label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Multidezo

« Vissza a főoldalra


Helytörténet – Kolozsvár közelről

Nádas, Békás, Cigánypatak, Gorbó
Létrehozva: 2011. január 12. 01:21

Asztalos Lajos

Középen a Szakadástanya. Tőle balra a bokrokkal szegélyezett Zavaros, ettől balra a laktanya lőszertára, tőle délre a lőtér. Műholdról készült felvétel.
Középen a Szakadástanya. Tőle balra a bokrokkal szegélyezett Zavaros, ettől balra a laktanya lőszertára, tőle délre a lőtér. Műholdról készült felvétel.
FOLYTATÁS LAPUNK 2011. JANUÁR 5-I SZÁMÁBÓL


Zavaros-patak

A patakot valamikor négy helyütt is eldugták. Így felduzzasztott vizét halastónak használták. Valamennyi dugás nyoma nagyjából ma is látszik.

Az első dugás maradványa Szamosfalvától délre, Szopor közepén, a templomtól északra, mintegy 100 méterre látható. A második Eperjes tere Pogyinának mondott keleti széle alatt, a laktanya lőterének keleti sarka alatt van. Jó két méter magas töltést építettek rá. A Zavaros ez alatt, átereszen folyik át. A harmadik dugás a laktanya lőszerraktárától keletre, a patak fölötti magaslat alatt látható. Itt, a patak jobb oldali partjától keletre terül el a Szamosfalvához tartozó Szakadástanya. A negyedik a laktanya területének déli bejáratánál van. A laktanya területére polgári személy nem léphet [Lénárt Dénes közlése].

A patak első dugása a kolozsvári, másik három a szamosfalvi határhoz tartozó területen van. Ez egykor a Mikola család, később a Jósika bárók birtoka volt [Lénárt Dénes közlése].

A Zavaros az 1763–1785. évi katonai felmérés alapján készült térkép szerint nem a Szamosba, hanem, akár a Békás-patak, annak ágába, a szamosfalvi Malomárokba ömlött. Az 1870-es felmérés alapján készült katonai térkép szerint viszont a szamosfalvi Malomárok és a Békás-patak összefolyt és közös medrük torkollt a Szamosba. A Zavaros külön, egy ingoványos réten folytatta útját, mígnem ugyancsak a Szamosba ömlött.

Laktanya

A több mint száz hektárt elfoglaló laktanya Szamosfalvától délre, 1923-ban, az egykori Mikola, majd Jósika bárók földjén épült. Kezdetben gyalogsági volt, majd 1940 őszétől magyar légvédelmi tüzérségi lett és maradt 1944 októberéig [Lénárt Dénes közlése].

Szakadástanya

Határ és tanya Szamosfalvától délkeletre, a Zavaros-patak jobb partjától keletre. Több szamosfalvi családnak van itt kertje. Korábbi házaiból mára négy-öt maradt [Lénárt Dénes közlése]. 1944-ben 10 lakosa volt [Hely944 526.]. Valójában ennél többen laktak itt [Lénárt Dénes közlése].

Köveshágó

A város délkeleti szélén, a régi Város tója fölötti déli magaslat és az itteni határ neve. Nagyjából a Bethlenrétig terjed. A hóstátiak földje volt. Most jelentős része a hadsereg tulajdona, katonatemetővel. Ide temetkeznek a politikai rendőrség, a Securitate tagjai is. Köveságónak is mondják. Tőle délre, a Keleti park területén építették ki a gokart-pályát.

A Város tava két szeme ma. A bal oldali tó déli szomszédságában a Julius Mall és keleti végén az Auchan. A jobb oldali tótól délre a katonai temető, ettől délre a gokart-pálya. Műholdról készült felvétel.

Bethlenrét

Bethleni rétnek is mondják. Határ a Györgyfalvi negyed keleti peremének szomszédságában, a gokart-pálya és a Palocsay-kert, a Gyümölcskísérleti Állomás szomszédságában. 1948, a földek elkobzása előtt, a hóstáti gazdák tulajdona volt. Az 1960-as évektől a Keleti park része.

Keleti park

Az 1960-as évek vége felé, a Györgyfalvi negyed növekedése szükségessé tette sétatér létesítését az itt lakók számára. A Pata utca (Titulescu, Unirii) végének és a Szopori útnak (Al. Vaida-Voevod) a találkozásától keletre, a hóstátiak elkobzott földjein, a Békás-patak partjáig kijelölték a park területét. Fákkal, elsősorban feketefenyővel, cserjékkel ültették be, gyepesítették, és néhány sétányt, labdarúgópályát is kimértek, kialakítottak. A park keleti végénél a hadsereg lóversenypályája, ennek végében, a vasúthoz közel, a városi kertészet terült el.

A hetvenes években hozzáláttak a park területének zsugorításához. Északi szélén kivágták a fákat, legyalulták a talajt és gokart-pályát építettek. Nem sokkal ezután a Pata utca végén, a 3-as troli végállomásánál, a park egy részét – a két labdarúgópályát –, gépkocsijavító-műhelye számára, a közszállítási vállalat vette birtokába. A gokart-pályán eleinte néhány versenyt rendeztek, de azután a gépkocsivezetést tanulók gyakorlópályája lett. A lóversenypályát birtokló hadsereg a park északi részét kiigényelte katonai temető részére, ahol az 1990-es évek vége felé kápolnát, majd 2000 után kis templomot építettek. A park keleti végét is a hadsereg sajátította ki. Mára csak déli része maradt meg. Ezt több helyütt is sűrű, jóformán járhatatlan növényzet borítja [KJ].

1990: Parcul de Est (parc h fn ’park’, -l h hn ’a, az’, de vsz, est s fn ’kelet’, ’keleti park’) [MC].

Gokart-pálya

A város délkeleti határában, a Györgyfalvi negyed keleti szélén, a Bethlenrét mellett, a hóstátiak elkobzott földjén létesített Keleti park egy részén, az 1970-es években gokart versenypályaként épült. Gokart versenyzők és rendszeres versenyek hiányában ebből semmi sem lett. Utóbb a kezdő gépkocsivezetők gyakorló pályája.

FOLYTATJUK


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap