label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Varázsfuvola az operában

Nagy Ibolya leckeelőadása
Létrehozva: 2011. február 24. 02:08

Művészeti titkárság

Vigh Ibolya Az Éj királynője szerepében
Vigh Ibolya Az Éj királynője szerepében
A varázsfuvola Wolfgang Amadeus Mozart legkülönösebb operája. Egyrészt két, veszélybe sodródó szerelmespár lebilincselő története, amely élvezetes és áttetsző, másrészt viszont elvont allegória.


A szövegkönyvet Emanuel Schikaneder, a sokoldalú színész, énekes, impresszárió írta, aki ugyanannak a szabadkőműves páholynak volt a tagja, mint Mozart (és korábban Haydn). Elsősorban ez a kapcsolódási pont vezette Mozartot arra, hogy segítsen Schikanedernek biztosítani a Theater auf der Wieden sikerét, barátját ugyanis csőd fenyegette. Egyetértettek abban is, hogy az énekes színészek társulatának egy Singspiel felelne meg leginkább, amelyhez Schikaneder írná a szöveget, Liebeskind 1786-os Lulu oder Die Zauberflöte című tündérmeséje nyomán. A cselekmény a forrásszöveghez hasonlóan a varázslatos Egyiptomban játszódik, ahol jóképű hercegek, démoni királynők, gonosz emberrablók, kígyók és természetfeletti jelenségek csapnak össze.

Minderről győződjünk meg élőben is február 27-én vasárnap, délelőtt 11 órától a Kolozsvári Magyar Opera jelmezes, zenei magyarázatokkal egybekötött leckeelőadásán, amelyre természetesen nemcsak gyermek, hanem felnőtt nézőinket is szeretettel várjuk! Az előadás rendezője Ionel Pantea, karmestere Jankó Zsolt, felújítója pedig Gombár Annamária.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap