label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Muvelodes

« Vissza a főoldalra


Válogatás a nagybányai festőiskola terméséből

Létrehozva: 2011. március 15. 01:52

NÉMETH JÚLIA

Perlrott Csaba Vilmos: Két akt
Perlrott Csaba Vilmos: Két akt
Egy-két kivételtől eltekintve évtizedekig alagsori homály, raktári csend és hallgatás, pontosabban fogalmazva elhallgatás jutott osztályrészül a kolozsvári Művészeti Múzeum magyar vonatkozású, rendkívül értékes gyűjteményének. A 2010-ben először megrendezett Kolozsvári Magyar Napok kellettek ahhoz, hogy megtörjön a jég, és Călin Stegerean igazgató irányításával tavaly nyáron a 19. századi magyar festészet élvonalbeli mestereinek remekeiből nyíljon kiállítás a Bánffy-palota emeleti termeiben. Ennek a különleges érdeklődést kiváltott eseménynek a folytatásaként értelmezhetjük a Nagybányai Művésztelep és szabadiskola festőinek a múzeum birtokában lévő alkotásaiból március 10-én megnyílt tárlatot. Anyagát, a rendelkezésre álló készletből, Dan Breaz művészettörténész válogatta.


A Hollósytól Mohyig terjedő, időben több mint száz évet átfogó anyag természeténél fogva már önmagában is fölöttébb változatos, s persze teljes mértékben maga a válogatás sem mentes a szubjektivizmustól, sőt, valószínűleg a munkák állapota is beleszólt a rendezésbe. A következő szakaszt tehát a restaurálás jelenti majd, amely Fekete Emőkének, a Megyei Tanács alelnökének ügybuzgósága és művészet szeretete révén – az anyagi támogatások függvényében – feltehetően zöld utat nyer.

Mohy Sándor: Naplemente

Hogy mit jelentett és a mai napig mit jelent Nagybánya, a művésztelep és az iskola a régió festészete számára legjobban talán szellemiségének továbbélésével illusztrálható. Azzal a hagyományt és avantgárdot párosító jellegével, amelynek köszönhetően a mozgalom elindítói, Hollósy Simon, Réti István, Thorma János, Ferenczy Károly, Iványi Grünwald Béla és követőik képesek voltak kiszakítani a magyar festészetet a Piloty-féle historizáló müncheni akadémizmus, minden pozitívuma mellett is haladást gátló hatása alól, és szemüket Párizsra vetve új természetlátással, a napfény, a szabadban való festés, a plein-air propagátoraiként megteremteni a modern magyar festészet alapjait. Nem szolgaian utánozva a Nyugatot, hanem festői anyanyelvükön, magyarul „megszólaltatva” a kor legkorszerűbb művészeti törekvéseit. A művészi munka komolysága, a mesterségbeli tudás tökéletes ismerete és a nyitottság, a változó világra való szüntelen odafigyelés, a mindenkori új befogadása iránti hajlandóság jellemezte a festőtelep alkotógárdáját. Nagybánya szellemiségét éppen sokszínűségében rejlő egysége teszi igazán értékessé és érdekessé, s ez az a haladó hagyomány amely, a művészi munka iránti mélységes tisztelettel párosulva, követendő példaként állhat a ma művésze előtt.

S hogy mit kínál a jelenlegi tárlat? A 19. századi magyar festők alkotásait bemutató kiállítás folytatásaként, a folytonosságot érzékeltetve, néhány olyan munkát is, amelyet már a nyári rendezvényen is megcsodálhattunk: jelesül Ferenczy Károly és Koszta József lírai, illetve enyhén drámai felhangokkal fűszerezett, az impresszionizmus jegyében fogant alkotásait. A sort a Münchenből 1896-ban, úttörőként, Nagybányára érkezett, iskolateremtő mester Hollósy Simon fákkal övezett sétányt ábrázoló munkája és Thorma János Női portréja nyitja, hogy aztán elmélyedhessünk Popp Aurél drámaian expresszív munkáiban, Réti István finom mívű, költői hangvételű tájképében, Börtsök Samu, Krizsán János, Mikola András, Nagy Oszkár, Ács Ferenc, Eugen Pascu alkotásaiban.

Tasso Marchini: Külváros
 

Különösen jól reprezentált a tragikusan fiatalon, mindössze 29 évesen elhunyt, Tasso Marchininek a posztimpresszionizmus később pedig a kubizmus és expresszionizmus jegyében fogant munkássága, valamint a nagybányai neósok tábora: Klein József, Perlrott Csaba Vilmos merőben újszerű, sajátos formavilága, Ziffer Sándor figyelemfelkeltő, élénk színvilágú, fényfestészete.

Fölöttébb gazdag a Szolnay Sándor kollekció, amelyben egyaránt találhatunk a művész fiatalabb korában készült, sötétebb tónusú festményeket, valamint későbbi periódusára jellemző, leheletfinom, alig-színekkel, sejtelmes könnyedséggel megjelenített munkákat, amilyenek például a kolozsvári sétatér évszakonként váltakozó hangulatát, majdhogynem zeneiségét érzékeltetők.

A hozzánk időben közelebb eső periódusból láthatunk egy Bene József-festményt és néhány Mohy Sándor munkát, a festőnek abban az összetéveszthetetlenül sajátos stílusában, amelyet akár egyfajta egyediesített, külön-bejáratú kubizmusnak is nevezhetnénk. Érdekes, hogy a városi táj, az épített környezet művészi átlényegítésére kitűnően bevált formavilág mennyire kifejező tud lenni az arcképek esetében is, amint azt a Kovács Bálint-portré is bizonyítja.

A nagybányai művésztelepen több román festő is megfordult. Így láthatunk munkát Dimitrie Cabadaievtől, Marius Bunescutól, Octavian Anghelutatól, Lucian Grigorescutól, Emil Corneatól valamint az általunk jól ismert Petru Feiertől, Petre Abrudántól, Teodor Harsiatól, Letitia Munteantól. A válogatás a két kultúra, a magyar és a román sajátosságait – hasonlóság és különbségek – hivatott érzékeltetni, valamint azt a kapcsolatot, amelyet éppen a nagybányai szellemiség teremtett a különböző nemzetiségű alkotók között.

Mindent összevetve a kiállításnak sikerült érzékeltetnie azt a sajátos nagybányai hangulatot, amely az impresszionista hangvételtől átitatott realista ábrázolásmódtól eljutott az expresszionizmus, kubizmus, fauvizmus hazai változatainak megteremtéséig, olyanformán, hogy még az absztrakció felé kacsintgatva sem mondott le a figurativitásról.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap