label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Egeszsegugy

« Vissza a főoldalra


Terápiás programok beteg gyermekeknek

Létrehozva: 2011. szeptember 21. 02:36

(D. I.)

Fotó: KISS GÁBOR
Fotó: KISS GÁBOR
A MOL Románia és a Közösségért Alapítvány idén harmadik alkalommal hirdette meg tegnapi sajtótájékoztatója keretében Gyermekgyógyító programját, amelyen az egyik tavalyi nyertes pályázat kedvezményezettjei – a nagyenyedi Hip-Tep Egyesület munkatársai és a programban résztvevő gyermekek – tartottak lovasterápiás bemutatót. A program keretében olyan civil szervezetek pályázhatnak támogatásért, amelyek krónikus betegségben szenvedő, fogyatékkal élő vagy hosszas kórházi kezelést követően lábadozó gyermekek számára szerveznek élményterápiás vagy művészeti terápiás programokat. – A korábbi évekhez hasonlóan idén is egy 300 ezer lejes pénzalapot különítettünk el a civil szervezetek terápiás programjainak támogatására – mondta el Gazda Árpád, a Közösségért Alapítvány elnöke.


– Október 21-ig lehet postára adni az idei pályázatokat, amelyeket a szakértő zsűri november folyamán bírál el – tette hozzá. A nyertes pályázatok listáját november 30-ig hozzák nyilvánosságra.

– Tavaly is számos kezdeményezést támogattunk: többek között két, cukorbeteg gyermekeknek szóló tábort, kórházi játszóházak kialakítását, lovasterápiás programot, de érdekesnek bizonyult az asztmás gyermekeknek szóló fotóművészeti terápiás program is – részletezte Gazda, aki szerint maximum 20 ezer lejt ítélhet oda a bírálóbizottság egy-egy pályázat kivitelezésére. A pályázati felhívás szövege és a pályázati űrlap a www.pentrucomunitate.ro és a www.molromania.ro honlapról tölthető le.

Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója elmondta: a Gyermekgyógyító program elsődleges célja a gyermekek egészségügyi állapotának javítása, illetve az, hogy sikerüljön évről évre mosolyt csalni a sajátos szükségletekkel rendelkező gyermekek arcára.

Balogh Csilla, a nagyenyedi Hip-Tep Egyesület alelnöke elmondta: a tavaly elnyert 10 ezer lejes támogatás hozzásegítette őket a lovarda átrendezéséhez, felszerelések vásárlásához, és hét gyermek térítésmentes kezeléséhez. A lovasterápiás foglalkozásokat vezető szakember ugyanakkor beszélt a terápia fizikai, pszichikai és szociális előnyeiről, amelyeknek köszönhetően látható javulás tapasztalható a programban résztvevők állapotában. A bemutató során az érdeklődők bemelegítő gyakorlatokat, különböző taneszközök felhasználásával végzett gyakorlatokat, illetve lóháton bemutatott tornagyakorlatokat láthattak.

Corina Bojar, a lovasterápiás programban résztvevő kilenc éves Alex édeasanyja is érzékelhető javulásról számolt be, de azt is elmondta: sokkal nagyobb eredményeket tudnának elérni napi terápiás foglalkozásokkal.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap