label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Filmtettfeszt rendkívüli újdonsággal

Létrehozva: 2011. október 05. 01:42

(köllő)

Több szempontból is előnyös lesz a Filmtettfeszt programjait választani idén: a vetítések ingyenesek, változatos műsorral szolgálnak a szervezők, és egy különleges eseményre is sor kerül, derült ki a tegnap délelőtt megtartott sajtótájékoztatón. Az október 6. és 9. között zajló 11. Filmtettfeszt érdekessége a nyitónapon, október 6-án, 18 óra 30 perctől vetített 64 perces némafilm, A tolonc, amelyet Kertész Mihály rendezett 1914-ben. A Jászai Mari és Szentgyörgyi István szereplésével készült némafilmet Kertész több helyszínen forgatta, így Kolozsváron, Torockón, a Tordai-hasadéknál és az Aranyos partján. A film Janovics Jenő cégénél, a Proja filmgyárban készült, a forgatókönyvet Janovics írta, és szintén ő szerződtette Kertész Mihályt, aki ekkor tért haza dániai tanulmányútjáról, ahol filmrendezési ismereteit tökéletesítette.


A tolonca Duna Televízió raktárából került elő, évekkel ezelőtt Cselényi László, a televízió akkori elnöke amerikai útján, a New Yorki Magyar Házban kapott néhány, az ottani pincében porosódó tekercset. Így került az adomány a Duna tévé raktárába, ahonnan, néhány év múlva, elszállították a Magyar Filmarchívumhoz beazonosítás végett, ekkor fedezték fel a „kincset”. A tolonc Kertész Mihály legrégebbi filmje, ami eddig előkerült, rendezője később Michael Curtiz néven futott be Hollywoodban, a Casablanca rendezéséért Oscar díjat kapott. 

Az előkerült tekercseket a Holland Filmarchívum restaurálta, október elsején az olaszországi Pordenone-i Némafilm Fesztiválon vetítették először, Kolozsváron Szép András élő zongorakíséretével láthatják az érdeklődök. A némafilmeknél maradva, a Filmtettfeszten levetítik majd Zágoni Bálint dokumentumfilmjét is, Janovics Jenő, a magyar Pathé címmel.

A fesztivál első napján, csütörtökön kerül vetítésre Elek Judit Visszatérés című filmje, este 8 órától, az eseményen jelen lesz a rendező, és a film egyik szereplője, Demeter András is. Sor kerül egy szakmai kerekasztalra, Az erdélyi (magyar) filmgyártás jelene, jövője, lehetőségei címmel, amelyen jelen lesznek az erdélyi magyar filmes műhelyek és a frissen megalakult Erdélyi Magyar Filmszövetség képviselői, valamint Magyarországról Néder Sarolta, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap támogatási vezérigazgató-helyettese és Zágoni Balázs, a Román Filmközpont (CNC) igazgató tanácsának tagja.

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven, idén is lesz gyerekmatiné, vasárnap délelőtt 10 órától, látni lehet majd a Bogyó és Babóca, illetve a Rózsa és Ibolya című filmeket. Természetesen nem maradhat el a tortabontás sem, ami szintén a vasárnapi program része lesz.

A Filmtettfeszten minden filmet a Győzelem moziban vetítenek, a kerekasztal-beszélgetés helyszíne a Sapientia EMTE székhelye (Bocskai-ház, Óváry terem), időpontja pedig október 7., péntek délután 3 óra.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap