label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Decibel

« Vissza a főoldalra


Új nagylemezzel rukkol elő év végére az Autostop MS

Létrehozva: 2011. április 27. 16:41

KOVÁCS HONT IMRE

A rockzene marosvásárhelyi ikon-együttese jövőre ünnepli 30. születésnapját
A rockzene marosvásárhelyi ikon-együttese jövőre ünnepli 30. születésnapját
A legnépszerűbb erdélyi magyar együttesként tartották számon, Erdély Eddájának nevezték – bár a „metaforának” nem örül a zenekar frontembere –, mégis kevés rajongó jelent meg az elmúlt szerdán az Euphoria Music Hallban, ahol az Autostop MS lépett fel. A csorbát szeretné kiköszörülni ez a cikk is, mert a tervek szerint fél év múlva ismét dübörög Kolozsváron a marosvásárhelyi együttes.


Az 1982-ben alapított banda pályája a ’80-as évek második felétől ívelt felfelé: közönségdíjak, fesztiválszereplések, majd a rendszerváltást követően magyarországi turnék. Az első demófelvételük 1986-ban jelent meg a Marosvásárhelyi Rádió jóvoltából, ’91-ben jelentkeztek egy „fél lemezzel”, majd 93-ban Nem akarunk címmel dobták piacra első nagylemezüket.

A rockzene marosvásárhelyi ikon-együttese év végére új nagylemezzel rukkol elő, és a lemezbemutató-körút alkalmával Kolozsvárra is visszatér a Dán Péter (ének), Ercsei Ferenc (basszusgitár), Józsi László (dob), Móriczi Miklós (billentyűsök, vokál), Nagy Árkosi Árpád (gitár) felállásban játszó banda.

Kolozsvári fellépésük apropóján Dán Pétert, az együttes frontemberét, alapítótagját kérdeztük.

– Honnan ered a nevetek?

– Olyan név kellett, ami megmarad az emberekben, és mivel akkoriban, fiatalokként rengeteget kirándultunk, pénz hiányában stoppal utazgattunk. Így született az Autostop.

– Hogy jutottatok ki Magyarországra rögtön a rendszerváltás után?

– A legismertebb erdélyi magyar zenekarként tartottak számon bennünket abban az időben, az újságok az erdélyi Eddaként írtak rólunk – ezt az összehasonlítást a mai napig sem szeretem. Több magyarországi fellépésre is meghívtak, de a Kispál és a Borzzal szervezett bemutatóturné volt a mérföldkő. A zenekar két tagja le is telepedett Magyarországon a turné után.

– Játszottatok-e korábban Kolozsváron?

– Volt szerencsénk játszani már itt, és mindig is nagyon szerettünk Kolozsvárra jönni. Legtöbbször ifjúsági házakban koncerteztünk, több rendezvény alkalmával is. Akkoriban nagyon jó volt a hangulat, mivel a fiataloknak hiányzott a jó zene. Ma, a számítástechnika világában már kevésbé jellemző ez a fiatalságra.

– Voltak szünetek a zenekar életében?

– Általában stabil volt a felállás, nem volt sok ingadozásunk, 1993-ban volt egy kisebb törés.

– Melyik periódus tekinthető az Autostop MS legsikeresebb szakaszának?

– Két sikeres időszakunk volt (és van): 1984-től 1993-ig, tehát a kezdettől addig a pontig, amikor két zenésztársunk külföldre költözött, illetve a 2005-től mostanáig tartó időszak. Remélem ez még messze nem a vég, mert további terveink vannak.

– Ezek egyike az új lemez. Ráadásul jövőre 30 éves lesz az együttes. Mire számíthatunk a lemez szintjén, és mire a jubileumi év tekintetében?

– Szeretnénk egy nagy bulit Marosvásárhelyen. Legalább olyant, mint amilyen a húszéves jubileumi koncertünk volt. Már dolgozunk azon, hogy emlékezetes legyen, és amennyiben az anyagi hátteret sikerül biztosítani, romániai viszonylatban jó bulit csapunk. A lemezterv is végre kezd megszületni. Már dolgozunk az első új dalon, és a jelenlegi zenei hullámot figyelembe véve igyekszünk megújulni. Rábíztuk magunkat egy új producerre és szövegíróra, velük együtt valósítjuk meg a közös ötleteinket. Újszerű, a 2011-es igényeket kielégítő produkció lesz. Új hangzásvilága lesz, de azert vigyázunk, hogy megmaradjon az Autostop „bélyege”. Annyit elárulhatok, hogy a Bird Music lemezkiadóval dolgozunk, amely többek között a Tabassco és a Titán lemezeit is készítette.

– Kolozsváron nem játszottatok saját számot. Miért?

– A repertoárunkon szerepelt vagy nyolc saját szám is. Végül úgy döntöttünk, hogy nem játszuk őket, mert azt feltételeztük, hogy itt nem ismerik annyira a saját szerzeményeinket. Inkább feldolgozásokat játszottunk, amelyeket mindenki ismer. Egyébként régóta nem volt ilyen bulink, amikor ennyi cover hangzott volna el. Általában két-három feldogozással lépünk fel, a többi mind saját szám. Valahol bánt, de klubkoncerteken sokkal bulisabb zene kell.

– Az új lemezbemutató turné során ismét találkozunk Kolozsváron?

– Valószínű, hogy igen. Éppen a koncert után beszéltük, hogy október végén, november elején fellépnénk ugyanitt, amennyiben elkészül addig az új lemez. Ez szuper hely volt, és bízom benne, hogy nagyobb lesz az érdeklődés. Aki ott volt, úgy gondolom jól érezte magát és eljön, hogy újra meghallgasson bennünket. (7)


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap