label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Fényben pompázó híd, készül a Sissi-szobor

Létrehozva: 2011. szeptember 09. 02:36

(K. H. I., P. A. M.)

Fotó: ROHONYI D. IVÁN
Fotó: ROHONYI D. IVÁN
Mintegy másfél hónap alatt sikerült befejeznie a Kolozsvári Magyar Opera melletti Erzsébet-híd felújítását a városházának, és az átkelő kivilágításával ez az első kolozsvári Szamoshíd, amely saját díszkivilágítással pompázik.


A hidat újrapadolták tölgyfadeszkával, a fémszerkezetét megerősítették, és átfestették az eredeti szürke színére, a kivilágítást pedig LED-ekkel oldották meg. A munkálatok összértéke 57 ezer lejre rúg, a hidat legutóbb a ’80-as években újították fel. Ugyanakkor további kolozsvári hidak díszkivilágítását tervezi az önkormányzat: első lépésben egy Donát (Grigorescu) negyedi gyalogoshíd következne, hosszabb távon pedig a Horea- és a Garibaldi-híd kivilágítását valósítaná meg a városháza. Az átkelő Erzsébet osztrák császárné – magyar királyné nevét viseli, akinek hajdan mellszobra állt a Fellegvár alatti Erzsébet-sétánynál ma is álló emlékműnél. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezte, hogy a híd felújítása mellett tegyék rendbe az Erzsébet-sétányt is, illetve az egykori Sissi-mellszobor mását állítsák vissza eredeti helyére. A Stróbl Alajos által készített Erzsébet-szoborból összesen négy darabot – Eperjesen, Budapesten, Miskolcon és Kolozsváron – állítottak fel az egész Kárpát-medencében. Ezek közül három eltűnt a múlt század folyamán, és gyakorlatilag csak a miskolci maradt meg. Az eperjesi nemrég előbukkant, sikerült restaurálni, és tavaly ősszel visszaállították hajdani helyére. A budapesti és a kolozsvári szobor azonban mai napig nem került elő, ezért a tervek szerint Budapesten és Kolozsváron egyszerre szeretnék újra elhelyezni azokat.

Az EMNT nyílt levélben kérte Sorin Apostu polgármester támogatását ez ügyben, de a városháza látszólag nem igyekszik állást foglalni.

A polgármesteri hivatal sajtószóvivője, Oana Buzatu kérdésünkre elmondta, hogy ez nem a városháza támogatásán áll vagy bukik: „A városrendészeti bizottság elé kell terjeszteni a kezdeményezést, de a műemlékvédelmi hivatallal is egyeztetni kell előtte, s miután valamennyi szükséges irat és engedély rendelkezésre áll, azután a városi tanács döntést hoz az ügyben” – mondta a szóvivő.

Gergely Balázs, az EMNT közép-erdélyi régióelnöke a Szabadságnak elmondta: jelenleg folyamatban van a miskolci Sissi-szobor negatívjának a levétele, és reményeik szerint két héten belül elkezdik bronzba önteni azt.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap