label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Báthory naptár – 2008

Létrehozva: 2008. február 08. 06:11

N. J.

Januárban a csodaszarvas, a fehér ló fia, a jurták és íjászó őseink világában gyönyörködtem, hogy februárra az igazságos Mátyás király, a vajdahunyadi vár és gyűrűvel a csőrében a fekete holló kerüljön előtérbe, s azt is megtudjam: meghalt Mátyás, oda az igazság, meg hogy egyszer volt Budán kutyavásár. A tudósítók a Báthory István Elméleti Líceum és a Római Katolikus Líceum tanulói az elsősöktől a 11. osztályosokig. A kolozsvári CristalPrint Nyomdában készült, fölöttébb tetszetős, színpompás és ötletgazdag Báthory naptár 2008 címet viselő kiadvány összeállítója Orbán István művész-pedagógus, kiadója pedig a Báthory Szülői Szövetség.


Lakásom falának évek óta elmaradhatatlan tartozéka a gyermekrajzos falinaptár, amely legifjabb művészeink kimeríthetetlen fantáziája, spontaneitása, mindenfajta kötöttségektől mentes képi beszéde, rajzkészsége és színérzéke mellett líceumaink rajztanárainak ügybuzgóságát, hozzáértését is dicséri.

Mindennapos élvezetem forrása idén a báthorys naptár. Névnapokkal is dúsított gyakorlati haszna és alkotóik sajátos művészi erényeinek felvillantása mellett a kiadvány az évszázados hagyományokkal rendelkező tanintézmény sajátos arculatáról, szellemiségéről is árulkodik. Arról a huszonegyedik század kihívásait messzemenően figyelembe vevő, de a múlt értékeit sem feledő, azt a tanulókban legzsengébb kortól tudatosító törekvésről, amely mindig is jellemezte az iskolát. S ebben tanítói és a legkülönbözőbb tantárgyakat oktató tanárai egyaránt jeleskednek.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap