label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Kivétel nélküli részvételt a népszámláláson

Létrehozva: 2011. szeptember 27. 03:34

ZAY ÉVA

A küszöbön álló népszámlálás nemzeti ügynek tekinthető, hiszen eredményei meghatározzák majd a következő évtized történéseit, magyarságunk számarányától függ, hogy hol használhatjuk majd anyanyelvünket a közintézményekben, részesülnek-e állami támogatásban iskoláink és kulturális intézményeink.


A felekezeti hovatartozás vállalása meghatározhatja az egyházak további sorsát – emelte ki Szász Péter, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezetének alelnöke, a Soós Sándorral és Bozsó Imre Lehellel, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnökeivel közösen tartott tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatón, ahol az EMNT – Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és partnerszervezeteik közös népszámlálási kampányának főbb irányelveit körvonalazták.

A 2002-es népszámlálás alkalmával a Kolozs, Beszterce-Naszód, Hunyad, Szeben megyét ötvöző közép-erdélyi régióban 186 ezer ember vallotta magát magyarnak, az elsődleges cél pedig nyilván az, hogy ez a létszám az októberi összeírás alkalmával se csökkenjen – részletezte Szász Péter. Mint elmondta, az asszimiláció mértéke ebben a régióban a legnagyobb, itt a legtöbb a vegyes házasság, a szórványközösségek pedig jellemzően nem magyar médiafogyasztók, így a népszámlálással kapcsolatos üzeneteket ily módon nem is kaphatják meg. Ezért az EMNT–EMNP és partnerszervezetei önkéntesek segítségével 45 ezer szórólapot juttatnak el a háztartásokba, plakátokat terjesztenek településeken és központokban. Az EMNT–EMNP mindemellett pályázatot hirdetett meg saját helyi és partnerszervezeteinek olyan kulturális jellegű rendezvények szervezésére, amelyek a népszámlálást és a magyar identitás vállalásának fontosságát népszerűsítenék.

A sikeres pályázatoknak megfelelően 44 helyszínen szerveznek majd Erdély-szerte kisebb-nagyobb településeken rendezvényeket. A cserkészek például egy adott útvonalon bicikliznek majd végig, és juttatják el az egyes helyszínekre az anyagokat – tájékoztatott Szász Péter, aki az összeállított szórólapot is bemutatta. Az EMNT–EMNP népszámlálási logója három gyermeket jelképez, a legalább háromgyermekes családvállalás fontosságára való utalásként. A Voltunk, Vagyunk, Leszünk szlogen értelmében hangsúlyt kap a történelmi múlt, a szülőföldjén otthonáért munkálkodó nemzeti közösség jelene, és a jövő, amelyet nagymértékben meghatároz majd az október 20. és 31. közötti népszámlálás eredménye. Az egyszerűsített honosítási eljárás népszerűsítésében sikerrel használt www.magyarnaklennijo.ro, a jelmondatot tartalmazó című honlapon, valamint a 0264-308-208 telefonszámon részletes információkat szerezhet mindenki a népszámlálás folyamatáról és a különféle részletekről.

– A MIT-tel együtt vállaltuk, hogy október 23-ig, a tulajdonképpeni összeírás kezdőnapjáig mindenhová eljuttatjuk üzenetünket, tájékoztatásban illetékes szakembereinket – emelte ki Soós Sándor EMI-elnök, aki felhívta a figyelmet a részletkérdések fontosságára: így például, mindenkinek tudnia kell, hogy a kérdőív melyik pontjánál jelölendő be magyar nemzetisége, illetve azt, hogy feltétlenül a magyarsághoz tartozónak kell magát vallania. Ugyanis az uniós irányelveknek megfelelően a székely etnikum-kategóriát bejelölő polgárokat kisebb létszám esetén hozzáadják a magyarokhoz, de tízezres nagyságrendek esetében már különálló közösségnek minősítik. – A népszámlálás nemzeti ügy, mindenkinek, így politikumnak, civil szférának, sajtónak, nem utolsósorban az egyházaknak, és természetesen minden magyarnak részt kell vállalnia benne – hangsúlyozta Soós Sándor. Az EMI idei programpontjaiban kiemelten szerepel a népszámlálás kérdése, az azt népszerűsítő szórólapokat, plakátokat az EMI saját kampányanyagaival együtt valamennyi betervezett rendezvényükön és a már említett 44 helyszínen is terjesztik majd, különös tekintettel arra, hogy az információkat a szórványtelepülésekre, és nem utolsósorban a nagyvárosok lakótelepein élő magyarsághoz is el kell juttatni. A civil szervezet elnöke említést tett arról is, hogy a sikeres pályázók mellett más szervezetek is jelezték társulási szándékukat a népszerűsítő kampányban.

Bozsó Imre Lehel MIT-elnök szerint a nagyvárosokban élő, az identitásvállalás határán álló polgárokat elsősorban a fiatal nemzedéken keresztül lehet elérni az alapüzenettel, miszerint vállalják identitásukat, vallják magukat magyarnak. Kolozsvár nagy lakótelepeit például önkéntesekkel szándékoznak végigjárni a kampányban részt vállaló szervezetek, minden egyes magyar családhoz eljuttatva a szórólapokat. Az egyházi gyülekezetek és ifjúsági szervezeteik (így az ODFIE, IKE stb.) a lelkészek, presbitériumok segítségével szintén közreműködnek majd az információk terjesztésében – fejtette ki. A kétnyelvű (magyar–román) népszámlálási plakátokat a köztereken is elhelyezik.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap