label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Decibel

« Vissza a főoldalra


Yesterdays és a Colours Caffé

Létrehozva: 2010. december 03. 01:08

(bende)

Előző Decibelünkben már beszámoltunk a kolozsvári Yesterdays együttes lemezbemutató koncertjéről. Bár az album csak a jövő hét közepétől lesz megrendelhető, alkalmunk adódott meghallgatni a Színes Kávézót. A Yesterdays az új korongon fellelhető tíz szerzeményben kitűnően ötvözte a pop-rock műfajt a hetvenes-nyolcvanas években virágkorát élő progresszív rockzenei elemekkel.


Már a Colours Caffé borítója is ízlésesen kivitelezett, de nem túl hívalkodó alkotás. A kopottas bakelitlemez-tokra emlékeztető borító a ’70-es, ’80-as évek hangulatát hozza vissza.

Az albumot nyitó Játék című pop-rock szerzemény pörgős, vidám hangulatával jelzi, hogy slágergyanús dalról van szó. A következő Forog a tánccal visszatér az előző dal hangulata, de már sokkal jobban érződik rajta a progresszív hatás. A dalban két neves közreműködő is játszik... Magyarország legkeresettebb dobos-zsenije, Borlai Gergő hatalmas dobszólójával zárul a dal, ami alatt a nagy gitár-mágus, Mohai Tamás szólózik elektromos gitáron.

A két nyitódal után az együttes húszperces, háromtételes (Éjszaka, Némafilm, Mélyrepülés) szerzeménnyel folytatja, amelyben egyszerre borongós és szárnyaló. Az Éjszakában megszólal Kecskeméti Gábor Jethro Tull-os fuvolaszólója, ami vissza-visszakacsint a Némafilmben. A trilógiát méltón zárják le a Mélyrepülésben hallható párhuzamosan szóló különböző énekrészek.

A következő dal a Tükör, amelyet a zenekar csak másfélperces számnak hív, mert körülbelül annyi idő alatt született meg az alaptéma. A játékos dal egy Beatles-re emlékeztető „Oké, mehet”-el indít, majd miután játékosságával felhergeli a hallgatót, már vége is.

A Yesterdays a Bábuval megmutatja, hogy profi zenészekhez méltón a különböző ritmusok váltakoztatása sem esik nehezükre. Ráadásul ez mind megfűszerezve egy ki funk-os, jazz-es elemmel, eléri a tökéletes hatást. Mohai Tamás, aki a 80-as években a Faxni zenekarban, az East-ben, később a KFT-ben is gitározott, itt újra felbukkan de most egy jazz-es és jazz-rockos őrülettel van jelen.

A következő Flautocatta című billentyűs hangszerekkel és három szólamú fuvolával játszott instrumentális szerzemény bevezeti a Megpihensz című dalt. Mihai Sorohan Kolozsvárról Litvániába elszármazott jazz-trombitás színezi meg a Prelúdium egy esőhöz c. tételt. A Preludium egy esőhöz és maga a Zápor akár egy dalként is felkerülhetett volna a lemezre, hiszen az egyik a másik folytatása. A lemez zárásaként az akusztikus hangszerekkel játszott Kérdés, amelyre a választ mindenki megadhatja majd saját magának a Colours Caffé elfogyasztása után.

Az öt hangszeres – Bogáti-Bokor Ákos gitáros, Kolumbán Zoltán basszusgitáros, Enyedi Zsolt billentyűs, Csergő Domokos dobos és Kecskeméti Gábor fuvolista – profi játéka mellett az album érdekessége, hogy az énekes Horváth Linda mellett nem csak Ákos mutatja meg, hogy énektudása sem elhanyagolható, több dalban, többek közt a háromtételes Némafilmben hallható Antal Karola énekhangja is, akivel az együttes ismeretsége nem újkeletű sőt, a koncerteken rendszeresen felbukkan és elkápráztat.

Ami kissé zavaró lehet, hogy a dalszövegek első hallásra kicsit kliséseknek tűnhetnek, de többszöri meghallgatás után rájön a hallgató, hogy a kliséken túl igenis van mondanivalója a dalok majdnem minden sorának.

Ha az albumot egy tízes skálán kéne értékelni, egy kilenc-ötvenet mindenképp megérdemel (s mint tudjuk, ötvenről kerekítünk...).


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap