label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Deltai haggada

Létrehozva: 2011. június 14. 03:03

NAGY-HINTÓS DIANA

Az egykori kolozsvári Ecsetgyárban (újabb nevén: ClujEst vizuális kutatópontban) június 30-ig megtekinthető a Deltai haggada című, Szabó Péter kiállítás, amely nem csak egy család életébe enged betekintést, hanem Romániában az ötvenes évek végének, illetve a hatvanas évek elejének még nehezen kimondható keserveit, megpróbáltatásait mutatja be. A kiállítás anyaga könyv formában is napvilágot látott: a Koinónia kiadónál megjelent Deltai haggada című könyv szövegét Szűcs Teri írta, szerkesztette Ambrus Judit. A kolozsvári kiállításmegnyitóra, illetve a könyvbemutatóra június 10-én került sor.


Ősrégi műfaj a haggada: olyan elbeszélést jelöl, amely az egyiptomi kivonulás csodákkal kísért történetét mondja el azoknak, akik nem közvetlenül, hanem csak felmenőik révén élték át a szabadulást. A történet elmondása parancs: „Mondd el...!”, hagyja meg a Tóra. A megszabadítás ünnepe ugyanis nem teljes, ha nem hangzik el a későbbi nemzedékek számára is érthető nyelven és átélhető módon a fogság odahagyásának története – kezdte a könyvbemutatóval egybekötött kiállításmegnyitón beszédét Visky András író, dramaturg. Mind a kiállítás képeiben, mind a könyvben egy családról van szó, pontosabban egy anyáról és hét gyermekéről, akit 1958 végén a Bărăgan-i Lăteşti településre deportáltak – mesélte Visky András, majd arról értekezett, hogy amit akkor és ott a családja átélt, fikció volt, amely átcsapott a realitásba, illetve olyan realitás volt, amely átcsapott a fikcióba. – Sok olyan történet van a család Lăteşti-i korszakából, amelyről nem tudom: velem történt meg, vagy csak elmesélték nekem. Az a hely, ahol felnőttem, megteremtette azt a fikciót, amely aztán valósággá vált. Szabó Péter a fentebb említett fikció dokumentumait újabb fikcióvá változtatja, amelyben újralátom családomat, traumáinkat, álmainkat. A könyv különös, megrázó premier: a közelmúlt történelméről még nem született ehhez fogható– magyarázta Visky András. Első gyerekkori élménye az, hogy ő nem szabad ember, teljesség nélküli identitást hozott életébe a szabadság-nélküliség. – Minket, embereket úgy alkottak, hogy azt valljuk, a szabadság az emberiség lényege. Ám a szabadság a legtörékenyebb entitás. Másfél éves gyerekként már létezett az én nevemre kibocsátott ítélet, amely megfosztott a szabadságtól – tette hozzá Visky. Milyen gyenge lehetett az a totalitárius rendszer, amely egy másfél éves gyerektől is félt, akinek a fejére ítéletet mondtak? – tette fel a szónoki kérdést, majd a totalitarizmusnak a humor által történő leleplezéséről értekezett.

A könyvet lapozgatva vagy a kiállítás anyagát nézegetve egyetérthetünk Visky András ama állításával is, miszerint „A Deltai haggada egyedülálló vállalkozás: Gulág-elbeszélés, fikció, tényirodalom, képeskönyv, művészkönyv”. Mind a könyvet, mind a kiállítás anyagát már bemutatták Budapesten, június 2-án. Ezt követte a kolozsvári bemutató, majd június 16-án Nagyváradon kerül sor a könyv bemutatására.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap