label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Véres etnikai feszültségek Bulgáriában

Létrehozva: 2011. szeptember 28. 02:58

(kitekinto.hu)

Európa legnagyobb cigány nyomortelepe, Sztolipinovo
Európa legnagyobb cigány nyomortelepe, Sztolipinovo
Véres etnikai összetűzések lobbantak lángra szeptember 24-én Bulgáriában, miután cigányok szándékosan gázoltak halálra egy tizenkilenc éves bolgár fiatalt. A több halálos áldozatot is követelő összecsapásokban felgyújtották a helyi cigány klán ingatlanjait. A bolgár radikális pártok cigánybűnözést emlegetnek és felszólították a kormányt, hogy intézkedjenek az ügyben. A kormányfő nyugalomra intett, ugyanakkor széleskörű cigányellenes hangulat kezd kialakulni az országban.


A Plovdiv városától nem messze található Katunici településen szombatra virradó éjszaka halálos gázolás történt. Egy tizenkilenc éves helyi bolgár fiatalt ütött el hátulról egy cigányokkal teli autóbusz. A kutyáját sétáltató fiatalt elgázoló busz a helyszínen tartózkodó szemtanúk szerint szándékosan letért az útról, és a gázolást követően megállás nélkül továbbhajtott. A kiérkező mentők már nem tudtak segíteni a fiatalon.

A hír percek alatt elterjedt a településen és a felbőszült lakosok csoportokba verődve megindultak a helyi cigány klán kastélyai felé. Katunica 3000 lakosának mindennapjait több éve mérgezi Kiril Ráskov, ismertebb nevén „Kiro cár” klánja. A helyi lakosok elmondása szerint Európa legnagyobb cigány nyomortelepéről, Sztolipinovoról utaznak át ide cigányok, hogy terrorizálják őket. A végletekig elkeseredett polgárok szerint a hatóságok régóta összejátszanak a cigány bűnözőket irányító Ráskovval. Az események gyorsan elfajultak azt követően, hogy a Plovdiv városi Botev és Lokomotiv futballcsapatok szurkolóival felduzzasztott lincselő hangulatú tömeg megtámadta Ráskov rezidenciáit. A rendőrök kiérkezése előtt tömeges verekedés alakult ki a Sztolipinovóból ideutazó cigányok és a bolgár lakosok között. Váratlanul egy Ford típusú személygépjármű rohant bele a tömegbe és ezzel még öt embert, köztük két rendőrt halálosan megsebesített. A Fordban ülő hat cigányt a rendőrség letartóztatta. Addigra a lángoló abroncsokkal és Molotov-koktélokkal felfegyverkezett tüntetőknek sikerült áttörni a cigányok és rendőrök alkotta kordont és porig égették Ráskov ingatlanjait.

A rendőrség hivatalos sajtóközleményben azt közölte, hogy sikerült kimenteni Ráskovot és hozzátartozóit, így elkerülték a további vérontást. A fiatalembert gázoló autóbusz vezetőjét egynapi körözés után letartóztatták, a többszörösen elítélt férfi ellen szándékos emberölés vádjával nyomozás indult. Időközben nyomozás indult Ráskov ellen is annak kivizsgálására, hogy jogszerűen szerezte-e monumentális ingatlanjait, valamint, hogy volt-e köze a gázoláshoz.

Ráskov egy nappal az incidenst követően úgy nyilatkozott, hogy nem állt kapcsolatban a gyilkossal és nem áll szándékában elhagyni a települést. Szerinte az elütött fiatal évek óta rettegésben tartotta családját, ugyanis tagja volt több szélsőséges csoportosulásnak. A lakosság túlnyomó többsége hivatalosan kezdeményezte a megyei bíróságnál Ráskov és famíliájának kitelepítését.

Az Ataka elnöke, Volen Sziderov megoldandó nemzeti problémának nevezett cigánybűnözésről beszélt és lemondásra szólította fel a plovdivi rendőrfőkapitányt. Sziderov továbbá követelte Cvetan Cvetanov belügyminiszternél azt is, hogy azonnal intézkedjenek a cigányok törvénytelen magatartása ügyében.

Sorozatos politikai támadások érték a kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) háza táját. Sokan azzal gyanúsítják Bojko Boriszov kormányfőt és pártját, hogy védi a törvényektől a bűnös cigányokat. Boriszov óvatosságra intett mindenkit, hogy nem szabad politikai ügyet kreálni az incidensből, és ha tényleg létezne politikai védőernyő, akkor annak meglétére gyorsan fény derülhet az ügyészségen.

Szakértők szerint a Katunicihez hasonló településeken mindennaposak a cigányok és bolgárok közötti ellentétek. A nem hivatalos adatok szerint közel 700–800 ezer cigány él Bulgáriában – 10 százaléka a lakosságnak (a 2011-ben végzett népszámlálás során 326 ezren vallották magukat cigánynak), többségük alulképzett, munkanélküli és a létminimum alatt él.

Bulgária és Közép-Európa egyik nagy demográfiai problémája lesz a közeljövőben a lakosság elöregedésének és a gyorsan növekvő cigány lakosság integrációjának kérdése. Bulgáriában nincsen konkrét terv a probléma kezelésére, és a magyar európai uniós elnökség idején létrehozott Roma Stratégia iránt is erősen szkeptikusak a bolgár politikusok. Andrej Kovácsev EP-képviselő szerint nem lehet egységesen kezelni Európa 10–12 milliós roma populációját, a tagországoknak külön-külön kell megoldaniuk integrációjukat.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap