label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Gyerekeknek is szólt a Filmtettfeszt

Létrehozva: 2011. október 11. 02:34

S. B. Á.

Rózsa királyfi (Galló Ernő) és Ibolya (Pethő Anikó)
Rózsa királyfi (Galló Ernő) és Ibolya (Pethő Anikó)
A hirtelen ősziesre fordult idő miatt csak kevesen vettek részt az idei Filmtettfeszt vasárnap délelőtti gyerekmatinéján a Győzelem moziban, de a jelenlévő gyermekek és szülők biztosan nem bánták meg, hogy részt vettek a vetítéseken.


Bár Bogyó és Babóca nem ismeretlen a kolozsvári közönség számára sem, hiszen a Minimax tévécsatorna is előszeretettel tűzi műsorra Bartos Erika népszerű mesefolyamának animációs megjelenítését, de persze a széles vászon ezt az élményt is tudja fokozni. Az igazi csemegét azonban a Rózsa és Ibolya jelentette, Arany János verses meséjének újszerű feldolgozása, amelynek nyelvi frissítését Balla Zsófia végezte, forgatókönyvének írását és rendezését pedig Marius Tabacu jegyzi. A szereplők között pedig nem véletlenül fedezhettünk fel ismerős arcokat, hiszen mindannyian a kolozsvári magyar színház és a bábszínház művészei, akik láthatóan élvezettel játszották végig az 50 percet. Nem csak a szereplők, a táj és a környezet is ismerős és szívünkhöz közelálló: Tordaszentlászlón, hagyományos tisztaszobás-tornácos házban elevenedik meg Tündérország mesebirodalma, ahol az öreg király (Vincze László vérbő megformálásában) és boszorkány felesége (Kántor Melinda egyszerre félelmetes, illetve mulatságos alakításában) sorra hiúsítja meg a lánykérőbe érkező királyfiak terveit, hogy a szépséges Ibolya (Pethő Anikó) el ne kerüljön valamiképpen Tündérországból. Az enyhén feminista felhangú történetben persze elkerülhetetlen a happy end, bár Rózsa királyfi (Galló Ernő) sokkal inkább elszenvedője, mint alakítója a saját sorsának, szerelmére, a tündérlányra bízva a felmerülő sorozatos problémák megoldását. Az ismert mesét bőséges képi és verbális humor, valamint hatalmas adag játékosság teszi vonzóvá a kicsik számára, ezt emeli ki a bábok használata is.

A vetítést követően a kicsik és szüleik beszélgethettek Marius Tabacu rendezővel, Kötő Zsolt operatőrrel és Kántor Melinda színésszel, Gergely Zsuzsa rádiós szerkesztő moderálásával. Végkicsengésként sikerült megegyezni abban: mindenki szeretne még sok, ehhez hasonló mesefilmet látni ettől a filmes csapattól.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap