label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Liszt-est hegedűre és zongorára

Létrehozva: 2011. június 11. 01:38

NAGY-HINTÓS DIANA

FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN– Csendes László és Dolores Chelariu
FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN– Csendes László és Dolores Chelariu
A bukaresti Duo Aperto, azaz a Nemzeti Zeneművészeti Egyetem két oktatója, Csendes László (hegedű) és Dolores Chelariu (zongora) Liszt-koncertjén tapsolhatott a kis számú közönség szerda este a Györkös Mányi Albert Emlékházban. A két művész kolozsvári fellépése voltaképpen egy öt koncertből álló sorozat része, amelyet a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet támogatásával valósít meg a két művész. Csendes László a koncert végén lapunknak elmondta: a kolozsvári volt az első hangverseny, ezt követi június 12-én, vasárnap Bukarestben, június 16-án, csütörtökön pedig Temesváron egy fellépés. Őszre marad a nagyszebeni és a jászvásári koncert. Liszt Ferenc ugyanis mind az öt helyszínen fellépett. Kós Katalin, a Györkös-emlékház ügyvezetője röviden ismertette a Duo Apertot alkotó két művész-oktató pályafutását.


Amint a műsorfüzetből kiderült, a hangverseny koncepciója az volt, hogy különböző műveken keresztül bemutassák Liszt Ferenc négy legjellemzőbb tulajdonságát: az istenfélőt, a jótékonykodót, a virtuózt és a költőt.

– Liszt korának több hegedűvirtuózával állt baráti kapcsolatban. Talán ennek tulajdonítható, hogy hegedűre és zongorára is komponált, habár ezek a művek nem annyira ismertek a nagyközönség előtt – mondta Csendes László.

A két előadóművész először Liszt Ferencre, a zeneköltőre (vagy talán költői lelkű zenészre?) emékeztek négy rövidebb művel: három elégiával és az Elfelejtett románccímű hegedű-zongora darabbal. Az 1. Elégia valóban légiességet, könnyedséget sugallt. A második Elégia “behízelgő” dallama a hegedűművész bársonyos vibrátójának köszönhetően kapott méltó tolmácsolást. Az Elfelejtett románccímű darab Liszt késői időszakából származik – tudtuk meg Csendes Lászlótól. Itt a különös szépségű pianókat emelhetjük ki. A 3. Elégiában a hegedű és a zongora unisonója folytán különös drámaisággal telítődött, továbbá a hegedű felséges egyszerűséget sugalló pianói is hatásosak voltak.

Az istenfélő Lisztet két darabbal „idézték meg”: a Koronázási miseOffertorium és Benedictus tételével. Majd a Reményi Ede hegedűművésznek írt Epithalamcímű, virtuozitásról tanúskodó darabot hallgathattuk meg. Csendes László kiváló hangszertechnikája minden igényt kielégített.

Lisztről köztudott, hogy bármilyen alkalmat megragadott a jótékonyságra. Ezt a tulajdonságát két olyan zeneszerző műveivel támasztották alá, akik nem csak Liszt barátságára, hanem segítőkészségére is mindig számíthattak. A Duo Aperto Hector Berlioz: Reverie et Capriceop., 8 és B. Smetana: Hazámcímű szimfonikus költemény egy részét tolmácsolta. A Berlioz-műben bensőséges hangulatot teremtettek, a Smetana-darabban pedig a zenei ábrázolás sokféleségére figyelhettünk fel.

Utoljára Liszt Ferencre, a virtuóz zongoraművészre emlékeztünk egy Schubert-darab parafrázisa kapcsán, továbbá a Grand duo concertant darabbal.

A pálya csúcsához érkezett művészek – Csendes László (hegedű) és Dolores Chelariu (zongora) – játéka között több hasonlóságot fedezhettünk fel: alapos tudásuk és sokrétű előadóművészi tapasztalatuk megcsillogtatása mellett mindkettőjük játéka kiegyensúlyozottságról, míves kidolgozottságról tett tanúbizonyságot. Játékukon érződött, hogy kivételes művészi igényű együttmuzsikálásuk folytán tökéletes összhangot képesek teremteni.

A koncert végén Csendes László a Szabadságnak elmondta: több mint tíz éve nem lépett fel Kolozsváron. A most eljátszott műveket pedig annak a törekvésnek a jegyében választották ki, miszerint a Duo Aperto kamarazene-együttes mindig arra törekedik, hogy kevésbé ismert műveket szólaltasson meg.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap