label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Totyogo

« Vissza a főoldalra


Családi kör – Születés Hete Fesztivál: idén először Kolozsvár is csatlakozik

Létrehozva: 2011. április 30. 01:24

S. B. Á.

Első ízben szervez Kolozsváron Születés Hete Fesztivált az Életfa Családsegítő Egyesület május 2–7. között, így csatlakozva több magyarországi és erdélyi helyszín ugyanezen időpontban történő rendezvényeihez. A fesztivál keretében előadások, vetítések, bemutatók és szakemberekkel történő kerekasztal-beszélgetések által igyekeznek körüljárni a szülés, születés, csecsemőgondozás, családi élet témakörét. Az idei rendezvény témája: Család és hivatás.


– Jó dolognak tartjuk, hogy legyen az évnek egy kiemelt hete, amikor a családalapítással kapcsolatos fontos információk koncentráltan érhetők el az érdeklődők számára. Ennél is tágabb a keret, mert rendezvényünk a kis- és sokgyermekes családokat is megszólítja, nem csupán a gyermekáldásra váróknak szól. Mi az év összes hetében igyekszünk támogatni a családokat, az Anyák napja közelében pedig egy kis többletrendezvénnyel ünnepelhetünk. Az összetartozás érzetét is növeli, hogy több erdélyi város családokért működő szervezetével együttműködve csatlakoztunk a Születés Hete Fesztiválhoz – mondta el lapunknak Krécsi Ágnes, az Életfa Családsegítő Egyesület tagja, a rendezvénysorozat egyik főszervezője. Program:

Hétfő, május 2. délután 5 óra, Életfa-székház (Berde Mózes/F. J. Curie utca 1. szám): Arra születtünk... – megnyitó előadás, beszélgetés családról és hivatásról, a génjeinkben hordozott és a társadalom által megszabott, megengedett életfeladatokról. Vitaindítót tart Zsigmond Emese háromgyermekes családanya, a Napsugár és Szivárvány gyermeklapok főszerkesztője, a beszélgetésben részt vesz Bodrogi Éva pszichológus, egyetemi tanársegéd, kisgyermekes anyuka és Szélyes Levente háromgyerekes családapa, vállalkozó és családja. Moderátor Sándor Boglárka Ágnes.

Kedd, május 3., délután 5 óra, Életfa-székház: Gyermek születik – Áldás, nem teher – Kádár Melinda, Kundi Enikő és Deme Ilona pszichológusok és vendégeik beszélgetnek a problémás helyzetek kezeléséről, amelyekkel a kisbaba születése után a család szembenéz: testvérféltékenység, szülők párkapcsolata, apa részvállalása, nagyszülőkhöz fűződő viszony stb.

Szerda, május 4. de. 11 óra, Életfa-székház: Szülésélmények – Bár a szülés életre szóló élmény minden anya számára, rohanó világunkban sajnálatosan kevés alkalom nyílik ezen élmények elmesélésére és a kellemetlenségek feldolgozására. A beszélgetést Kádár Melinda pszichológus vezeti, meghívottak: Szilágyi Ildikó, Rotar Jutka bábák.

Délután 5 órától szintén az Életfa-székházban: Nyíltan a szoptatásról – Miért övezi annyi kérdés, ellentmondásos tanács a szoptatást? Miért szopizik olyan kevés kisbaba néhány hónapos korán túl, ha a szoptatás a legjobb számukra, és a legtermészetesebb dolog az életünkben? A fenti kérdésekre és várhatóan sok tévhit kialakulására találunk magyarázatot, ha megismerkedünk a szoptatás valódi természetével, fiziológiájával, és azokkal a feltételekkel, amelyek lehetővé teszik az örömteli szoptatás élményét. Várnak minden várandós kismamát, hogy a találkozón ismerkedjenek a szoptatással, maguktól a szoptatós anyáktól tanulhassanak, és várják az ismerkedni vágyó anyukákat kisbabáikkal, akik szívesen megosztanák a tapasztalataikat és feltennék kérdéseiket a szoptatásról. Előadó: Bruncsák Anna LLL szoptatási tanácsadó.

Este 7 órától a székházban Gólyavárók klubja: Ha a várva várt baba várat magára – PCOS, az ismeretlen betegség. Vezeti: Iszlay Réka. A PCOS (policisztás ovárium szindróma) a női meddőség leggyakoribb oka, a leggyakrabban előforduló hormonális- és anyagcsere zavar. A termékeny korú panaszmentes nők 17–22%-a PCOS-ban szenved, valamint a megmagyarázatlan meddő esetek 44%-a erre a szindrómára vezethető vissza. Mindezek ellenére tájainkon alig-alig ismerik, éppen ideje beszélni róla. A beszélgetésben résztvevők áttekinthetik a betegség tüneteit, kezelési lehetőségeit és elhanyagolásának következményeit.

Csütörtök, május 5., de. 10 órától Nyílt nap a Gynia szülészeten (Moşoiu út 60.) – kórházlátogatás szervezett kiscsoportok számára a Gynia szülészeti és nőgyógyászati kórházban, jelentkezés a borosnoemi@yahoo.com címen. Szervezők: dr. Zsigmond István, Boros Noémi.

Délelőtt 11 órától az Életfa-székházban a Bábák Nemzetközi Világnapja alkalmából Vania Limban független bukaresti bába előadása hagyományos, természetes szülésről, a Romániában létező alternatív szülési lehetőségekről és törvényekről.

Délután 4 órakor a székházban filmvetítés: Világra jönni – A film az egész bolygót bejárja, hogy ugyanazt a történetet mutassa be, más-más térben és kultúrában. Mindannyiunk közös története bontakozik ki: amikor a nő anya, a férfi apa lesz, a gyermek pedig világra jön.

5.30-kor: Örömmel szülni, és boldogan jönni világra – Milyen lehetőségeink vannak ma városunkban/Kolozsváron erre, mi függ a felszereltségtől, mi a személyzettől? Változott-e, változhat-e a szemlélet (a kismamák igényei szerint)? Mit tehet az orvos, mi szabad a bábának? Miért azt kérdezik, könnyű volt-e a szülés, és nem azt, hogy szép volt-e, miért vigasztalnak azzal, hogy jó, hogy túl vagy rajta, amikor anyaként ezt a fájdalommal együtt is örömmel, szép élményként megélnénk. Beszélgetés dr. Zsigmond István és dr. Bartók Ildikó szülész-nőgyógyászokkal a konkrét szülési lehetőségekről, szokásokról, igényekről.

Péntek, május 6. du. 4 óra, Életfa-székház: Érdemes-e mosható pelenkát használni?
Különböző pelenkatípusok bemutatása, tapasztalatok megosztása.

Du. 5 óra: Újszülött gondozása és babahordozás az újszülött-szakorvos szemével – meghívott: dr. Muresan Márta.

Du. 6.30 óra: Babahordozás testközelben – Miért fontos és miért jó a babahordozás, különböző típusú hordozók bemutatása és kipróbálása.

Este 7 óra: Kenguru módszer – Bokor Zsuzsa bemutatója az életmentő csecsemőgondozási módszerről. A kenguru módszert (Kangaroo Mother Care, KMC) világszerte ismerik főként a problémás körülmények között született gyerekek kezelésében alkalmazott eljárásként, de sok társadalomban ugyanilyen megszokott ellátási mód az időre született újszülött esetén is. A módszer az egyik leginkább kéznél lévő és leghatékonyabb eszközzel dolgozik: a csecsemőt – inkubátor helyett – az édesanyja mellkasára helyezik.

Szombat, május 7., a Báthory-líceum kisépületében: de. 10 órától Bazár – babahordozókat, mosható pelenkát, bio-babaholmit, könyveket kirakodó vásár. Ezzel párhuzamosan Csiribiri torna – 40 perces dalolós, mondókázós, örömteli foglalkozás, ahol a gyermekek a hétköznapitól eltérő mozgásformákkal és mozgásfejlesztő eszközökkel ismerkedhetnek meg. A foglalkozást Kincses Kata gyógytornász vezeti.

Du. 5 órától az Életfa-székházban: Gyermekáldás bábaság a Kárpát-medencében. Bernád Ilona természetgyógyász előadása.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap