label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Ezek a képek mosolyognak

Nagyenyed
Létrehozva: 2010. december 14. 02:36

(bakó)

A méltató és a művész a képek előtt – A SZERZŐ FELVÉTELE
A méltató és a művész a képek előtt – A SZERZŐ FELVÉTELE
A decemberi Áprily-estek keretében Adorján Mária enyedi festőművész több mint 30 pasztellt állított ki a Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Ház nagytermében. Krecsák Albert alpolgármester szerint Enyed szerencsés, hogy a művész itt él, itt alkot a városban, és lelke a képeiben lakozik. Józsa Miklós nyugalmazott magyartanár átfogó elemzést tartott a kiállító életéről és munkásságáról. Elmondta: a szépre rendkívül érzékeny művész ezen a kiállításon is megmutatta tehetségét. Nemcsak a szülővárosában láthatták munkáit, 14 egyéni kiállításából két alkalommal Magyarországon is bemutatta gyönyörű csendéleteit és tájképeit, ugyanakkor száznál is több csoportos kiállítás résztvevője volt.


Az elemzésben elhangzott, hogy a művész egész élete a szülővárosához kötődött, és a művészete is ide kapcsolta ehhez a tájhoz, ahol Áprily Lajos legszebb költeményei születtek, és ahol valamikor Székely Mihály művész-tanár is alkotott. Talán az ő alkotó munkájának szikrájából pattant ki Adorján Mária művészete is. A képek témáiban ott díszelgett az enyedi vártemplom és a torockószentgyörgyi vár is. Rendkívüli módon szereti a természetet, a kertjét, amely tavasztól őszig tele van szebbnél szebb virágokkal. Sohasem fényképek, hanem a valóság alapján alkotta meg pasztelljeit. Nagyobbik leánya édesanyja alkotásairól azt állítja, hogy „ezek a képek mosolyognak.” Ez a mosoly a késő őszi, kora téli borongós időben mosolyt csalt a nagyszámú érdeklődő arcára is. Sokan voltak: a rokonokon kívül az Inter-Art városának művészetkedvelői, olyanok is, akik egy tudományos előadásra nem szívesen látogattak volna el. Ők a művészetek csodálói.

A képek nézegetése közben három Adorján unoka kedves kínálgatással, udvariasan ajánlotta a harapni és innivalót a még sokáig gyönyörködő, beszélgető közönségnek.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap