is, mint az egyéni kezdeményezés. A vidéki gazdálkodást nem csupán mezőgazdasági szempontból kell mérlegelni, mert rengeteg tényezőt egyszerűen nem lehet pénzben kifejezni, mint például a sikerélményt, hogy a gazda a saját termékeit dolgozhatja fel, és bocsáthatja áruba. A kollektivizálással összefonódó kellemetlen emlékek, melyek ránk maradtak a kommunizmusból, szintén fenntartásokat ébresztenek az emberekben arra nézve, hogy közös vállalkozásba fogjanak. Miután a gazdasági válság második hulláma is elérte Európát, az emberek szinte rákényszerülnek arra, hogy leleményesen kihasználják a vidék nyújtotta gazdasági lehetőségeket.

Balogh Márton, a Civitas Alapítvány kolozsvári irodájának regionális igazgatója a LEADER program által nyújtott gazdasági lehetőségekről beszélt az érdeklődőknek. Kalotaszeg vidékfejlesztésének helyzetét nagyban nehezítette az a tény, hogy a különböző szervezetek nem egységes régióként kezelték a vidéket. A LEADER, mint az európai fejlesztési program egyik összetevője, külön kezeli a városi és vidéki fejlesztési tervek kivitelezését. A program mintegy hétéves távlatban gondolkodik, és körülbelül 250 millió euróból gazdálkodik, amit a romániai vidékfejlesztési tervében kíván felhasználni. A programmal kapcsolatos bővebb információkat az érdeklődők megtalálják a vidékfejlesztési minisztérium honlapján.

Lőrinczi Zoltán, a Kolozs Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság munkatársa beszámolt azokról a pályázati lehetőségekről, amelyek eddig a gazdálkodók rendelkezésére álltak, majd felhívta a figyelmet a még érvényben levő programokra is. Elmondta, hogy bár nagyon kevés százalékát használták ki az emberek az európai támogatásoknak, csupán 2013-ig marad lehetőség a pályázatok lehívására. Ezt a rövid időt kellene kihasználniuk a gazdálkodóknak, hogy a különböző támogatásokat elnyerhessék. Elmondása szerint sokkal eredményesebbek a közös vállalkozások, mint az egyéni próbálkozások. Esetenként hatvan százalékkal több támogatáshoz juthatnak azok a vállalkozók, akik közösen adják be pályázataikat.

Dr. Tötszegi Tekla, az Erdélyi Néprajzi Múzeum muzeológusa (képünk) a hagyományos értelemben vett kalotaszegi tájegység gazdálkodási szokásairól beszélt. Elmondta, hogy bármennyire furcsának is tűnik, a kalotaszegiek is gazdálkodásból keresték meg egykor a kenyerüket. Mivel nem tudták felvenni a versenyt a gazdagabb termőfölddel rendelkező régiókkal, ezért idővel áttértek a kézművességre. Kutatásai révén a mérai gazdák szokásaival ismerkedett meg közelebbről, ezért elsősorban azokat mutatta be.

Farkas Mária, a Rajka Péter Vállalkozók Szövetségének elnöke, az est moderátora az előadások után kerekasztal-beszélgetésre marasztalta a résztvevőket.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap