label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Argentin győzelem, tapsvihar a TIFF-gálán

Létrehozva: 2011. június 14. 02:49

FERENCZ ZSOLT

www.TIFF.Ro
www.TIFF.Ro
A filmművészet jeles hazai és külföldi személyiségeinek kitüntetéséről, a legjobb alkotásokért járó elismerések kiosztásásáról, valamint emlékezésről szólt, és tapsvihartól volt hangos a tizedik Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) szombaton este tartott ünnepi gálaműsora, amelynek idén is a kolozsvári román színház adott otthont. A fesztivál nagydíját, a Transilvania Trófeát az argentin Miguel Cohan Sin Retorno/Nincs visszaút (képünkön a díjnyertes rendező és Jacqueline Bisset díszvendég) című alkotása nyerte el, a legjobb rendezőnek járó díjat pedig megosztva kapta az izlandi Rúnar Rúnarsson és a román Constantin Popescu. A kiválósági díjjal jutalmazott Lucian Pintilie és a nemzetközi filmművészethez való hozzájárulásáért kitüntetett Jacqueline Bisset egyaránt csókokat dobált a közönség felé, ezzel is megköszönve az irántuk tanúsított figyelmességet.


Hírességek és „keresztapák” a gálán

A hazai és a nemzetközi filmipar hírességei – Jacqueline Bisset, Pernilla August, Vesela Kazakova, Barry Gifford, Marin Karmitz, Monica Bîrlădeanu, Maria Dinulescu, Florin Piersic, Maia Morgenstern stb. – foglalták el helyüket szombaton este fél 9-kor a román színházban, majd némi késéssel ugyan, de kezdetét vette a TIFF tizedik kiadásának ünnepi gálája. Jóval több, mint egyszerű filmfesztivál, a filmeken és a mozikon túl sok mindenről szól még ez a tíz nap – hangsúlyozta a házigazda Tudor Giurgiu igazgató, köszönetet mondva mindazoknak, akik hozzájárultak az esemény sikeréhez. – Négyszáz önkéntes, újságírók, a jegypénztárakban filmeket ajánló hölgyek, gyermekek és színészek, akikkel az ember kávézás közben találkozik, valamint rendezők, akik tegnap még mellettünk álltak az étteremben, ma pedig már díjat vesznek át a színpadon – összegezte Giurgiu.

Lucian Pintilie boldog volt, hogy Corneliu Porumboiu adta át a díjat – www.TIFF.Ro

A TIFF „keresztapáit” szólította ezután, azokat a külföldi személyiségeket, akik a kezdetekkor, 2001. októberében hasznos tanácsokkal látták el őt és Mihai Chirilovot, hogy miként lehet egy ilyen fesztivált lebonyolítani. Nikolaj Nikitin, a Berlinale egyik szervezője, Stefan Laudyn, a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója és Stefan Kitanov, a Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál vezetője foglalt helyet a színpad jobb oldalán elhelyezett asztal mellett, a negyedik alapember, a cseh Stefan Uhrik pedig az olaszországi Taorminából köszöntötte őket. Beszélgetésükből többek között az is kiderült: a külföldi fesztiváligazgatók egyik legfontosabb észrevétele 11 évvel ezelőtt az volt, hogy a fesztivál nevébe inkább az erdélyi (transzilvániai) jelzőt illesszék, semmint a romániait, így jobban „eladható”. – Most már nekünk kell tanulnunk tőled – mondta egyikük, Giurgiu felé fordulva –, például azt, hogy hogyan kell egy ország nevét felírni a világ fesztiváljainak térképére.

Díjazták a legjobbakat…

A zsűritagok bemutatása és köszöntése után kezdetét vette a díjátadó, amely ugyancsak bővelkedett érdekes pillanatokban. Nagy tapssal fogadta a közönség például Uberto Pasolini rendezőt és producert, amikor a hivatalos versenyprogram zsűritagja TIFF-es focista mezben jelent meg, hogy átadja a legjobb operatőrnek járó elismerést. A fesztivál nagydíját, a Transilvania Trófeát, valamint az azzal járó pénzbeli juttatást, a Román Kulturális Intézet által felajánlott 15 ezer eurót Miguel Cohan argentin-spanyol koprodukcióban készült alkotása, a Nincs visszaút (Sin Retorno)című film nyerte el, a díjat Jacqueline Bisset adta át. A legjobb rendezésért járó kitüntetésen idén egy dán és egy román produkció, Rúnar Rúnarsson: Vulkán (Volcano)és Constantin Popescu: Lételvek(Principii de viaţă)című filmje osztozik. A Román Filmnapok keretében levetített nagyjátékfilmek közül Marian Crişan: Morgencímű produkciója bizonyult a legjobbnak, a kitüntetést Anca Puiu producer vette át.

A további díjak:

– a zsűri különdíja: La vida util(r.: Frederico Veiroj, Spanyolország);

– közönségdíj: Oxigen(Hans van Nuffel, Belgium);

– a legjobb alakításért járó díj: Elodie Bouchez (The Imperialists Are Still Alive, Amerikai Egyesült Államok);

– a legjobb forgatókönyv díja: Ana Cohan és Miguel Cohan (Sin Retorno, Argentína–Spanyolország);

– a legjobb operatőr: Linda Wassberg (She Monkeys, Svédország);

– FIPRESCI-díj: Tilva Roš(r.: Nikola Ležaić, Szerbia);

– a legjobb román elsőfilmes alkotó: Bogdan George Apetri (Periferic);

– az Árnyak/Shadows szekcióban a legjobb román rövidfilmért járó díj: Ninjas(rendező: Dennison Ramalho, Brazília) és Danny Boy (Marek Skrobecki, Svájc–Lengyelország);

– helyi alkotók versenyének díja: Játékszer(Pünkösti Laura) és Casa Blanca 1PM (Octavian Fedorovici);

            helyi alkotók versenyének különdíja: Óda(Péter Anna). (A díjazottak teljes listája a TIFF honlapján, a www.tiff.ro oldalon olvasható.)

… és a „nagyokat”

– Számos példát látunk magunk körül amelyek azt igazolják, hogy csak az emberi igyekezet szül értéket, örömet és nemeset – hangsúlyozta Dorel Vişan román színész, aki kollégájának, George Motoinak adott át életműdíjat. Csakúgy, mint a tiszteletére délután levetített Lăpuşneanu vajda visszatérése (Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu) című film után, a kitüntetett ezúttal is megerősítette: nagy örömmel tölti el, hogy azon a színpadon jutalmazzák, ahol 40 évvel ezelőtt játszott. Mint mondta, életének legértékesebb elismeréseként tekint a mostanira.

Egészségügyi problémái miatt nem lehetett jelen a fesztiválon Michael York amerikai színész, aki videóüzenetében köszöntötte a TIFF gála közönségét, megköszönve a neki szánt életműdíjat. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy mihamarabb ellátogathat Romániába, hogy személyesen vegye át azt.

A kiválósági díj átadásakor Corneliu Porumboiut, „a TIFF Hagi-ját” hívta a színpadra Tudor Giurgiu. – Ha valaki megkérdezte volna tőlem gyermekkoromban, hogy mi szeretnék lenni, ha nagy leszek, minden bizonnyal azt mondom: Lucian Pintilie – magyarázta Porumboiu, mintegy előrevetítve a jeles személyiség érkezését, akit aztán állva, perceken át tartó tapsviharral fogadott a közönség. – Azt hittem, hogy ez egy posztumusz dolog. Mit mondhatnék? Aki elhiszi nekem, az higgye el. Ez egy majdnem örömteli nap a számomra, több okból kifolyólag, amelyekről most nem fogok beszélni, egyet közülük viszont elárulok: boldog vagyok, hogy Corneliu adja át nekem ezt a díjat – hangsúlyozta Pintilie.

A nemzetközi filmművészethez való hozzájárulásáért tüntették ki Jacqueline Bisset brit színésznőt (a díjat Monica Bîrlădeanu nyújtotta át). – Los Angelesben élek, és nincs túl sok hozzáférésem a külföldi filmekhez, ami elég szomorú. Az viszont, hogy meghívtak ide Erdélybe, egyszerűen csodálatos – mondta a díszvendég, akinek, mint kiderült, az emberek és az itteni építészet is elnyerte a tetszését. Hozzátette: (a pénteki sajtótájékoztatóján tett ígéretét betartva) nem tér haza üres kézzel, hiszen beszerzett már néhány román filmes DVD-t.

Az elmúlt években készült legjobb román alkotásokhoz való hozzájárulásáért (4 hónap, 3 hét és 2 nap, Lăzărescu úr halála stb.), részesült elismerésben Oleg Mutu operatőr. A díjat Cristi Puiu rendező adta át, akárcsak a romániai születésű, Franciaországban élő Marin Karmitz producernek, az MK2 filmes cég megalapítójának, aki pályája során Abbas Kiarostamival, Lucian Pintiliével, Krzysztof Kielowskival stb. dolgozott együtt.

Giurgiu, a fesztivál főtéri megnyitóján sokáig sorolt köszönetmondások folytatásaként elismerő oklevelet adott át Lucian Georgescunak, a Tatăl fantomă című film rendezőjének, valamint az egykori Köztársaság mozi (ma Florin Piersic) helyreállításában nyújtott segítségéért Marius Iuraşcunak, a RomâniaFilm Országos Filmforgalmazó Társaság (RADEF) vezetőjének.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap