label_szabadsag
1 USD 3.8  1 EUR 4.65  100 HUF 1.5
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Mit olvas idén nyáron...

A Bogdán Zsolt–Csutak Réka színészházaspár
Létrehozva: 2011. július 14. 02:43

KÖLLŐ KATALIN

Csutak Réka, Bogdán Zsolt és Bogdán Farkas: mindhármuk számára emlékezetes marad a koreai turné
Csutak Réka, Bogdán Zsolt és Bogdán Farkas: mindhármuk számára emlékezetes marad a koreai turné
Új felfedezésnek örülnek mindketten: Balázs Ferenc Bejárom a kerek világot című útikönyvét kölcsönkapták, egy hangoskönyv elkészítése után, ezen osztoznak most ketten, hol egyik olvassa, hol másik, kinek mikor jut rá ideje. Vannak visszatérő olvasmányok, és vannak „szívszerelmek”, például Krúdy Szindbádja. Ebből is szívesen készítene hangoskönyvet Bogdán Zsolt, ha valaki „ráharapna” az ötletre. Persze, megkérdeztem Farkast is, Zsolték tizenegy éves fiát, mit olvas szívesen, annál is inkább, mert épp egy könyvbe merülve találtam, amikor megjelentem náluk. Naná, hogy kalandregény volt.


Most van lehetőségük többet olvasni, mert évad közben inkább az egy-egy darabbal kapcsolatos irodalomra jut csak idő, meg szöveget tanulni, derül ki a beszélgetésünk elején. A két gyerek és a színházi munka miatt nem mindig van rá lehetőség elmélyülni egy-egy könyvbe, inkább csak ilyenkor, nyáron. – Épp egy Balázs Ferenc könyvet olvasunk ketten, a Bejárom a kerek világotcíműt. Kölcsönkaptam. Felkértek ugyanis, hogy készítsünk egy hangoskönyvet, Rékával együtt, az Unitárius ösvénycímmel. Így jutottunk hozzá ehhez a Balázs Ferenc kötethez, nagyon szeretjük – részletezi a kölcsönkapott könyv történetét Zsolt. Rendkívül érdekes kötet, Balázs Ferencet második Apáczaiként is tekintik, bejárta Japánt, Kínát, Koreát, Indiát, aztán hazajött Erdélybe, fűzi hozzá Réka. Abban rögtön meg is egyezünk, hogy igazából Balázs Ferencet sem értette meg a kora, ugyanúgy, mint Apáczai Csere Jánost, ebben is hasonlítanak. Mindketten haladó eszmékkel tértek haza, aztán lett, ami lett belőle.

Arról, hogy tulajdonképpen miért is olvasnak ketten egy könyvet, megtudom: Réka kezdte el, amikor Koreába készültek turnéra a színházzal, a III. Richárd című előadással, ugyanis van benne egy rövidebb rész Koreáról is. És mivel nem találtak egy jó útikönyvet, előbb ezt a részét olvasta el a kötetnek. – Sokkal érdekesebbnek találom, ha valakinek a személyes élményein keresztül ismerkedek meg az adott országgal – mondja. Persze Koreáról csak egy rövid leírás van, de a könyvet hazajövetelük óta újra elővette. Aztán Zsolt is rákapott, igaz, hogy ő csak az első fejezetnél tart, de nagy élvezettel olvassa. Egyébként, mindig ajánlják egymásnak olvasmányélményeiket.

Kiderül, hogy ők is szeretnek több könyvet olvasni egyszerre, akárcsak én, még azzal a hátránnyal is, hogy időnként vissza kell lapozni benne, hogy egy-egy rész felelevenedjen. A könyvek újraolvasása szintén fontos számukra: Zsolt például azt mondja, most kezdte el újraolvasni Hamvas Béla Karneválját. – Annak idején, sok évvel ezelőtt igazából csak átszaladtam rajta, a felénél kicsit megtorpanva. Most pedig lassan olvasom, vissza-visszamegyek, nagyon jó regény, csak nagyon nehezen bontja ki a szálakat, kell egy kis idő, amíg megérted ennek a regénynek a felépítését. Azt hiszem, megértem Hamvasra, most kezdem érteni – jegyzi meg Zsolt.

Szó kerül arról is, hogy egy-egy könyv újraolvasásakor más-más részletre leszünk figyelmesek, más dolgok lesznek fontosak, egyes részletek mást jelentenek számunkra. Vagy éppen rájövünk, hogy már nincs olyan hatással ránk az illető mű. Réka ez utóbbit meg is erősíti, hiszen, mint mondja, főiskolás korukban mindketten rajongtak Hermann Hesse A pusztai farkascímű regényéért, aztán nemrég, amikor újraolvasták, már nem ugyanazt jelentette számunkra. – Talán a lázadás, a meg nem értettség korszakunkban voltunk mi is, azért volt nagy hatással ránk – veti közbe Zsolt, hozzáfűzve, így volt ez a versekkel is akkoriban, főleg Szilágyi Domokos verseit szerették mondani.

– Most fejeztem be Máthé Angi Mamóját, azt is kölcsönkaptam. És újrafelfedeztem magamnak Krúdy Gyula Szindbádját. Nagyon foglalkoztat a gondolat, hogy milyen jó lenne hangoskönyvet csinálni belőle, a rádiónál például meg lehetne pályázni ennek a költségeit. A Szindbád erre nagyon alkalmas. Kafka novelláit is szoktam olvasgatni. Van Vladimir Nabokovnak egy esszéje, Kafkának Az átváltozás című novellája kapcsán született, azt szeretném megszerezni magyarul, ha valaki tudja, hol találhatok rá, szívesen veszem az ötletet – jegyzi meg Zsolt. Gyorsan meg is egyezünk, hogy a szerkesztőség címére elküldött ötleteket majd továbbítom neki, de a Facebook-ra is lehet linket küldeni például, ha valaki ráakad az interneten.

Nem mennek nyaralni, esetleg egy hétnyire a nagyszülőkhöz, derül ki a beszélgetés további részében. Akik nemrég eljutottak Koreáig, azoknak már nincs is szükségük nyaralásra, jegyzem meg nevetve, ennek kapcsán aztán felidéznek néhány koreai élményt, az ottaniak közvetlenségére, nyitottságára mindketten –, illetve mindhárman, hiszen Farkas is játszott az előadásban, – szeretettel emlékeznek. Itt már bekapcsolódik Farkas is a beszélgetésbe, Zsolték tizenegy éves fiacskája, közben pedig kislányuk, Gyopár is szeretne középpontba kerülni, ezért aztán kényelmesen elhelyezkedik az ölemben. Mialatt Farkast győzködöm, hogy mondja el, mit olvasott olyan elmélyülten, amikor megérkeztem, Gyopárból is próbálom kiszedni, vajon a bátyja olvas-e neki meséket. Nem, jön a kissé sértődött válasz, de aztán le is zárjuk gyorsan ezt a témát, egy ölelés hamar megvigasztalja. Van feladva háziolvasmány, természetesen, az Ábel a rengetegben, a János vitéz, magyarázza Farkas, de most épp a Robinson Crusoe-t olvassa, mert nagyon szereti a kalandregényeket. Megmutatja rajzait is, most a „robotkorszakát” éli, derül ki a rendkívül aprólékosan elkészített munkákból, de a nagy szenvedély mégiscsak az olvasás, tudom meg egy elejtett mondatából.

A versekre terelem a szót, mit gondolnak, olvasnak az emberek manapság verseket, kérdezem tőlük. Közben előkerül egy verseskötet, amelyet mostanában lapozgat Zsolt, Franz Hodjak versei, ezt is kölcsönkapta, Jakabházy Rékától, aki a nagyszebeni születésű, német lírikus, regényíró műveiből írja a doktori dolgozatát. – Találkoztunk az utcán, kérdeztem mit csinál, így derült ki, hogy épp a doktorátusa foglalkoztatja, én pedig kíváncsi voltam, ki is az a Franz Hodjak, nem ismertem eddig. Így kaptam kölcsön ezt a verseskötetet, esténként lapozgatom, lefekvés előtt, olyan, mint egy pasztilla – mondja Zsolt. Baráti körükben olvasgatnak néhányan verseket, de nem valószínű, hogy széles körben művelnék ezt az emberek, állapítják meg.

Réka szóbahozza Umberto Eco Nyitott mű című könyvét, amelyet szintén mostanában olvas újra, párhuzamba állítva Hamvas Béla Forradalom a művészetben című kötetével. Bizonyára Hamvas Béla is világhírű lehetett volna még életében, ha nem magyarul ír, így azonban jóval kevesebben ismerik az ő munkásságát, mint Ecóét, annak ellenére, hogy elég sok nyelvre lefordították már Hamvas könyveit, mondja. Két gyerek mellett mikor jut ideje olvasni, kérdezem Rékát. Lopom az időt, jön a válasz, de nyugodtabb percei csak este tíz után vannak.

Mi jobb, könyvet tartani a kezedben, vagy interneten olvasni, vetem fel a kérdést. A könyv természetesen jobb, egyezik meg mindkettőjük véleménye, de persze, ha gyors információra van szükség, vagy valami nem elérhető, csak az internet segítségével, akkor az is nagyon hasznos.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap