label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Ars Hungarica: kis közösség nagy ünnepe

Létrehozva: 2010. november 29. 01:15

DÉZSI ILDIKÓ

A sepsiszentgyörgyi Nemez zenekar népdalfeldolgozásai hol pajkosak, hol szomorúak voltak – BENDE ATTILA
A sepsiszentgyörgyi Nemez zenekar népdalfeldolgozásai hol pajkosak, hol szomorúak voltak – BENDE ATTILA
Nagy tömeget vonzott a Duna Gála a nagyszebeni Szakszervezetek Művelődési Házában péntek este, és láthatóan mindenki nagyon élvezte a szórványban ritkábban felcsendülő népszerű dalokat. Házigazdaként Tamás Gábor köszöntötte a közönséget, majd a „bemelegítő” slágert követően az Abrakazabra zenekar mutatkozott be, amely mindvégig nagyszerű kíséretnek bizonyult. Vincze Lilla csodálatos hangja és jól ismert dalai megalapozták az est hangulatát, de Varga Miklós és Homonyik Sándor szívhez szóló lírai dalai se hagyták hidegen a közönséget. Természetesen Tamás Gábor erdélyi vonatkozású slágerei sem maradhattak el. És aki lemaradt a nagyszebeni Duna Gáláról, az hamarosan felvételről megnézheti azt a Duna televízió­ban.


Szombaton Orth István nagyszebeni grafikusművész exLibris című kiállítását nyitották meg a Hungarica Kulturális Központban. A nap író-olvasó találkozóval folytatódott. Benedek Réka, a kulturális központ munkatársa László Noémi kolozsvári és Váradi Nagy Pál nagyváradi származású költőt faggatta érzelmekről, életről, költészetről. A költők elsőként arról meséltek, mennyire határozzák meg költészetüket a különböző helyszínek. Míg László Noémi számára meghatározó szülővárosa és az, hogy Erdélyben született, Váradi Nagy Pál nem nevezhető lokálpatriótának, hiszen Finnországban érezte a legjobban magát. A találkozón az is kiderült, ki volt a legnagyobb hatással Váradi Nagy Pálra. Elmondta: nem írókat szeret, hanem műveket. Ha mindenképpen neveket kell sorolni, akkor Franz Kafkát, Parti Nagy Lajost említené meg, de Steven Pinker Hogyan működik az elme című könyve is meghatározó volt számára. – Hogy van-e vérre menő rivalizálás művészemberek között, ez az elfogyasztott alkoholmennyiségtől is függ – poénkodott Váradi Pál a művészek közötti versengés kapcsán. László Noémi ezzel kapcsolatban megjegyezte: amíg művészek vannak, addig rivalizálás is lesz, más kérdés, hogy az milyen formában nyilvánul meg. Óhatatlanul is felmerült a beszélgetés során az a kérdés, hogy ki a művész. László Noémi néhány szóban megfogalmazta azt, ami sokaknak fejtörést okoz. Szerinte a művész az, aki alkot, és az alkotása mű. A találkozó meghívottjai felolvastak alkotásaikból, László Noémi Feketeleves című kötetének néhány versét is hallhattuk, míg Váradi Nagy Pál verse a Bükkben elrejtett embermaradványokra hívta fel a figyelmet.

Délután gyermek- és kalapdivatbemutatóval folytatódott a program a Thalia nagyteremben. A szombaton Nagyszebenben bemutatott Tündérország kollekció tervezői az Újrahasznosított Mesék program résztvevő divattervezői: Rákossy Renáta, László Bea, Molnár Réka, Tóvaj Rozália, Orosz Judith, Mészely Ilka, Kürti Andrea, Veress Andrea, Macovei Kitti, Szegedi Torella, Máthé Réka, Szakács Ágnes, Bajkó Réka, Kuti Enikő és Reök Cecília. A nagyszebeni kis „modellek” hol megilletődve, hol pedig bátran léptek színpadra a ruhakölteményekben, amelyek jellegzetességeit Szegedi Torella ismertette.

A 2011. év trendjének jegyében megtervezett természetes, kihívó és elegáns kalapokat nagyszebeni magyar hölgyek mutatták be. A Szegedi Alice Torella alkotásaihoz készült ruhakollekciót Szabó Bea tervezte.

A Bookline is bemutatkozott Nagyszebenben, sőt Balázs D. Attila szerkesztő értékes könyvajándékokkal jutalmazta a kulturális központ nyár óta zajló Nagy könyv versenyének legügyesebb tippelőit.

A sepsiszentgyörgyi Nemez zenekar a népzenét ötvözi a dzsesszel, egyedülálló hangzásvilágot hozva létre, ezért inkább a folk és a dzsessz műfajt kedvelőknek kedvezett a szombat esti koncert. De aki ellátogatott a Thalia nagytermébe, annak garantált volt a szórakozás a felcsendülő néhol pajkos, néhol szomorú népdalfeldolgozásoktól. És aki még mindig kikapcsolódásra vágyott, az ellátogathatott a kulturális központba, hogy meghallgassa Blénessy Enikő és Boldizsár Emőke kupléestjét, Volt egyszer egy század... címmel.

Az Ars Hungarica fesztivál utolsó napján, tegnap délelőtt a református templom galériájában két kiállítást nyitottak meg, Címer és pecsét a Székelyföldön, illetve Székely történelmi zászlók címmel. A Hargita Megye Tanácsának megbízásából készült Címer és pecsét a Székelyföldön vándorkiállítás átfogó képet nyújt a székelység képviseleti, helyhatósági és egyházi szervezetei által használt szimbólumokról, a 15. századtól napjainkig. Bemutatja a látogatónak a székely nemzet régi és újabb címerét és címeres pecsétjeit, azok különböző alkalmakkor és helyeken való ábrázolását. A székely történelmi zászlókat felsorakoztató kiállítás pedig történészek által felkutatott és rekonstruált történelmi zászlókat mutat be.

A belvárosi Szentháromság katolikus templomban Bajka Brigitta Lélekben együtt című műsorát hallgathatták meg az érdeklődők, majd a Tanácstoronyban nyílt kiállítás Székely panoráma címmel. Serfőző Levente HID-elnök köszöntötte elsőként a jelenlevőket, köszönetet mondva a Hargita Megyei Kulturális Központnak, amiért rendelkezésükre bocsátották a tárlat anyagát. Sófalvi László, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta: a kiállítás képei egy csíkszentdomokosi fotótáborban készültek, a székelyföldi település életét mutatják be tavasszal. Megjegyezte: Csíkszentdomokoson fontos a hagyományőrzés, nem véletlenül választották a tábor színhelyéül.

Péter Boglárka, a Hargita Megyei Kulturális Központ művészeti referense elmondta: átfogó képet, apró részleteket próbálnak bemutatni a fotókkal. A táborok lényege a néprajzi értékek felfedezése, illetve a kulturális értékek bemutatása. – A fotótáborok művészeti vezetője Ádám Gyula, különlegessége pedig, hogy a kulturális örökséget nem leltárszerűen térképezik fel, hanem a résztvevő fotósok az ott élő közösség részeivé lesznek, és meghitt viszony alakul ki a fotós és alany között – magyarázta a művészeti referens. A fotótábor ideje alatt Csíkszentdomokoson kettős ünnepet ültek, és ez a képeken is megjelenik: a búzaszentelés ünnepe határkerüléssel és a szőttesek vasárnapja is hangsúlyos szerepet kap a fotókon.

Az ötödik Ars Hungarica fesztivált a nagyváradi Control dance táncegyüttes fellépése és a vajdasági lakodalmas rockot játszó 3+2 zenekar koncertje zárta.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap