label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Szamitastechnika

« Vissza a főoldalra


A számítástechnikai felhő lesz az idei Cebit fő témája

Létrehozva: 2011. január 21. 16:42


Az idei Cebit számítástechnikai és informatikai kiállítás- és vásár fő témája a számítástechnikai felhő lesz, súlyponti témái pedig professzionális alkalmazások (prof), a fejlesztés (lab), az e-kormányzat (gov) és a lakossági alkalmazások (life) lesznek.


A rendezvény a szakmai látogatók mellett mostantól nagyobb hangsúlyt helyez majd nagyközönség, az érdeklődő felhasználók igényeinek kiszolgálására is, miután a vásár kizárólag szakmai seregszemlévé való átalakítására tett próbálkozás nem hozta meg a várt eredményt. Az új elektronikus német személyigazolvánnyal, az "ePerso"-val rendelkezők ingyenesen látogathatják a rendezvényt.

"A számítógépes felhőbe telepített informatikai szolgáltatások alapjaiban alakítják át a szakmát" - mondta August-Wilhelm Scheer, a számítástechnikai és informatikai ágazat szakmai képviseleti szerve, a Bitkom elnöke Münchenben, a vásárt beharangozó rendezvényen. "Egyetlen más téma nem vetekedhet a számítástechnikai felhő horderejével legyen szó akár alkalmazás fejlesztőkről, akár szakmai vagy lakossági felhasználókról" - mutatott rá az elnök.

A március 1. és 5. között látogatható hannoveri Cebit vásár idei külön kiállítása a "Cloud Computing World" lesz 1.500 négyzetméteren, amelyen többek között olyan nagyvállalatok képviseltetik magukat, mint a SAP, a Salesforce, a Siemens Enterprise, az Accenture, a Cisco, a T-Systems, az Intel, a Microsoft, valamint a Google.

A számítástechnikai felhőbe telepített szolgáltatások terén a vállalatok jelenleg még többnyire konzervatív politikát követnek, azaz leginkább csak szoftver használati szolgáltatásokat vesznek igénybe. Aggodalom tapasztalható még körükben az adatok biztonságos kezelése miatt. A vásár müncheni előzetes bemutatóján, a Cebit Preview rendezvényen a Kobil vállalat ezért bemutatott egy olyan alkalmazást, ami a vállalatok működése szempontjából kritikus információkat egy "adatszéfben" tárolja a számítástechnikai felhőben.

A számítástechnikai felhő megjelenésének köszönhetően a szuperszámítógépek ismét széleskörű felhasználást nyerhetnek az informatikában. A felhasználók csak az általuk igénybe vett szolgáltatások után fizetnek díjat, ami számos vállalat számára páratlan alkalmazási rugalmasságot és alacsonyabb működési költségeket jelent. A számítástechnikai felhő alapjaiban alakítja át az informatikai szolgáltató ágazatot, de magát az alkalmazásfejlesztő szakmát is.

Az idei Cebit vásáron már érezhetőek a gazdasági fellendülés jeleni és visszatért számos, a korábbi években távol maradt kiállító is - mondta Ernst Raue, a vásárt rendező Messe AG. igazgatótanácsának tagja. A Cebit is megérezte a gazdasági válság és más rendezvények által támasztott konkurencia hatását. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap