label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Fesztivál – Karesz végakarata megrázó dokumentumfilmben

Létrehozva: 2011. augusztus 17. 02:31

(dézsi)

A kábítószer-túladagolásban elhunyt fia elvesztését gyászoló apa megrázó történetét, harcát a kábítószerfogyasztás ellen, fia „végakaratának” teljesítését dolgozza fel a Karesz végakarata című dokumentumfilm, amit a Báthory István Elméleti Líceumban vetítettek le tegnap délelőtt a Kolozsvári Magyar Napok programpontjaként.


Az 53 éves újpesti Gáspár Károly drasztikus üzenetet fogalmaz meg a filmben: aki a kábítószerhez nyúl, az a halállal játszik. A család közreműködésével és a családi filmanyagok felhasználásával készült produkció a 21 éves Karesz leépülésének folyamatát követi nyomon, családtagokat, barátokat szólaltat meg, miközben ismerteti az apa missziós tevékenységét is, amit fia halála után vállalt magára. A dokumentumfilmben feldolgozott őszinte vallomások, tragédiák, sorsok magukkal ragadják a nézőt, és felhívják a figyelmet a naponta minket fenyegető valós veszélyekre.

Gáspár Károly elmondta: egy gyerek elvesztése örök gyász. – Azt szerettem volna, hogy a fiamnak ne legyen olyan nehéz gyerekkora, mint amilyen nekem volt. A rengeteg munka miatt – amit a feleségemmel együtt felvállaltunk – kicsúszott a kezünkből az irányítás és a fiunk úgy nőtt fel, hogy túl sok önállóságot kapott – okolta magát gyermeke haláláért Gáspár Ká­roly, aki fia elrettentő példájával próbál azóta is küzdeni a kábítószerfogyasztás ellen. Eladta fia lakását, drogellenes alapítványt létesített, és személyes élményeire alapozva előadásokat tart fiataloknak, felnőtteknek egyaránt. A tényeket ismerve szélmalomharcnak tűnik missziós tevékenysége, mégis úgy érzi: fia végakaratát teljesíti, amikor segíteni próbál azokon – és nem csak –, akiket egyszer szintén rabul ejtett a heroin, és nem tudnak tőle szabadulni.

Aki elkezd kábítószert fogyasztani, az halálos beteg – fogalmazza meg a könyörtelen gondolatot Karesz húga, Judit is a filmben. Ő azt is elmesélte, hogy olyan környéken nőttek fel, ahol tíz emberből nyolc drogfüggő volt, testvére ezért is került rossz társaságba, ahonnan már nem volt visszaút.

Kalóz János iskolapszichológus, drogprevenciós szakember a film levetítését követően személyes élményeiről mesélt, hiszen egykor ő is átelte ezeket a borzalmakat, és végigjárta az utat a függőségtől a gyógyulásig. Elmondta: elsőként arra a kérdésre kell próbálnunk válaszolni, hogy valaki miért folyamodik ilyen szerekhez, mi az oka annak, hogy csak akkor érzi teljesnek magát, ha kábítószert fogyaszt. A szakember ugyanakkor valósnak érzi azt a problémát is, hogy a szülők túl kevés időt fordítanak a gyermekükre. – Nem gyermektartásra van szükség, hanem gyermeknevelésre – hangsúlyozta, és úgy vélte: a szülőknek ott kell lenniük gyermekük mellett, amikor az hibát követ el.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap