label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Gazdasag

« Vissza a főoldalra


Tizenöt éves a Rajka Péter Vállalkozók Szövetsége

Létrehozva: 2011. április 05. 01:23

Ö. I. B.

Múlt héten tartotta évi közgyűlését, és másfél évtizednyi múltjára való emlékezését a Rajka Péter Vállalkozók Szövetsége.


Az RPVSZ a Bethlen Gábor Alapítvány által meghirdetett kedvezményes mikrohitelek kezelésében is 2000–2006 között jeleskedett, melynek alaptőkéjét az Új Kézfogás Közalapítvány biztosította. Ennek köszönhetően hívta meg az ünnepi közgyűlésre Mátis Jenő vezérigazgatót, aki a Bethlen Gábor Befektetői Társaságot (BGA microcredit IFN SA) mutatta be a közgyűlésen, és részletesen ismertette a hitelfelvételi lehetőségeket. A hosszú- és rövid távú mikrohitel mellett, önrésztámogatásra és Start up mikróhitel felvételére van ismét lehetőség. Az alaptőke elég alacsony, ezért az érdekeltek sürgősen forduljanak az RPVSZ-hez.

A következő két évre megválasztott vezetőség: elnök Farkas Mária közgazdász, vezetőségi tag Katona Béla jogász, Ciotlos Pál közgazdász, Vass Attila közgazdász és László Kálmán vegyészmérnök, valamennyien vállalkozók. A régi – új elnök, Farkas Mária, lapunknak elmondta: vezérelvük a kis- és középvállalkozások működésének segítése, céljuk továbbra is a vállalkozásfejlesztés.

– Hogyan látta el hivatását az RPVSZ?

– Úgy, hogy 1996 óta szélesre nyitotta ajtaját a kkv-k előtt a napi gazdasági- és vállalkozási tanácsadás tekintetében. Erre sikeresen pályázott a magyarországi Új Kézfogás Közalapítványnál, majd jogutódjánál, a Corvinus Pályázatkezelő Zrt.-nél, s az így nyert csekély fenntartási összegből, szerény körülmények között működött mindvégig. Köszönet a pályázatkiíróknak!

– Konkrétan milyen témák kerültek megvilágításra?

– Az ismeretterjesztés az évek során a vállalkozói aktuális szükségletekhez igazodott. Vállalkozói fórumokon, előadásokon, két-háromnapos felnőttoktatásokon neves hazai, magyarországi, német, belga, osztrák, és hazai szakemberek tettek eleget felkérésünknek. A 90-es évek első felében a cégalapítás, a vállalkozásokat szabályozó törvények, a privatizáció, az értékesítési módszerek, a kistérségfejlesztés kerültek terítékre. A későbbiekben az üzleti tervek, működési- és pénzügyi tervek elkészítése, az exportpiacra jutás lehetősége foglalkoztatta a vállalkozói világot, ebben nyújtottunk segítséget. A Kárpát-medencei vállalkozókat összefogó EU Akadémiának állandó résztvevője és rendszeres előadója volt az RPVSZ, majd az itt hallottak alapján multiplikátor szerepet töltött be. Az EU szabályokra való felkészülés, a csatlakozás következményei a kkv-kra szintén foglalkoztatta a szövetséget, majd a beállott gazdasági válság hatásainak kivédésére koncentrált.

– Áruértékesítésben mivel segített az RPVSZ?

– Az egyre élesedő piaci versenyben a marketing területén nyújtott hathatós segítséget és jó példával szolgált az összefogás terén. 5 évig a Budapesti Nemzeti Vásáron szerepelhettek szinte ingyen a vállalkozók, ennek megszervezésében vállalt szerepet az RPVSZ. A 21. század új kihívásaira próbált reagálni, Erdély-szerte a Székesfehérvári Kereskedelmi és Iparkamarával szövetkezve EU-felkészítési előadássorozatot szervezett.

– A pályázatírási tanácsadás az RPVSZ „fegyvertárába” sorolandó?

– Igen, egy évtizede alatt kb. 500 sikeres pályázat megírásában bábáskodtunk. Ma már az EU pályázatírás is az RPVSZ tevékenységei közé sorolható. A faluturizmus és vidékfejlesztés terén Kalotaszegen, Torockón, Kispetriben, Magyarfenesen, Széken, Kolozson, és az Aranyos mentén segítettünk.

– Egyfajta hagyományt teremtett és ápolt az RPVSZ?

– Igen, mert a névadó Rajka Péter nevét és modellértékű életét a szövetség, reményeink szerint, bevitte a köztudatba, és sírját, születésének 200. évfordulója alkalmából, önerőből felújította. De minden terméknek életciklusa van: fellendülés, kibontakozás szakasza, kiteljesedés, majd elhalás. A szervezet életében is az alkony jeleit sejteti az utolsó fél év. Sikerül-e magára találnia a szövetségnek a megváltozott gazdasági környezetben? Lehet-e, kell-e a mai világban egy „csupán a kkv-k érdekeit szolgáló”, politikamentes, érdekmentes civil szervezetnek jövője? Felismeri-e a felhalmozott tapasztalati-, informális- és kapcsolati tőke fontosságát a mai társadalom? A „lenni vagy nem lenni” kérdésre a választ a következő évek fogják megadni, de talán bízhatunk a megfiatalodott vezetőség lendületében, hozzáállásában és profizmusában.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap